Γιάννης Μαγκριώτης*: Η κλιματική Αλλαγή είναι πραγματικότητα, τα συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα είναι η πιο ισχυρή απόδειξη

0

Όλοι σκεφτόμαστε, κάθε φορά που έχουμε ακραία καιρικά φαινόμενα, τους πληττόμενους και στεναχωριόμαστε, όταν χάνονται ανθρώπινες ζωές.
Οι δημόσιες και οι ιδιωτικές υποδομές, η ετοιμότητα και η ενίσχυση των μηχανισμών της πολιτικής προστασίας, όπως καταδείχτηκε και με την πανδημία, είναι οι βασικές προϋποθέσεις, μαζί με την υπευθυνότητα των αρμόδιων και όλων μας.
Η δραστική ανατροπή, κάθε καταπάτησης, από το “κακός εννοούμενου ατομικό συμφέρον”, πρέπει να φύγει από τα λόγια και να γίνει πράξη, χωρίς να σκέφτονται το στιγμιαίο πολιτικό κόστος.
Η ΕΕ έχει διαμορφώσει ένα σημαντικό πρόγραμμα για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, μάλιστα η πανδημία διπλασίασε τους πόρους που θα διατεθούν, αφού και οι ιοί είναι δημιουργήματα της πίεσης των δραστηριοτήτων των ανθρώπων στο φυσικό και εργασιακό περιβάλλον και την δημόσια υγεία.
Αυτός είναι ο λόγος που τις τελευταίες δεκαετίες όλοι σχεδόν οι ιοί εμφανίζονται κυρίως στην Κίνα.
Το γεγονός αυτό, κάνει ακόμη πιο αναγκαίο, οι χώρες της Δύσης να πιέσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Κίνα, η Ινδία, να σταματήσουν τις εγκληματικές πρακτικές τους εις βάρος των δικών τους λαών και φυσικά όλου του κόσμου.
Στην συμφωνία για το περιβάλλον του Παρισιού, που οι ΗΠΑ με τον Ομπάμα, η Γαλλία και η Γερμανία, πέτυχαν να υπογραφεί, από τις χώρες αυτές και την Ρωσία, και είναι ο μόνος ασφαλής δρόμος για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη μας, τα καταστροφικά φαινόμενα και οι ιοί που προκαλούν πανδημίες, και που είναι τα αποτελέσματά τους.
Η Ελλάδα έχει την ευκαιρία, με τους πρωτόγνωρους πόρους που παίρνει από την ΕΕ, να πετύχει τους υψηλούς και αναγκαίους στόχους της πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης.
Δυστυχώς δεν βλέπω κάτι τέτοιο να αποτυπώνεται στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, αλλά και στις προτεραιότητες των φορέων της ιδιωτικής οικονομίας.
Χρειάζονται ώριμα κινήματα πολιτών για να φέρουν την αφύπνιση της κοινωνίας, και να αναγκάσουν τις τοπικές και κεντρικές εξουσίες, να αλλάξουν πολλά από τα καταστροφικά για το περιβάλλον σχέδια και να σχεδιάσουν άμεσα το πρόγραμμα μιας συνολικής πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης, που θα προσφέρει και σταθερές θέσεις εργασίας.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 183 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.