Κορονοϊός: Τα έξι νέα μέτρα στην Αττική – Οι λόγοι που επιβλήθηκαν – Υποχρεωτική χρήση μάσκας σχεδόν παντού

0

Νέα μέτρα κατά του κορονοϊού στην Αττική, έφερε η επιβαρυμένη επιδημιολογικά εικόνα της πρωτεύουσας όπου σήμερα εντοπίστηκαν 197 κρούσματα, αριθμός ρεκόρ. Οι παρεμβάσεις παρουσιάστηκαν στη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.
Η Κυβέρνηση, αφού έλαβε υπόψη την εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, αποφάσισε να υιοθετήσει αυξημένα μέτρα προστασίας κατά του κορονοϊού στο Λεκανοπέδιο που εμφανίζει:

 1. σταθερά υψηλούς δείκτες κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες,
 2. σταδιακή επιβάρυνση των ΜΕΘ,
 3. υψηλή πληθυσμιακή πυκνότητα,

ώστε να αποφύγουμε αυξημένη διασπορά του ιού COVID-19.
Τα μέτρα κρίνονται αναγκαία για

 • την προτεραιότητα που δίνουν οι Αρχές στην εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων και για
 • την ανάγκη να μειωθούν τα επίπεδα κινδύνου διασποράς του ιού από άλλες δραστηριότητες πολιτών.

Με βάση τα κριτήρια επιδημιολογικού ρίσκου, η Αττική βρίσκεται σήμερα μεταξύ μετρίου και υψηλού επιπέδου κινδύνου, δηλαδή με βάση τα εργαστηριακά ευρήματα εμφανίζει κρούσματα 3/100.000 (επίπεδο μετρίου κινδύνου) – όμως με αναγωγή x10 φτάνει το επίπεδο υψηλού κινδύνου – και επιπλέον αυξημένη επιβάρυνση στις κλίνες ΜΕΘ (>60% με αυξητικές τάσεις).
Τα μέτρα συνεπώς έχουν τόσο προληπτικό όσο και κατασταλτικό χαρακτήρα.

Ποια είναι τα μέτρα για την Αττική από 16 έως 30 Σεπτεμβρίου:

 1. Σε όλες τις συναυλίες που πραγματοποιούνται σε ανοιχτούς χώρους τίθεται όριο πληρότητας 50%, υποχρέωση για παρακολούθηση αποκλειστικά από καθήμενους, υποχρεωτική χρήση μάσκας, απαγόρευση αλκοόλ και καπνίσματος.
 2. Σε ό,τι αφορά τα ΚΥΕ με ζωντανή μουσική (Κέντρα Διασκέδασης) αναστέλλεται η λειτουργία τους για 14 ημέρες.
 3. Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία θερινών και χειμερινών κινηματογράφων και θεάτρων τίθεται όριο πληρότητας 60% και υποχρεωτική χρήση μάσκας κατά την είσοδο και έξοδο όπως και κατά τη διάρκεια της παράστασης από τους θεατές.
 4. Ορίζεται ως υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εργασίας (δημόσιους και ιδιωτικούς) όπως και σε όλους τους ανοιχτούς χώρους συναθροίσεων (πχ
  πλατείες, στάσεις λεωφορείων, ουρές σε καταστήματα, πορείες – διαδηλώσεις, εκδηλώσεις πολιτικών κομμάτων) όπου δεν μπορεί να τηρηθεί ο κανόνας της απόστασης 1,5 μέτρου. Ισχυρή
  σύσταση για χρήση μάσκας σε όλους τους υπόλοιπους ανοιχτούς υπαίθριους χώρους
  .
 5. Καθορίζεται η λειτουργία των λαϊκών αγορών στο 50%, με υποχρεωτική χρήση μάσκας για παραγωγούς και καταναλωτές, με 3 μέτρα απόσταση πάγκων (και με δυνατότητα παράλληλης λειτουργίας της αγοράς στην ίδια περιοχή εντός της ίδιας εβδομάδας).
 6. Ορίζεται όριο 6 ατόμων στα τραπεζοκαθίσματα των ΚΥΕ.

Υπενθυμίζεται ότι ο κανόνας των 50 ατόμων σε όλες τις συναθροίσεις παραμένει σε ισχύ, όπως και το άνοιγμα του λιανεμπορίου στις 10:00 πμ, με εξαίρεση τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα καταστήματα τροφίμων κλπ.
Για όλα τα μέτρα που έχουν τον χαρακτήρα της υποχρεωτικότητας θα πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι από το συντονιστικό κέντρο ελέγχων κατά του COVID-19 και θα επιβάλλονται πρόστιμα σε επιχειρήσεις και ιδιώτες που δεν συμμορφώνονται.

Share.

Comments are closed.