Μήνυμα Πομπέο προς Τουρκία: Να αποχωρήσουν τα πολεμικά πλοία και να αρχίσει διάλογος με την Ελλάδα

0

Λίγο πριν από την επίσκεψη του στην Κύπρο ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στέλνει μήνυμα στην Τουρκία.
Ειδικότερα, ο Πομπέο απευθύνει έκκληση να αποχωρήσουν τα πολεμικά πλοία από την περιοχή για να λάβουν χώρα οι συνομιλίες. Στο πλαίσιο της συνέντευξης μιλάει και για την αυριανή επίσκεψή του στην Κύπρο, τη μερική άρση του εμπάργκο όπλων αλλά και την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Αφγανιστάν.

Ο διάλογος Πομπέο με τους δημοσιογράφους:
Πομπέο: Ευχαριστώ όλους εσάς που μας συνοδεύετε στο ταξίδι. Είναι πραγματικά ιστορικό. Μας πήρε περισσότερο απ’ ό,τι ήλπιζα, ώστε έπρεπε να φθάσουμε στο σήμερα από τις 29 Φεβρουαρίου, όμως αναμένουμε το Σάββατο το πρωί, για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες, να έχουμε τους Αφγανούς μαζί στο τραπέζι, έτοιμους να πραγματοποιήσουν τις επίμαχες συνομιλίες για το πώς θα πάνε μπροστά τη χώρα τους, μειώνοντας τη βία και δίνοντας στον αφγανικό λαό αυτό που απαιτεί: ένα συμφιλιωμένο Αφγανιστάν, με μία κυβέρνηση που αντικατοπτρίζει μία χώρα που δεν είναι σε πόλεμο. Αυτό θα δώσει στον αμερικάνικο λαό την ευκαιρία να μειώσει τους κινδύνους που διατρέχουν οι νέοι και νέες που βρίσκονται εκεί πέρα από τότε – αύριο είναι 11η Σεπτεμβρίου – δηλαδή σχεδόν 20 χρόνια από τότε, έχοντας χύσει πολύ αίμα και δώσει πολύ αμερικάνικο πλούτο, για να βοηθήσουν τον αφγανικό λαό να πετύχει και να κατατροπώσει την Αλ-Κάιντα στο Αφγανιστάν, μία πραγματικά τεράστια επιτυχία.
Έχουνε μείνει λιγότεροι από μερικοί εκατοντάδες μαχητές της Αλ-Κάιντα στο Αφγανιστάν. Η μεγάλη πλειονότητα των ηγετικών στελεχών τους δεν βρίσκονται πλέον στο πεδίο της μάχης. Μπορούμε να είμαστε περήφανοι για όσα έχουμε πετύχει, όμως είναι ώρα για αυτό το επόμενο βήμα, και έχω επίγνωση για το πόσο δύσκολο είναι αυτές οι συζητήσεις μεταξύ των Αφγανών, όμως είναι για το δικό τους καλό. Είναι η χώρα τους για την οποία πρέπει να βρουν τον τρόπο πώς να την κάνουν να προχωρήσει και να δημιουργήσουν μία καλύτερη ζωή για ολόκληρο τον αφγανικό λαό.
Και έτσι, είμαι χαρούμενος να δεχτώ μερικές ερωτήσεις για το συγκεκριμένο θέμα ή για το υπόλοιπο του ταξιδιού, όπως για την στάση μας στην Κύπρο, ένας επίσης σημαντικό ταξίδι.

Δημοσιογράφος: Θέλετε να πάτε; Είναι προφανώς η επέτειος της 11ης Σεπτεμβρίου, όταν θα φθάσουμε εκεί. Μπορείτε να μας πείτε τη σημασία αυτής επίσης, τη σημαντικότητα αυτής της συνάντησης.
Πομπέο: Ναι. Κοιτάξτε, δεν πιστεύω ότι υπάρχει κανένας Αμερικανός που δεν θυμάται αυτή τη μέρα, κάθε Αμερικανός που είναι 24,25 ή μεγαλύτερος που θυμάται, που ήταν αρκετά μεγάλος για να βλέπει τηλεόραση εκείνη την ημέρα ή να ζούσε τότε στη Νέα Υόρκη. Θυμάμαι ήμουνα στο Κάνσας, όπου δούλευα στην μικρή μου επιχείρηση. Θυμάμαι να παίρνω μία κλήση από τη σύζυγο μου, η οποία μου είπε να ανοίξω την τηλεόραση και να δω τι γίνεται. Θυμάμαι τον θυμό. Θυμάμαι τη δίκαιη αγανάκτηση που όλοι είχαμε, και η Αμερική αντέδρασε σε αυτό με έναν τρόπο που ήταν απολύτως δικαιολογημένος, πάρα πολύ επιτυχημένος και κατάλληλος, και τώρα είναι μία στιγμή να βάλουμε το Αφγανιστάν στο επόμενο βήμα της πορείας του.
Υπάρχουν ακόμα τζιχαντιστές στον κόσμο. Υπάρχει ακόμη αντιτρομοκρατία που πρέπει να γίνει. Ο πρόεδρος Τραμπ έχει βαθιά επίγνωση αυτού. Θα συνεχίσουμε να εγγυούμαστε την προστασία της πατρίδας μας και να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να μειώσουμε τους κινδύνους τρομοκρατικών επιθέσεων, όχι μόνο από το Αφγανιστάν αλλά και από τη Συρία, το Ιράκ, την Ασία, από την Αλ-Σαμπάαμπ, από όλα τα μέρη που υπάρχουν τρομοκράτες. Η Αμερική θα κάνει το έργο της, για να διασφαλίσει τη μείωση και των κινδύνων για την πατρίδα μας.

Δημοσιογράφος: Άρα λοιπόν, κύριε υπουργέ, δύο γρήγορες ερωτήσεις. Πιστεύετε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αποσύρουν όλα τα στρατεύματα τους από το Αφγανιστάν, ακόμη και πριν υπογραφεί μία συμφωνία μεταξύ των Ταλιμπάν και την αφγανικής κυβέρνησης? Και δεύτερον, τι πιστεύετε για τις αναφορές του ΟΗΕ και άλλων, ότι οι Ταλιμπάν συνεχίζουν να φυγαδεύουν ξένους μαχητές, όπως στοιχεία της Αλ-Κάιντα και άλλους ξένους μαχητές? Και συνιστούν αυτοί μία απειλή τόσο μεγάλη που θα μπορούσαν να αλλάξουν τη στάση και τους υπολογισμούς των ΗΠΑ σε όλο αυτό;
Πομπέο: Άρα αυτές οι δύο ερωτήσεις είναι συνδεδεμένες – αυτές οι ερωτήσεις είναι στην πραγματικότητα συνδεδεμένες η μία με την άλλη.

Δημοσιογράφος: Ναι
Πομπέο: Υπάρχει μία σειρά δεσμεύσεων από την πλευρά των Ταλιμπάν. Έχουμε κάθε προσδοκία ότι θα τις ακολουθήσουν. Η δέσμευση μας να μειώσουμε τις δυνάμεις μας στο μηδέν θα πραγματωθεί μόνο υπό τον όρο να πραγματοποιήσουν και εκείνοι τις υποχρεώσεις τους στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Δημοσιογράφος: Μπορείτε να μιλήσετε λίγο για την επίσκεψή σας στην Κύπρο και γιατί είναι σημαντική;
Πομπέο: Ναι ήταν τόσο σημαντική. Πρώτον σχεδίαζα και στο παρελθόν να πάω εκεί και είχα αναβάλει το ταξίδι. Δεν ξέρω, Νικ, ίσως ήσουν σε εκείνο το ταξίδι, όταν…

Δημοσιογράφος: Όχι δεν ήμουν εκεί
Πομπέο: Όταν έπρεπε να πάμε σε έναν άλλο προορισμό. Είναι επίσης γεγονός ότι τα πράγματα, που λαμβάνουν χώρα σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι σημαντικά και θέλω να έχω την ευκαιρία να μιλήσω με τους ηγέτες εκεί στην Κύπρο για την δική τους οπτική, τους στόχους τους και τα πράγματα που θα ήθελαν να κάνουν. Ο πρόεδρος είναι πολύ ξεκάθαρος και έχει ζητήσει (έχει μιλήσει με τον πρόεδρο Ερντογάν, έχει μιλήσει με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και το έχει επισημάνει σε κάθε περίσταση) οι διαμάχες, οι θαλάσσιες διαμάχες να επιλυθούν με διπλωματικό και ειρηνικό τρόπο. Και επομένως θα εργαστώ και για αυτό, να διασφαλίσω ότι κατανοώ τους κινδύνους από την οπτική των ανθρώπων της Κύπρου και να το έχω κατά νου καθώς θα συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για τις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι κάτι στο οποίο εστιάζουμε πραγματικά. Οι Γερμανοί έχουν κάνει καλή δουλειά στο να προσπαθήσουν διπλωματικά να τους πείσουν να αρχίσουν συνομιλίες για το πώς θα προχωρήσουν. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξουν πραγματικές συνομιλίες και ελπίζουμε ότι τα πολεμικά πλοία που υπάρχουν εκεί θα αποσυρθούν ώστε να λάβουν χώρα οι συνομιλίες.

Δημοσιογράφος: H μερική άρση του εμπάργκο όπλων για την Κύπρο (waiver) ήταν «χτύπημα» για την Τουρκία. Εννοώ, δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένοι με το waiver αυτό.
Πομπέο: Κοιτάξτε..

Δημοσιογράφος: Εννοώ, πού πηγαίνουν τα πράγματα με τον Ερντογάν σε αυτό το στάδιο;
Πομπέο: Λοιπόν το waiver ερχόταν εδώ και καιρό. Εργαζόμασταν για αυτό κάποιο διάστημα. Συνάδει με την αμερικανική πολιτική για πολύ μεγάλο διάστημα. Ήταν απλώς η σωστή στιγμή να λάβουμε την απόφαση. Ολοκληρώσαμε λοιπόν την ανάλυσή μας, διασφαλίσαμε ότι έχουμε λάβει υπόψη κάθε πιθανό κίνδυνο και κινηθήκαμε γρήγορα. Τέλος πάντων, πρέπει να φύγω.

Δημοσιογράφος: Ευχαριστώ πολύ.

Share.

Comments are closed.