Κορονοϊός στο Άγιο Όρος: Ποια σύσταση του ΕΟΔΥ δεν αποδέχτηκαν οι μοναχοί και γιατί υπάρχει ανησυχία

0

Έντονη είναι η ανησυχία, μετά και τον εντοπισμό 13 κρουσμάτων κορονοϊού σε σκήτες μοναχών, στο Άγιο όρος.  
Κλιμάκια του ΕΟΔΥ βρίσκονται στην περιοχή και συνεχίζουν να πραγματοποιούν ελέγχους. Σύμφωνα την ηλεκτρονική έκδοση του Ελεύθερου τύπου, eleftherostypos.gr, o ΕΟΔΥ σύστησε να «κλείσει» το Άγιο Όρος για 15 ημέρες, αλλά αυτό δεν έγινε αποδεκτό.  
Με βάση πάντως την απόφαση που εκδόθηκε για το Όρος υπάρχει έντονη ανησυχία καθώς εξακολουθεί να επιτρέπεται η είσοδο μέχρι 10 ατόμων σε κάθε μονή, αυτό σημαίνει αθροιστικά ότι καθημερινά οι επισκέπτες υπερβαίνουν τους 500.
Πέραν όμως της ανησυχίας που υπάρχει για τους 2000 περίπου μοναχούς  υπάρχει και προβληματισμός και για τους ανθρώπους που πηγαίνουν για εργασίες στις μονές και αυτοί συνήθως ξεπερνούν τον αριθμό των μοναχών. 
Χθες πραγματοποιήθηκε έκτακτη Σύναξη  της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους, η οποία αποφάσισε τη λήψη πρόσθετων μέτρων μετά τα κρούσματα κορονοϊού που παρουσιάστηκαν σε μονές.
Στην απόφαση, τονίζεται ιδιαιτέρως ότι:

  • Δεν επιτρέπεται η μετακίνηση των εισερχομένων στο Άγιο Όρος σε άλλη μονή, εκτός από αυτήν στην οποία διαμένουν.
  • Σε περίπτωση εμφάνισης ύποπτων κρουσμάτων θα πρέπει να ειδοποιείται αμέσως το Κέντρο Υγείας και η Ιερά Επιστασία προκειμένου να ληφθούν τα δέοντα μέτρα.
  • Κρίνεται απαραίτητη η λήψη αναγκαίων μέτρων υγιεινής με θερμομετρήσεις και χρήση αντισηπτικών, προστασίας και αποφυγής συνωστισμού.
  • Θα επιτρέπεται η είσοδος στο Άγιο Όρος προσκυνητών από το εξωτερικό μόνο με αρνητικό τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού.
Share.

Comments are closed.