«Η στρατηγική διπλωματία που επιστρατεύτηκε πρόσφατα μπορεί να σημάνει ότι ήρθε η ώρα της επίλυσης των ελληνοτουρκικών διαφορών», αναφέρει ο δημοσιογράφος Ντέιβιντ Ιγκνάσιους (David Ignatius) σε άρθρο γνώμης στην διαδικτυακή έκδοση της Washington Post , αναλύοντας όλες τις κινήσεις που έγιναν τον τελευταίο μήνα για να φτάσουμε στην αποκλιμάκωση στην ανατολική Μεσόγειο.
«Μετά από ισχυρές πιέσεις από τις ΗΠΑ και την Γερμανία, η Ελλάδα και η Τουρκία θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με καθυστέρηση τεσσάρων ετών, για να διευθετήσουν το θέμα των θαλάσσιων συνόρων και των χωρικών υδάτων στην ανατολική Μεσόγειο, είδηση που επιβεβαιώνεται και από Έλληνες και από Αμερικανούς αξιωματούχους» αναφέρει στο άρθρο του.
Ο Ντέιβιντ Ιγκνάσιους υποστηρίζει ότι μέχρι το τέλος αυτού του μήνα οι δύο χώρες ελπίζουν να συναντηθούν για διερευνητικές συζητήσεις που θα μπορούσαν τελικά να βάλουν τις βάσεις για την οριστική επίλυση των θαλάσσιων ζητημάτων είτε μέσω διαιτησίας τρίτων είτε μέσω παραπομπής στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης, αναφέροντας και τη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «μετά από ένα μήνα υψηλής έντασης βλέπουμε την Τουρκία να κάνει ένα βήμα πίσω», κίνηση που χαρακτηρίστηκε ως θετική από την ελληνική πλευρά.
Στο άρθρο του ο δημοσιογράφος, κάνει μια αναδρομή στα γεγονότα του τελευταίου μήνα που κλιμάκωσαν την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, αναφερόμενος στις κινήσεις του Oruc Reis «σε αμφισβητούμενα χωρικά ύδατα υπό τη συνοδεία πολεμικών πλοίων» και στην ελληνική απάντηση που ήρθε «με επίδειξη ναυτικής και αεροπορικής δύναμης, υποστηριζόμενη από πολεμικά αεροπλάνα από τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα».
Η αντίδραση των ΗΠΑ και τα μηνύματα στην Άγκυρα
Στο άρθρο του ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι η κλιμακούμενη ένταση που τροφοδοτήθηκε και από την έντονη ρητορική Άγκυρας – Αθήνας, κινητοποίησε τις μεγάλες δυνάμεις οι οποίες παρακολουθούσαν με «άγχος» την επιδίωξη Ερντογάν για περιφερειακή ηγεμονία. «Το πρώτο σημάδι αντίδρασης των ΗΠΑ ως επακόλουθο της ανησυχία για την τουρκική παραβατικότητα ήρθε από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο ο οποίος είχε δηλώσει ότι «παραμένουμε ανήσυχοι για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας, η οποία εξερευνά τον φυσικό πλούτο σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο».
Παράλληλα επισημαίνει ότι εξίσου σημαντικό μήνυμα προς την Άγκυρα που φανέρωναν τις προθέσεις των Αμερικανών για το θέμα, ήταν ότι ο δύο εβδομάδες νωρίτερα από τη δήλωσή του, ο Μάικ Πομπέο είχε ανακοινώσει ότι οι ΗΠΑ αίρουν μερικώς το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο ύστερα από 33 χρόνια. Το μήνυμα προς την Άγκυρα ενισχύεται και από την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου, όπου θα επισκεφτεί μαζί με τον Μητσοτάκη τη ναυτική βάση της Σούδας και θα συζητήσουν για την ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας, προσθέτει.
«Ο Πομπέο δεν θα επισκεφθεί την Άγκυρα στο ίδιο ταξίδι, ίσως ένα σημάδι ότι αυτός και άλλοι αξιωματούχοι των ΗΠΑ είναι ιδιαιτέρως ενοχλημένοι από τις πρόσφατες προσπάθειες Ερντογάν να προβάλει την εξουσία του στην περιοχή» υπογράμμισε ο δημοσιογράφος παραθέτοντας και τις δηλώσεις του αξιωματούχου του Λευκού Οίκου, Στίβεν Μπιέγκουν πως «υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με ορισμένες τουρκικές πολιτικές» και ότι «προτρέπουμε την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές θαλάσσιες επιχειρήσεις που αυξάνουν την ένταση στην περιοχή» εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για τη «δημοκρατική οπισθοδρόμηση στην Τουρκία».
«Οι ξεκάθαρες δηλώσεις του Μπιέγκουν και το ταξίδι Πομπέο σηματοδοτούν την έντονη ενόχληση των ΗΠΑ, οι οποίες θεωρούν ότι ο Ερντογάν έχει ξεπεράσει τα όρια στο περιφερειακό παιχνίδι επίδειξης ισχύος προσβάλλοντας ακόμα και τον Ντόναλντ Τραμπ που τον υποστηρίζει», αναφέρει χαρακτηριστική ο Ignatius.
Ο ρόλος της Γερμανίας στην αποκλιμάκωση
«Η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, που συχνά υποστηρίζει την Τουρκία, υπήρξε ο άλλος βασικός μεσολαβητής που πίεσε την Άγκυρα για αποκλιμάκωση. Έλληνας αξιωματούχος ανέφερε ότι στην συνομιλία Ερντογάν – Μέρκελ, η Γερμανίδα Καγκελάριος του είπε πως αν συνεχίσει τις προκλητικές κινήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, ούτε εγώ δεν θα μπορώ να σταματήσω την επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ», τονίσει ο δημοσιογράφος, υποστηρίζοντας ότι «η παραπομπή είτε στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης είτε σε άλλη διεθνή διαιτησία θα μπορούσε να αρχίσει να επιλύει το θαλάσσιο ζήτημα, χωρίς παραχωρήσεις, που ούτε ο Ερντογάν ούτε ο Μητσοτάκης μπορούν να αντέξουν πολιτικά».
Παράλληλα, επισημαίνει ότι τα αγκάθια «οι δύο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν σχετικά με τους, όρους κάτω από τους οποίους θα διεξαχθεί ο διάλογος, που καθορίζουν τα θέματα που είναι διατεθειμένα να υποβάλουν για διαιτησία. Κάθε πλευρά προσπάθησε πρόσφατα να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση συνάπτοντας συμφωνίες με κυβερνήσεις στις ακτές της ανατολικής Μεσογείου – Τουρκία με τη Λιβύη και Ελλάδα με την Αίγυπτο»
Ελκυστική πολιτική προσωπικότητα ο Μητσοτάκης
«Ο Μητσοτάκης είναι ένα ελκυστικό πολιτικό πρόσωπο για μια Ελλάδα που πριν από μια δεκαετία βυθίστηκε στην οικονομική και πολιτική κρίση», αναφέρει το άρθρο του ο Ντέιβιντ Ιγκνάσιους ο οποίος πέρα των ελληνοτουρκικών και μιλώντας για τον έλληνα πρωθυπουργό σημειώνει κλείνοντας «μία άλλη ενίσχυση για τον Μητσοτάκη ήταν η επιτυχία της Ελλάδας στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού. Λιγότερα άτομα πέθαναν στην Ελλάδα από ότι στην περιοχή της Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τα στατιστικά που συγκεντρώσαμε από το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins».
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…
Τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή το “4th Parliamentarian Forum: Strategies Against the Far Right” του…
Ανακοίνωση εξέδωσε ο δήμος Αθηναίων, σχετικά με το σιντριβάνι της πλατείας Συντάγματος και τις εργασίες καθαρισμού και συντήρησής…
Τη δημιουργία μιας αξιόπιστης εναλλακτικής έναντι της Νέας Δημοκρατίας έθεσε ως προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ ο…