Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών: «Προσλήψεις Β΄ φάσης αναπληρωτών ΤΩΡΑ!!!

0

Η νεοϊδρυθείσα συνδικαλιστική παράταξη «Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών» της ΔΟΕ, με ανακοίνωσή της ζητά να προχωρήσει ΤΩΡΑ η Β΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών, για να μπορέσουν να καλυφθούν όλα τα κενά με εκπαιδευτικό προσωπικό

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αυτόνομου Δικτύου Εκπαιδευτικών
«Με επικοινωνιακό τρόπο επιλέγει, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, να διαχειριστεί το ζήτημα της έναρξης του νέου σχολικού έτους και την κάλυψη των κενών στη δημόσια εκπαίδευση. Ενώ οι ανάγκες στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης είναι γνωστές εδώ και καιρό, οι προσλήψεις της Ά φάσης έγιναν με απίστευτες παλινωδίες και μισόλογα προς την εκπαιδευτική κοινότητα (δεν ανέφεραν ποτέ στις επίμονες πιέσεις του ΔΣ της ΔΟΕ τι πιστώσεις έχουν διασφαλίσει για όλη τη σχολική χρονιά, για το πότε θα γινόταν κι εάν θα συμπεριελάμβανε και προσλήψεις παράλληλων στηρίξεων και ΖΕΠ ή όχι) παρά το γεγονός ότι όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες ήταν έτοιμες από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας. Μετά από την πίεση του εκπαιδευτικού κινήματος και την κοινωνική κατακραυγή, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προχώρησε σε προσλήψεις αναπληρωτών, στο τέλος Αυγούστου, σε γενική και ειδική αγωγή, συμπεριλαμβανομένου των παράλληλων στηρίξεων, χωρίς προσλήψεις στα ΖΕΠ και κάλυψη όλων των εκπαιδευτικών αναγκών.
Μετά και τις δημόσιες ανακοινώσεις για έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 14 Σεπτεμβρίου, η αναγκαιότητα για κάλυψη όλων των υπόλοιπων κενών (περίπου το 70% έχει καλυφθεί από την Α΄ φάση προσλήψεων) είναι ζωτικής σημασίας ζήτημα για την πλήρη λειτουργία των σχολικών μονάδων. Σε πολλές περιοχές γίνονται αναστολές ολοήμερων προγραμμάτων γιατί δεν υπάρχει το απαιτούμενο προσωπικό. Σε άλλες περιπτώσεις τοποθετούνται προσωρινά οι συνάδελφοι γιατί δεν έχουν ολοκληρωθεί οι υπηρεσιακές μεταβολές (μετά τις 15 Αυγούστου άλλαξαν όλα τα υπηρεσιακά συμβούλια με διορισμένα μέλη από το Υπουργείο Παιδείας που σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να χειριστούν, με την έλλειψη εμπειρίας, την πραγματικότητα). Εάν σε όλα αυτά προστεθούν και οι άδειες ειδικού σκοπού, η άμεση πρόσληψη εκπαιδευτικών σε όλες τις δομές είναι μονόδρομος και υποχρέωση της πολιτείας.
Από την άλλη μεριά, η πολιτική προσπάθεια για προσλήψεις με νέα προκήρυξη 3μηνων συμβάσεων αποτελεί κερκόπορτα για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, στη δημόσια εκπαίδευση, αντί το κράτος, όπως οφείλει, να ενισχύει τη σταθερή εργασία. Στην Ιταλία οι 40.000 (αυξημένες για τα δεδομένα της χώρας) προσλήψεις εκπαιδευτικών, λόγω του covid-19, θα είναι με σταθερή σχέση κι όχι με ελαστική μορφή, όπως επιδιώκει να προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας.
Η εκπαιδευτική κοινότητα έχει αποδείξει έμπρακτα, στις δύσκολες συνθήκες που δοκιμάζεται η κοινωνία, ότι «βάζει πλάτη», όπως στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Όμως, η υποχρέωση και ευθύνη του κράτους να έχει εξασφαλισμένες τις προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού και των μέσων που απαιτούνται για την απρόσκοπτη εκπαιδευτική διαδικασία, είναι αυτονόητη σε ένα ευνομούμενο και δημοκρατικό κράτος. Δυστυχώς, στην περίπτωση της χώρας μας, φαίνεται ότι αυτό αποτελεί ζητούμενο.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αφήσει κατά μέρους τα επικοινωνιακά τεχνάσματα, να σταματήσει κάθε σχεδιασμό για εισαγωγή ελαστικών μορφών εργασίας και να ανταποκριθεί στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της. Με χορηγούμενα παγουρίνα και 2 πάνινες μάσκες δεν μπορούν να λειτουργήσουν τα σχολεία. Απαιτείται εκπαιδευτικό προσωπικό και σοβαρός, υπεύθυνος σχεδιασμός κάτι που μέχρι στιγμής το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση δεν έχουν επιδείξει. Να προχωρήσει ΤΩΡΑ η Β΄ φάση προσλήψεων αναπληρωτών, πριν να είναι ήδη πολύ αργά…

Αυτόνομο ΔΙΚΤΥΟ Εκπαιδευτικών

Αγωνιστικών, Προοδευτικών και Ενωτικών Κινήσεων Π.Ε.
ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΓΩΝΑΣ – ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ»

Share.

Comments are closed.