Γιάννης Μαγκριώτης*: Γκάφα ή κάτι άλλο της κυβέρνησης, με τον ΕΜΦΙΑ των μικρών παραμεθόριων νησιών;

0

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, πριν ένα περίπου μήνα, σε ερώτηση δημοσιογράφου, αν θα υπογράψουμε συμφωνία καθορισμού της ΑΟΖ με την Κύπρο, είπε: «βεβαίως, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες».
Για να υπάρχει αυτή η δυνατότητα, έστω και θεωρητικά, πρέπει να έχει σχεδόν πλήρη επήρεια στην διαμόρφωση της ΑΟΖ η Στρογγύλη, ένα νησάκι 1 τετραγωνικού χιλιομέτρου, το οποίο βρίσκεται στο Σύμπλεγμα της Μεγίστης, 16 μίλια, ανατολικά του Καστελόριζου.
Πως όμως, θα μπορέσει να διεκδικήσει κάτι τέτοιο η Ελλάδα, στην διαπραγμάτευση με την Τουρκία και στο Διεθνές δικαστήριο της Χάγης, όταν στην συμφωνία με την Ιταλία αποδέχτηκε ότι οι Οθωνοί, ένα νησάκι 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων με 400 κατοίκους και σημαντική οικονομική δραστηριότητα, έχει μόνο 33% ΑΟΖ;
Ακόμη χειρότερα, όταν στην συμφωνία με την Αίγυπτο αποδέχτηκε ό,τι, ούτε η Κρήτη, το πιο μεγάλο νησί, δεν έχει πλήρη ΑΟΖ;
Θυμίζω, όπως έγραψα προχθές, ο Πρωθυπουργός σε ερώτηση δημοσιογράφου στην συνέντευξη της ΔΕΘ, αν θα διεκδικήσουμε πλήρη ΑΟΖ για το Σύμπλεγμα της Μεγίστης, είπε: «Δεν θέλω να αναφερθώ σε τεχνικές λεπτομέρειες», εύκολα καταλαβαίνουμε, γιατί.
Όμως, χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας, εξειδικεύοντας τα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, ανακοίνωσε τα 28 μικρά νησιά στην παραμεθόριο της χώρας, τα οποία δεν θα πληρώνουν ΕΜΦΙΑ για την πρώτη κατοικία, για να υποστηριχτούν οι κάτοικοι να παραμείνουν και να το επιλέξουν και άλλοι ως κατοικία, για να μην ερημωθούν.
Δυστυχώς στον κατάλογο δεν είναι η Στρογγύλη.
Γκάφα της κυβέρνησης ή αποδοχή της θέσης ό,τι η Στρογγύλη δεν έχει μόνιμους κατοίκους, ούτε μπορεί να αποκτήσει;
Αυτό, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, σημαίνει ότι αποδυναμώνεται πολύ η θέση της χώρας ό,τι η Στρογγύλη έχει σημαντική επήρεια στην διαμόρφωση της ΑΟΖ.
Η κυβέρνηση, όσο δεν έχει κυρώσει στην βουλή το νομοσχέδιο, έχει χρόνο να διορθώσει το μεγάλο λάθος της.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 182 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.