Η Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ) για τον προπηλακισμό  συναδέλφου μας στα Χανιά

0

H συνδικαλιστική παράταξη της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΛΜΕ), Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (ΠΕΚ), με ανακοίνωσή της καταδικάζει την απρόκλητη επίθεση που δέχτηκε ο εκπαιδευτικός σε Γυμνάσιο των Χανίων από γονέα, επειδή είπε στο [παιδί του ότι πρέπει να φορέσει μάσκα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΕΚ
Η βίαιη και τραμπούκικη ενέργεια γονέα εναντίον συναδέλφου εκπαιδευτικού σε Γυμνάσιο των Χανίων είναι μία πράξη  απαξίωσης κατά των εκπαιδευτικών γενικότερα. Πλήττει την αξιοπρέπεια, τον παιδαγωγικό και τον μορφωτικό μας ρόλο, την ίδια την έννοια της εκπαίδευσης και του σχολείου.
Σταθήκαμε στη διάρκεια του lockdown, στην επαναλειτουργία των σχολείων τον Μάιο, στο πλευρό των μαθητών μας. Με αίσθημα ευθύνης καλύψαμε το έλλειμμα  προγραμματισμού και την απουσία ουσιαστικής στήριξης από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.
Συνεχίζουμε σήμερα να το κάνουμε στηρίζοντας όχι μόνον   μαθησιακά αλλά  και ψυχολογικά τους μαθητές μας, διασφαλίζοντας στο μέτρο των δυνατοτήτων μας την υγεία και την ασφάλεια τους, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.
Σήμερα που καλούμαστε να αναλάβουμε ευθύνες πέραν των  εκπαιδευτικών υποχρεώσεών μας, που χρεωνόμαστε ακόμα και τις ελλείψεις του Υπουργείου Παιδείας και της κυβέρνησης (υπάρχουν περιπτώσεις που εκπαιδευτικοί καθαρίζουν τα σχολεία!), είναι αδιανόητο να υπάρχουν γονείς που όχι μόνο δεν αναγνωρίζουν το βαρύ κοινωνικό φορτίο που έχουμε αναλάβει.
Οι γονείς οφείλουν να σέβονται τους εκπαιδευτικούς, να συνεργάζονται αρμονικά μαζί τους. Έχουν έναν κοινό πρώτιστο καθήκον: να διαπαιδαγωγήσουν τη νέα γενιά στις ανθρωπιστικές αξίες, στην αρετή, στο διάλογο. 
Η Πολιτεία οφείλει να διαφυλάξει με απόλυτο τρόπο τον εκπαιδευτικό ρόλο, τις συνθήκες του εκπαιδευτικού έργου. Να διαμορφωθεί πρόσθετο θεσμικό πλαίσιο προστασίας των εκπαιδευτικών.
Ας αναλάβει επιτέλους το Υπουργείο Παιδείας τις δικές του πολιτικές ευθύνες. Να διορίσει εκπαιδευτικούς. Να προσλάβει επαρκές προσωπικό καθαριότητας  και σχολικούς φύλακες. Να διασφαλίσει τις συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας σε όλα τα σχολεία της χώρας. Να εξασφαλίσει τάξεις με μικρότερο αριθμό μαθητών και τήρηση των φυσικών αποστάσεων. Να χρηματοδοτήσει με έκτακτα κονδύλια την αντιμετώπιση της πανδημίας στην εκπαίδευση. 
Δεν γίνεται άλλο να λειτουργούμε ως κυματοθραύστες για τα λάθη και τις παραλείψεις της πολιτικής ηγεσίας, να αντιμετωπίζουμε καθημερινά ανυπεράσπιστοι,  ιδεοληψίες και ακραία μισαλλοδοξία.

Share.

Comments are closed.