Δικαστική απόφαση: Οι παππούδες θα πληρώνουν πλέον τη διατροφή, όταν δεν μπορεί ο πατέρας

0

Όταν ένας πατέρας θα αδυνατεί οικονομικά να καταβάλλει διατροφή προς το ανήλικο παιδί του, πλέον η υποχρέωση μεταβιβάζεται στους γονείς του.
Με μια απόφαση που προκαλεί μεγάλη αίσθηση το Πρωτοδικείο της Αθήνας αποφάσισε ότι ο παππούς οφείλει να συμμετέχει στη διατροφή του εγγονιού του μετά το διαζύγιο του γιου του, εφόσον ο διαζευγμένος γιος δεν μπορεί να καλύψει μόνος του αυτή την υποχρέωση.
Αυτό αποφάσισε το δικαστήριο, όπως αναφέρει η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» και στην περίπτωση της συγκεκριμένης προσφυγής, υποχρεώθηκε ο παππούς (γιατί η γιαγιά δεν είχε την οικονομική δυνατότητα) να συμμετέχει στη διατροφή του εγγονιού του μετά από αίτηση που κατέθεσε η μητέρα του ανηλίκου, επειδή ο πρώην σύζυγός της, λόγω οικονομικής αδυναμίας δεν ήταν συνεπής στην καταβολή της μηνιαίας διατροφής.  
«Εάν δεν υπάρχουν κατιόντες, υπόχρεοι για διατροφή κατά σειρά είναι οι γονείς του δικαιούχου» έκρινε το δικαστήριο έκρινε, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας.
«Η υποχρέωσή τους είναι κατ’ ίσα μέρη, αν πρόκειται για περισσότερους υπόχρεους στον ίδιο βαθμό, αδιάφορα αν πρόκειται για πατρική ή μητρική γραμμή. Δεν ασκεί επιρροή το γεγονός ότι ο ένας εξ αυτών είναι πιο εύπορος από τον άλλον. Δεν αποκλείεται επί περισσότερων υποχρέων κατ’ ίσα μέρη, ο ένας να εκπληρώνει την υποχρέωση σε είδος, δηλ. να προσφέρει και τροφή και ο άλλος να παρέχει τη διατροφή σε χρήμα», αναφέρει η απόφαση.
Όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα η διαζευγμένη σύζυγος ζήτησε να υποχρεωθούν προσωρινά ο παππούς και η γιαγιά να πληρώνουν συνολικά 400 ευρώ τον μήνα ως υπόχρεοι για την ανατροφή του ανήλικου εγγονιού τους.
Το δικαστήριο πιθανολόγησε με βάση τα προσκομιζόμενα στοιχεία τις ανάγκες του παιδιού στα 480 ευρώ. Ωστόσο λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική κατάσταση του παππού και της γιαγιάς του παιδιού έκρινε ότι ο πρώτος μπορεί χωρίς να διακινδυνεύσει τη δική του διαβίωση να εισφέρει στη διατροφή του εγγονιού του το ποσό των 120 ευρώ τον μήνα, ενώ η γιαγιά λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας και της εν γένει οικονομικής κατάστασής της, κρίθηκε ότι δεν είναι σε θέση να εισφέρει οικονομικά.

Share.

Comments are closed.