Ανυποχώρητος ο κορονοϊός στην Αττική – Στο «τραπέζι» το μοντέλο lockdown τύπου Μαδρίτης

0

Με την Αττική να βρίσκεται ένα βήμα πριν από το κόκκινο σε ό,τι αφορά την επιδημία του κορωνοϊού, κάτι που αποτυπώνεται στα στοιχεία των νέων κρουσμάτων κάθε μέρα και των σοβαρά ασθενών που εισάγονται στα νοσοκομεία, οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές επεξεργάζονται νέο πλέγμα στοχευμένων παρεμβάσεων για την αναχαίτιση του κορονοϊού.
Έχοντας ως στόχο να κοπεί η αλυσίδα της μετάδοσης, εφόσον ξέρουν ποιες περιοχές είναι οι επικίνδυνοι κρίκοι με υψηλό επιδημιολογικό φορτίο, αλλά και να προστατεύσουν δύο συγκεκριμένες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τους ηλικιωμένους και τους μετανάστες, οι αρμόδιοι μελετούν την εφαρμογή του μοντέλου της Μαδρίτης στην Αττική.
Πρόκειται για ένα ελαφρύτερο  μοντέλο καραντίνας, με το οποίο οι Ισπανοί -που το εφάρμοσαν πρόσφατα- επιχειρούν να οριοθετήσουν τις επιβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές και να περιορίσουν την κυκλοφορία των κατοίκων εντός αυτών των περιοχών ώστε να περιοριστούν και τα κρούσματα. Το συγκεκριμένο μοντέλο, μαζί με τον περιορισμό των μετακινήσεων στην ηλικιακή ομάδα των ατόμων 65 χρόνων και άνω, βρίσκονται στο τραπέζι των των ελληνικών αρχών πριν το ύστατο μέτρο του γενικού lockdown στην Αττική.

Πώς θα εφαρμοστεί το ισπανικό μοντέλο στην Αττική 
Με βάση το μοντέλο της Μαδρίτης, τίθενται περιορισμοί σε τοπικό επίπεδο μέσα στο «κόκκινο» επιδημιολογικά λεκανοπέδιο, δηλαδή στις περιοχές όπου υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο και συνεπώς μεγαλύτερος κίνδυνος για τις ευάλωτες ομάδες. Παράλληλα, ισχύουν τα οριζόντια μέτρα για το ωράριο των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, τις υπαίθριες εκδηλώσεις, τις συναθροίσεις, τη χρήση μάσκας κλπ, δηλαδή μέτρα που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή.
Επίσης απαγόρευση πρόσβασης σε πάρκα και δημόσιους χώρους, όπως πχ οι πλατείες, και η κυκλοφορία των κατοίκων εκτός των επιδημιολογικά κόκκινων περιοχών μόνο για συγκεκριμένο λόγο (επαγγελματικό, εκπαιδευτικό, νομικό, ιατρικό) που θα πρέπει δηλώνεται στις αρχές, είναι δύο πυλώνες του μοντέλου της Μαδρίτης που επεξεργάζονται οι αρμόδιοι και για την Αττική.

Ενημέρωση για το τι ισχύει σε κάθε περιοχή
Παράλληλα λόγω της συνεχούς λήψης μέτρων σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στους πολίτες, αναπτύσσεται ειδική εφαρμογή σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, τη ΓΓΠΠ και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στην οποία με την πληκτρολόγηση του ταχυδρομικού κώδικα θα εμφανίζονται τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στην περιοχή
Για τον περιορισμό των μετακινήσεων των κατοίκων επιβαρυμένων περιοχών, θα επανέλθουν τα sms ή τα έντυπα μετακίνησης τα οποία χρησιμοποιήθηκαν τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο στο γενικό lockdown.

Στοχευμένες δράσεις για την ευάλωτη ομάδα των μεταναστών
Ο δήμος Αθηναίων είναι αυτός με τα περισσότερα κρούσματα στο Λεκανοπέδιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης Παρασκευής, όπως τα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, τα 966 από τα 2.100 ενεργά κρούσματα της Αττικής εντοπίζονται στο δήμο Αθηναίων. Περιοχές όπως η Κυψέλη, τα Σεπόλια, τα Πατήσια έχουν μεγάλο αριθμό κρουσμάτων – λόγω και των πολλών μεταναστών που κατοικούν στις συγκεκριμένες περιοχές. 
Σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρόκειται για ευάλωτες ομάδες, που πρέπει να ενημερωθούν, να υποβληθούν σε μαζικούς εργαστηριακούς ελέγχους και σε περιορισμό μετακινήσεων προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά. 
Έπειτα από εισηγήσεις του υπουργείου Υγείας, αποφασίστηκε να μεταφέρονται οι θετικοί στον κορωνοϊό μετανάστες σε ξενοδοχεία καραντίνας, ιδίως μετά την έξοδο τους από τα νοσοκομεία προκειμένου να παρακολουθούνται από τις υγειονομικές αρχές μέχρι να αποθεραπευθούν και να δίδουν αρνητικά τεστ κορονοϊού, κάτι δεν γίνεται πάντοτε καθώς μετά το εξιτήριο δεν πηγαίνουν στα νοσοκομείο για επανέλεγχο.

Οι εστίες υπερμετάδοσης και οι ηλικιωμένοι
Στο μικροσκόπιο των αρμόδιων αρχών βρίσκονται και οι ηλικιωμένοι, που όπως δείχνουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ βρίσκονται στο στόχαστρο του κορονοϊού. Τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω πληρώνουν βαρύ τίμημα καθώς ο κορονοϊός τους πλήττει θανάσιμα. Το 80% των θυμάτων της πανδημίας ανήκει στην προαναφερθείσα ηλικιακή ομάδα. Οι ηλικιωμένοι και οι ευάλωτοι, εκείνοι που ανήκουν δηλαδή σε ομάδες υψηλού κινδύνου λόγω σοβαρών παθήσεων, αποδεικνύεται ότι είναι οι αδύναμοι κρίκοι της μετάδοσης του κορονοϊού.
Για το λόγο αυτό η Πολιτική Προστασία έκανε σύσταση προς τα άτομα ηλικίας άνω των 65 χρόνων να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους και τις μετακινήσεις με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Το επόμενο μέτρο που δρομολογείται προκειμένου να προστατευτεί η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα είναι η καραντίνα και η όποια μετακίνησή τους να γίνεται εφόσον επιβάλλεται για συγκεκριμένους λόγους, τους οποίους και θα πρέπει να γνωστοποιούν στην Πολιτική Προστασία – όπως γινόταν με τα σχετικά έντυπα ή με μηνύματα μέσω κινητού (SMS) κατά την πρώτη φάση της πανδημίας.

Η κλιμάκωση των μέτρων και το lockdown
Το σενάριο για lockdown στην Αττική, αρχικά δεν περιλαμβανόταν στους τρόπους αναχαίτισης του νέου κύματος, όμως τώρα εντάχθηκε στους σχεδιασμούς των επιστημόνων και της κυβέρνησης.
Εξετάζεται ο ολιγοήμερος περιορισμός μετακινήσεων και δραστηριοτήτων στην περιφέρεια της Αττικής ώστε να διακοπεί η πορεία του ιού και να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος για το υγειονομικό σύστημα, που θα πρέπει να οργανωθεί και για το κύμα των εποχικών ιώσεων και, να ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά των πολιτών για την επανάληψη της φάσης «Μένουμε Σπίτι». Η εφαρμογή ενός νέου lockdown εξαρτάται βεβαίως από την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες 7 έως 14 ημέρες, καθώς δεν παύει να αποτελεί ύστατη επιλογή στη δέσμη μέτρων που έχει στη διάθεσή της η Πολιτεία.
Όπως επισήμανε ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης κατά την ενημέρωση της περασμένης Παρασκευής, το γεγονός ότι καταγράφονται σταθερά επί σειρά ημερών πάνω από 300 κρούσματα δείχνει μια ανησυχητική σταθεροποίηση, όμως σημασία έχουν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους. Είναι άλλο όταν πρόκειται για γνωστές επαφές με δυνατότητα ιχνηλάτησης και άλλο για «ορφανά» κρούσματα ή  και για συγκεκριμένες ηλικιακές ή επαγγελματικές ομάδες. Στην Αττική, όμως σταθεροποιούνται τα «ορφανά» κρούσματα. Κρίσιμο μέγεθος αποτελεί επίσης ο αριθμός των ασθενών στις ΜΕΘ, πεδίο όπου καταγράφεται συνεχώς αυξητική τάση.

Share.

Comments are closed.