Γιάννης Μαγκριώτης*: Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Ελλάδα, κάνουν κάθε μέρα πόλεμο με την Τουρκία και νικάνε

0

Τα ΜΜΕ στην Ελλάδα έχουν στείλει το αεροπλανοφόρο Σάρλ ντε Γκώλ με συνοδεία γαλλικού στόλου στην Ανατολική Μεσόγειο, όταν την ίδια ώρα η υπουργός άμυνας της Γαλλίας λέει ό,τι: «Μπορεί να αποπλεύσει το αεροπλανοφόρο κάποια στιγμή, αλλά δεν είπε πότε και που θα πάει». Επίσης κυβερνητικές πηγές στην Γαλλία έλεγαν ό,τι: «Είναι λάθος να στείλουμε το αεροπλανοφόρο στην Ανατολική Μεσόγειο, τέτοια εποχή εντάσεων».
Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση “αγοράζει” όπλα από την Γαλλία στα λόγια, που στην καλύτερη περίπτωση θα τα πάρουμε σε 5 χρόνια.
Εντάξει μια αναβάθμιση κάποιων οπλικών συστημάτων πρέπει να κάνουμε, για να ενισχύσουμε την αποτρεπτική δύναμη της χώρας μας, που είναι ισχυρή, μετά την ενίσχυση της περιόδου 1996-2004, με την αγορά των πιο σύγχρονων υποβρυχίων, αρμάτων μάχης και την αναβάθμιση αεροσκαφών και φρεγατών, συνολικού κόστους 20 δις ευρώ.  
Τα ΜΜΕ ανεβάζουν το κόστος των νέων εξοπλισμών σε 10 δις, κάτι που η κυβέρνηση οφείλω να πω δεν επιβεβαιώνει.  
Εντάξει και πάλι, χρειαζόμαστε την αποφασιστική υποστήριξη της Γαλλίας, χρειαζόμαστε και την ενίσχυση της αποτρεπτικής δύναμης των ενόπλων δυνάμεών μας, όμως δεν μπορούμε να λύσουμε και το οικονομικό πρόβλημα της Γαλλίας εμείς με δανεικά.  
Μετά πρέπει να ξέρουμε ο,τι και άλλες χώρες πουλάνε όπλα και τις χρειαζόμαστε, όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία, σε πρώτη επιλογή, όπως κάνει η χώρα μας, και σωστά κάνει, πάντα, που θα φθάσει το συνολικό κόστος;
Ισχυρή αποτρεπτική δύναμη χρειαζόμαστε, όμως εξίσου σημαντικό είναι να έχουμε και ισχυρή οικονομία και κοινωνία, και το ταμείο είναι ένα και άδειο.  
Λίγη σοβαρότητα από την κυβέρνηση και τα ΜΜΕ δεν βλάπτει, ο δρόμος της αξιόπιστης εθνικής στρατηγικής είναι δύσκολος και δεν φαίνεται να την έχει η χώρα τα τελευταία χρόνια.  
Η προπαγάνδα και ο πανικός στην κοινωνία, για να δικαιολογηθούν λάθη και ανεπάρκειες είναι εύκολες επιλογές, είναι όμως και ολισθηρός και επικίνδυνος.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 174 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.