Άγγελος Τζίτζιρας*: Όταν την κατάληψη την κάνουν οι γονείς…

0

Μεγάλο σοκ έχει προκαλέσει στην εκπαιδευτική κοινότητα, η κίνηση των γονέων σε ένα Γυμνάσιο στην Κρήτη οι οποίοι έκαναν κατάληψη στο σχολείο, επειδή διαφωνούν με τα μέτρα του Υπουργείου Παιδείας.
Έχουμε συνηθίσει οι καταλήψεις να γίνονται από μαθητές, οι οποίοι ζητούσαν είτε εκπαιδευτικούς είτε καλύτερες υποδομές είτε την αλλαγή ενός εκπαιδευτικού νομοσχεδίου, αλλά φυσικά και δεν έχουμε συνηθίσει γονείς να κάνουν κατάληψη επειδή διαφωνούν με την χρήση της μάσκας.
Η κατάληψη στο σχολείο αυτό όχι μόνο αυξάνει τις ανησυχίες μας σχετικά με την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων αλλά δημιουργεί και ένα τεράστιο ζήτημα. Τι θα γίνει αν τελικά αποφασίσουν οι γονείς να κάνουν κατάληψη στα περισσότερα σχολεία της χώρας και πως μπορεί το υπουργείο να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση;
Υπάρχουν παιδιά τα οποία θέλουν να πάνε στο σχολείο με μάσκα, ακόμη και με την αντίδραση των γονέων όπως είδαμε εχθές σε κάποια video τα οποία έγιναν viral. Πώς θα αντιμετωπιστούν οι καταστάσεις όπου το παιδί θέλει να πάει στο σχολείο αλλά ο γονέας δεν το αφήνει;
Το υπουργείο παιδείας δείχνει ότι δεν βλέπει ένα βήμα μπροστά από τις εξελίξεις και ούτε έχει ένα σχεδιασμό για τέτοιου είδους προβλήματα. Η κυβέρνηση χρειάζεται να διασφαλίσει την ασφαλή και ελεύθερη εκπαίδευση των παιδιών και την υγεία των εκπαιδευτικών από αυτούς που δημιουργούν τα ζητήματα αυτά (δηλαδή όσους πιστεύουν σε θεωρίες συνομωσίας).
Είναι αναγκαίο όσο ποτέ το να υπάρχουν φύλακες στα σχολεία οι οποίοι θα βοηθήσουν στην ομαλή λειτουργία του σχολείου. Είναι αναγκαίο να γίνεται διάλογος του Υπουργείου και των αρμόδιων θεσμών της πολιτείας με τους εκπαιδευτικούς και με τους κοινωνικούς φορείς.
Η παιδεία και η προστασία της υγείας των μαθητών είναι υπόθεση όλων. Και η συνεργασία διαμορφώνει καλύτερες συνθήκες για ευνοϊκή εξέλιξη των κοινωνικών μας ζητημάτων. Άλλωστε, η παιδεία και η εκπαίδευση απαιτούν πριν από καθετί άλλο – διάλογο και συνεννόηση!

* Ο Άγγελος Τζίτζιρας είναι φοιτητής, μέλος Τομέα παιδείας και της Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής.

Δείτε τα 10 προηγούμενα άρθρα του Άγγελου Τζίτζιρα

Share.

Comments are closed.