Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Π.Ε.: Η Παιδεία δεν μπορεί να απουσιάζει από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα οικονομικής ανάκαμψης της Χώρας.

0

Με ανακοίνωσή της συνδικαλιστική παράταξη Δημοκρατική Συνεργασία Π.Ε. (ΔΗ.ΣΥ.) της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) αναφέρεται στην απόφαση της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ και προειδοποιεί την κυβέρνηση ότι «Η Παιδεία, δεν μπορεί να απουσιάζει από τους τομείς που θα επιλέξει η Κυβέρνηση για να χρηματοδοτηθούν».
Επιπλέον αναφερόμενη στο ρόλο των συνδικάτων τονίζει εμφατικά ότι: «Ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος σε αυτή τη συγκυρία είναι πολύ σημαντικός. Θα πρέπει να αφήσει πίσω του όλες τις αντιευρωπαϊκές φωνές λαϊκισμού και συντήρησης, τις ιδεοληπτικές κραυγές κομματικά στρατευμένων μειοψηφιών που ονειρεύονται τη διεθνή απομόνωση και περιθωριοποίηση της Χώρας, ώστε οι ίδιοι να έχουν λόγο ύπαρξης από τα προβλήματα που θα γεννιούνται εξ αιτίας αυτής της επιλογής και να κάνει βήματα μπροστά καταθέτοντας προτάσεις και ασκώντας πιέσεις».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΗΣΥ
Η απόφαση της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (390 δις ευρώ επιχορηγήσεις και 360 δις ευρώ δάνεια), το οποίο θα ενταχθεί στον νέο επταετή προϋπολογισμό 1,074 τρισεκατομμυρίων ευρώ της ΕΕ, αποτελεί ένα γενναίο άλμα αλληλεγγύης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι πρωτοφανείς οικονομικές συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού αλλά και ένα βήμα ανασυγκρότησης και ανασύνταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συνοχή της οποίας απειλείται από ετερόκλητες δυνάμεις, οι οποίες κάνουν ότι είναι δυνατό ώστε να την εμφανίσουν ως αδύναμη και ανίκανη να αντιδράσει αποφασιστικά σε μία κρίση.
Το διακύβευμα είναι πολύ σημαντικό, καθώς εκτός από τα περίπου 32 δισεκατομμύρια ευρώ (19 δις επιχορηγήσεις και 13 δις δανεισμός με ευνοϊκούς όρους), η Ελλάδα θα έχει πρόσβαση σε μια ακόμη σειρά ευρωπαϊκών πόρων και εργαλείων (πρόγραμμα
SURE για την ανεργία, πρόγραμμα ενίσχυσης επιχειρήσεων, δαπάνες για την υγειονομική κρίση από τον ESM, αυτόνομο πρόγραμμα για την υγεία EU4Health 2021-2027 κλπ).
Η Χώρα μας, θα πρέπει να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες που προσφέρονται και να σχεδιάσει σωστά το μέλλον, επιλέγοντας σωστά τις ζώνες παρέμβασης, χωρίς να ξανακάνει τα λάθη του παρελθόντος.
Η Παιδεία, δεν μπορεί να απουσιάζει από τους τομείς που θα επιλέξει η Κυβέρνηση για να χρηματοδοτηθούν. Ο ρόλος του συνδικαλιστικού κινήματος σε αυτή τη συγκυρία είναι πολύ σημαντικός. Θα πρέπει να αφήσει πίσω του όλες τις αντιευρωπαϊκές φωνές λαϊκισμού και συντήρησης, τις ιδεοληπτικές κραυγές κομματικά στρατευμένων μειοψηφιών που ονειρεύονται τη διεθνή απομόνωση και περιθωριοποίηση της Χώρας, ώστε οι ίδιοι να έχουν λόγο ύπαρξης από τα προβλήματα που θα γεννιούνται εξ αιτίας αυτής της επιλογής και να κάνει βήματα μπροστά καταθέτοντας προτάσεις και ασκώντας πιέσεις.
Οι δυνάμεις της συνδικαλιστικής ανευθυνότητας, δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στην κατάθεση ρεαλιστικών και εφαρμόσιμων προτάσεων, ευρύτατης αποδοχής, οι οποίες θα αγκαλιάσουν το σύνολο της εκπαίδευσης και της κοινωνίας.
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, συναισθανόμενη, τη σημαντική συγκυρία, καλεί όλες τις δυνάμεις να συμβάλλουν στη διαμόρφωση του στρατηγικού σχεδιασμού που θα σπρώξει την εκπαίδευση μπροστά.
Όλοι μαζί θα πρέπει να διεκδικήσουμε να ενταχθούν στο «πακέτο» ανάκαμψης:

  • Το κτηριακό πρόβλημα των νηπιαγωγείων, το οποίο στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι οξύτατο, φαίνεται ως ανεπίλυτο και εμποδίζει την γενίκευση της εφαρμογής της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. Είναι χαρακτηριστικό πως κύρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αλλά και αλλού, ενώ η ΚτΥπ ΑΕ, παρέχει σε αρκετές περιπτώσεις, τη δυνατότητα τοποθέτησης προκατασκευασμένων αιθουσών, δεν υπάρχουν οι χώροι που θα τοποθετηθούν!
  • Παρουσιάζεται τώρα η ευκαιρία, με ένα σωστό προγραμματισμό, να προχωρήσει μέσω του πακέτου ανάκαμψης η δυνατότητα αγοράς οικοπέδων αλλά και κτηρίων, προκειμένου να στεγαστούν μετά από διαμόρφωση του χώρου, δημόσια νηπιαγωγεία σε όλες τις περιοχές που υπάρχει αδυναμία.
  • Ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός των δημόσιων σχολείων (ηλεκτρονικοί υπολογιστές σταθεροί και φορητοί, ταμπλέτες, διαδραστικοί πίνακες, βιντεοπροβολείς, γρήγορη πρόσβαση στο διαδίκτυο κλπ), ο οποίος με τις επιλογές των τελευταίων Κυβερνήσεων έχει απαξιωθεί καθώς και η επιδότηση τμήματος της αξίας αγοράς, ώστε να υπάρχει δυνατότητα βελτίωσης του εξοπλισμού και από τους εκπαιδευτικούς.
  • Η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις νέες τεχνολογίες και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, μέσα από την πραγματοποίηση ενός μεγάλου, Πανελλήνιας εμβέλειας προγράμματος το οποίο θα δίνει απαντήσεις στις ανάγκες των εκπαιδευτικών.

Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ πρέπει να αναλάβει όλες τις απαιτούμενες, άμεσες κινήσεις (συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Παιδείας, Οικονομικών, με τα πολιτικά Κόμματα και με τον ίδιο τον Πρωθυπουργό της Χώρας) προκειμένου να δημιουργηθεί ένα πλατύ μέτωπο δυνάμεων που θα απαιτήσει Παιδεία αντάξια των προκλήσεων της εποχής και των αναγκών.
Σε αυτή την κατεύθυνση η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, καλεί όλες τις δυνάμεις του κλάδου, χωρίς προκαταλήψεις και μικροπαραταξιακούς σχεδιασμούς, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να βοηθήσουμε την εκπαίδευση να κάνει άλματα προς το μέλλον.

Share.

Comments are closed.