Γιάννης Μαγκριώτης*: Φέρνει κάτι καινούργιο το νέο λογότυπο του ΣΥΡΙΖΑ;

0

Ο Τσίπρας παρουσίασε με ένα video στο διαδίκτυο το νέο λογότυπο του κόμματος, που θα δημιουργηθεί τυπικά στο συνέδριο του κόμματος που αναβλήθηκε λόγω κορονοϊού.
Κάτι ανάλογο κάνουν όλα τα κόμματα, όταν έχουν ηττηθεί στις προηγούμενες εκλογές ή όταν συγκροτούν συμμαχίες.
Συνήθως ακολουθεί κριτική των πολιτικών αντιπάλων και στην εποχή των κοινωνικών δικτύων και από τους πολίτες, αυτό είναι αναμενόμενο και θετικό γεγονός.
Φυσικά υπάρχουν και οι αφοριστικές προσεγγίσεις, που ξεκινούν από κομματική εμπάθεια, από άγνοια και από συνήθεια να κατακρίνουμε, έτσι για να κατακρίνουμε.
Υπάρχουν και από την άλλη πλευρά οι διθύραμβοι και οι πανηγυρισμοί, είτε από τον λεγόμενο κομματικό πατριωτισμό είτε από αντίθεση στις κριτικές των άλλων.

Θα ήθελα από την δική μου πλευρά να πω μερικές σκέψεις:

  1. Ουσιαστικά, δεν αλλάζει στον λογότυπο πολλά πράγματα από τον προηγούμενο.
  2. Το video είναι πολύ αναλυτικό και αυτό σύμφωνα με τους κανόνες της επικοινωνίας δείχνει ό,τι το μήνυμά του δεν είναι εύκολα κατανοητό και ευδιάκριτο.
  3. Έχει περισσότερο συναισθηματικό περιεχόμενο, όπως και όλα τα ανάλογα μηνύματα.
  4. Λείπουν οι αναφορές στις ρίζες του κόμματος, κάτι που ο Σύριζα μέχρι τώρα, όπως και όλα τα κόμματα κάνουν.
  5. Λείπει παντελώς το κυβερνητικό παρελθόν του Σύριζα.
  6. Οι πέντε λέξεις κλειδιά που χρησιμοποιεί είναι μερικές από τις βασικές ενός Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Αυτές που την εποχή της ηγεμονίας της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη συμπυκνώνονταν και εκφράζονταν μέσα από τις δυο μόνο, την ελευθερία και την ισότητα.
  7. Το κείμενο της παρουσίασης του λογότυπου έχει ως κεντρική φιλοσοφία την λέξη “εξέλιξη“, την οποία σχεδόν φετιχοποιεί και την ταυτίζει με την έννοια της προόδου. Και με ένα λογικό άλμα την μεταφέρει ως πραγματικότητα στην εξέλιξη του Σύριζα. Εμμέσως διαπράττει το ίδιο λάθος των θεωρητικών του λεγόμενου “επιστημονικού σοσιαλισμού” και πολύ περισσότερο αυτών που επιχείρησαν να τον εφαρμόσουν, διαστρεβλώνοντας την θεωρία του Δαρβίνου για την “εξέλιξη” και την “φυσική επιλογή”.
  8. Η παρουσίαση από τον ίδιο τον πρόεδρο του Σύριζα, δείχνει ό,τι ο ρόλος του στην νέα περίοδο του κόμματος θα είναι ακόμη πιο καθοριστικός.
  9. Η συνολική μου εκτίμηση, παίρνοντας υπόψιν και την γενικότερη πολιτική και πρακτική του Σύριζα είναι ό,τι δεν προσφέρει κάτι καινούργιο και πολύ περισσότερο, δεν είναι αυτό που χρειάζεται η χώρα.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 181 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.