Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (Π.Ε.Κ.): Το Υ.ΠΑΙ.Θ συνεχίζει να κρατάει αποστάσεις από την υπευθυνότητα

0

Η συνδικαλιστική παράταξη Προοδευτική Ενότητα Καθηγητών (Π.Ε.Κ.), της Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης  (ΟΛΜΕ), με ανακοίνωσή της καυτηριάζει το αλαλούμ που έχει δημιουργηθεί με ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, τις μάσκες, τις αποστάσεις , καταγγέλλοντας ότι οι αποφάσεις του Υπουργείου «καταδεικνύουν όχι μόνο ανευθυνότητα αλλά, επίσης, άγνοια της σχολικής πραγματικότητας». Τέλος αναφέρεται στα εξώδικα γονιών οι οποίοι «επικαλούμενοι το Καθηκοντολόγιο, καθιστούν τους διευθυντές και τις διευθύντριες προσωπικά υπευθύνους/υπεύθυνες για βλάβες στη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών τους, οι οποίες εικάζουν ότι μπορεί να προέλθουν από την υποχρεωτική χρήση μάσκας»

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Π.Ε.Κ.
Από… «επιτυχία» σε… «επιτυχία» κινείται το Υ.ΠΑΙ.Θ δύο ημέρες πριν από τη έναρξη του νέας σχολικής χρονιάς!!!
Το Υ.ΠΑΙ.Θ. από την αρχή είχε θέσει  πολύ χαμηλά τον πήχη των μέτρων για την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. Τα απολύτως απαραίτητα μέτρα της φυσικής απόστασης και των υγειονομικών ελέγχων περιορίστηκαν από το Υπουργείο στη χρήση και στη χορήγηση δωρεάν υφασμάτινης μάσκας στους μαθητές. Μάλιστα για τη δωρεάν χορήγηση της μάσκας χρειάστηκε πρωθυπουργική παρέμβαση.
Όμως ούτε αυτό το ελάχιστο δεν μπόρεσε να πραγματοποιήσει. Ανέθεσε την ευθύνη στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Κ.Ε.Δ.Ε. από τις 26 Αυγούστου είχε επισημάνει ότι κλήθηκε να υλοποιήσει μια διαδικασία που «όταν υλοποιείται από τις υπηρεσίες του Κεντρικού Κράτους, χρειάζονται από τρεις ως έξι μήνες». Σήμερα 12 Σεπτεμβρίου οι μάσκες δεν έχουν φτάσει στα σχολεία.
Και διερωτόμαστε πώς οι εκπαιδευτικοί θα υποχρεώσουν τους μαθητές, που για τους δικούς τους λόγους θα πάνε στα σχολεία τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου χωρίς μάσκες, να παραμείνουν έξω από το σχολείο, όταν ούτε αυτή την ελάχιστη παροχή δεν μπόρεσε να τους εξασφαλίσει το Υ.ΠΑΙ.Θ;
Και ο χορός της ανευθυνότητας καλά κρατεί. Την Παρασκευή εκδόθηκε εγκύκλιος με διευκρινιστικές οδηγίες για την έναρξη του διδακτικού έτους. Η εγκύκλιος έφτασε στα σχολεία όταν αυτά είχαν ήδη κλείσει. Και ούτε λίγο ούτε πολύ καλεί τους εκπαιδευτικούς να ανακαλέσουν τις αποφάσεις των συλλόγων και τον προγραμματισμό, που σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τις εγκυκλίους του Υ.ΠΑΙ.Θ. έχουν ήδη κάνει για την έναρξη της διδακτικής χρονιάς, στον χρόνο που απομένει για αυτή, δηλαδή μέσα στο Σαββατοκύριακο.
Αλλά ούτε και αυτό φάνηκε αρκετό στο υπουργείο Παιδείας. Ενώ οι σύλλογοι όλης της χώρας επί 2 εβδομάδες προσπαθούν να βρουν τον τρόπο, ώστε να ελαχιστοποιείται ο συγχρωτισμός των μαθητών και των μαθητριών στα διαλείμματα, το Υ.ΠΑΙ.Θ., αργά το μεσημέρι της Παρασκευής αποστέλλει εγκύκλιο στα κλειστά σχολεία με τη διάρθρωση του ωρολογίου προγράμματος. Μια διάρθρωση που μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει στα σχολεία και στους εκπαιδευτικούς. Οι ασκήσεις «επί χάρτου» του Υπουργείου καταδεικνύουν όχι μόνο ανευθυνότητα αλλά, επίσης, άγνοια της σχολικής πραγματικότητας. Τιμωρούν τους εκπαιδευτικούς αναγκάζοντάς τους να είναι διαρκώς εν κινήσει, χωρίς καμιά δυνατότητα ανάπαυλας μεταξύ των διδακτικών ωρών και των εξωδιδακτικών τους υποχρεώσεων.
Την ίδια ώρα στα γραφεία των διευθυντών και των διευθυντριών των σχολείων φτάνουν εξώδικα γονιών που, επικαλούμενοι το Καθηκοντολόγιο, καθιστούν τους διευθυντές και τις διευθύντριες προσωπικά υπευθύνους/υπεύθυνες για βλάβες στη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών τους, οι οποίες εικάζουν ότι μπορεί να προέλθουν από την υποχρεωτική χρήση μάσκας. Και σε αυτό είμαστε μόνοι μας και καμία μέριμνα δεν έχει λάβει το Υ.ΠΑΙ.Θ.
Το Υ.ΠΑΙ.Θ κρατάει αποστάσεις από κάθε έννοια υπευθυνότητας, γνώσης της εκπαιδευτικής πραγματικότητας και επίγνωσης των συνεπειών που αυτή η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση μπορεί να έχει για τα σχολεία και την υγεία των εμπλεκόμενων στη εκπαιδευτική διαδικασία.
Οι μόνοι που επιδεικνύουν υπεύθυνη στάση ακόμη και πέρα και πάνω από ό,τι τους αναλογεί είναι οι εκπαιδευτικοί. Και αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ- ΚΡΑΤΑΜΕ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

Share.

Comments are closed.