Χθες στην βουλή ο Μητσοτάκης, για πρώτη φορά, παραδέχθηκε, εμμέσως βέβαια, ό,τι ήταν λάθος που στην αρχή της πανδημίας δεν υπέδειξε υποχρεωτικά την μάσκα.
Το παραδέχθηκε χωρίς να πει την λέξη “λάθος”, όπως τον συμβούλεψαν οι επικοινωνιολόγοι του.
Χρησιμοποίησε την φράση: “Μπορείτε να ασκήσετε κριτική, γιατί δεν υποδείξαμε στην αρχή της πανδημίας την μάσκα, όλοι μαθαίνουμε“, χωρίς να ολοκληρώσει την συνηθισμένη φράση, “μαθαίνουμε από τα λάθη μας“.
Όμως και αυτή την φορά είπε την μισή αλήθεια, πού δεν είναι αλήθεια η μισή αλήθεια, αλλά πιο μεγάλο ψέμα.
Στην αρχή της πανδημίας, τόσο πριν την καθολική καραντίνα, όσο και κατά την διάρκειά της, έπρεπε να είναι υποχρεωτική η μάσκα.
Δεν το αποφάσισαν, γιατί η χώρα, όπως και οι περισσότερες χώρες, δεν είχαν μάσκες, μάλιστα οι απλές υγειονομικές μάσκες σταμάτησαν να παράγονται στις χώρες αυτές, λόγω κόστους. Η παραγωγή τους, όπως και πολλών άλλων προϊόντων, για τον ίδιο λόγο, είχε μεταφερθεί στην Κίνα και στις χώρες χαμηλού εργατικού και γενικότερα χαμηλού παραγωγικού κόστους.
Συνεπώς, δεν υπήρχαν μάσκες, όπως και τεστ στην χώρα μας, γι’ αυτό και είπαν συνειδητά ψέματα. Μάλιστα ανάγκασαν και τους ειδικούς επιστήμονες να υποστηρίξουν αυτά τα ψέματα, λέγοντας μερικές φορές, ό,τι είναι και επικίνδυνο να φοράς μάσκα.
Αυτές οι δηλώσεις, μείωσαν την αξιοπιστία κυβέρνησης και επιστημόνων, τροφοδοτούν την αμφιβολία στους πολίτες και εύκολα επιχειρήματα στους συνωμοσιολόγους.
Εάν είχαμε μάσκες, τεστ και επαρκείς υγειονομικές υποδομές, δεν θα χρειαζόταν η καθολική καραντίνα, η τρομοκρατία με τα φέρετρα από γειτονικές χώρες που έδειχναν τα κανάλια, για να τρομάξουν την κοινωνία και να την “προστατέψουν” από τον κορωνοιό, και φυσικά δεν θα είχαμε το μέγεθος της ύφεσης και της ανεργίας που έχουμε.
Αν είχαμε πετύχει την πειθαρχία της ευθύνης και όχι του φόβου, δεν θα είχαμε την μεγάλη χαλάρωση των πολιτών, όταν άρχισε η αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων, βασική αιτία έξαρσης της πανδημίας που ζούμε.
Ούτε ο Σύριζα είχε ζητήσει τότε την υποχρεωτικότητα της μάσκας, ούτε και τώρα, απλώς “έξυπνα”, το ονομάζει “παλινωδίες της κυβέρνησης“.
Γιατί δεν καταγγέλλει την κυβέρνηση για το ψέμα αυτό; Είναι απλό, γιατί έχει ευθύνες πού ως προηγούμενη κυβέρνηση, δεν είχε φροντίσει να οχυρώσει την χώρα, και θα τους το θύμιζε η κυβέρνηση.
Δηλαδή η αποφυγή του πολιτικού κόστους, τους οδήγησε στο κοινό ψέμα, και τώρα μαλώνουν προσχηματικά.
Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου ο αριθμός των κρουσμάτων ξεπέρασε σε αριθμό τον αριθμό των κρουσμάτων που οδήγησε την κυβέρνηση να αποφασίσει την καραντίνα, όμως όπως είπε ο πρωθυπουργός δεν θα επιβάλουμε καραντίνα, γιατί θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία, και ό,τι μπορούμε, με κύριο όπλο την μάσκα, να αντιμετωπίσουμε την έξαρση της πανδημίας αποτελεσματικά.
Δεν θα σχολιάσω, πως η χώρα μας προμηθεύτηκε και προμηθεύετε τις μάσκες και τα τεστ, όπως και αυτό πού γίνεται με την υπόγεια σύγκρουση των δημάρχων και περιφερειαρχών, για το ποιος θα τις αγοράσει, γιατί όλα γίνονται χωρίς διαγωνισμούς.
Θα κλείσω λέγοντας, η κυβέρνηση πρέπει, αν θέλει να περιορίσει τους συνωμοσιολόγους και τις καταστροφικές τους αντιλήψεις, να πει τώρα την αλήθεια.
Ας ρισκάρει λίγο πολιτικό κόστος για το γενικό καλό.
Ο κόσμος θα καταλάβει τους λόγους που η κυβέρνηση είπε σε πρώτη φάση ψέματα, γιατί αν τότε έλεγε την αλήθεια με την γύμνια της χώρας μας, ούτε λύση θα έδινε, αντιθέτως θα δημιουργούσε πανικό, και σίγουρα θα είχαμε πολύ χειρότερα αποτελέσματα.
* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»
Πατήστε και δείτε όλα τα 178 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη
Μετά τον κύκλο διαφωνιών που άνοιξε για τον Δήμο Αθηναίων και την αύξηση των τελών στις μικρομεσαίες…
Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας…
Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…
Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…
H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…
Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…