Γιάννης Μαγκριώτης*: Στην κόκκινη μηλιά με Κώτσο βασιλιά, αυτό μένει να ακούσουμε

0

Ο Δένδιας δεν μπορεί να κατηγορηθεί ότι δεν τρέχει, δεν προσπαθεί για τα εθνικά μας συμφέροντα, το αντίθετο θα έλεγα.
Απλώς έχει αυτός και η κυβέρνηση λάθος ανάγνωση των δεδομένων και γι’ αυτό έχουν λάθος στρατηγική και ιεραρχήσεις κινήσεων, γι’ αυτό οι επιλογές τους είναι λάθος.
Πετυχαίνει ένα στόχο και δημιουργεί πιο σοβαρά προβλήματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συμφωνία με την Αίγυπτο: Δημιούργησε ένα διπλωματικό και θεσμικό ισοδύναμο του Τουρκολυβικού μνημονίου, όμως ταυτόχρονα δημιούργησε δύο πιο μεγάλα προβλήματα, που θα τα βρούμε πολύ αρνητικά μπροστά μας.
Υπογράψαμε και κυρώσαμε στην βουλή την συμφωνία με την Αίγυπτο, όπου αποδεχτήκαμε ό,τι:

  • Ακόμη και το πιο μεγάλο νησί η Κρήτη δεν έχει πλήρη ΑΟΖ.
  • Δεν μπορούμε ούτε εμείς ούτε η Αίγυπτος να υπογράψουμε συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ με την Κύπρο, την Τουρκία και την Λιβύη, αν δεν συμφωνήσει και η άλλη χώρα.

Συνεπώς η σημερινή δήλωση του Δένδια ο,τι: «Θα υπογράψουμε συμφωνία με την Κύπρο, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες», προκαλεί σε άλλους θυμό και σε άλλους γέλιο.
Δεν λέει βέβαια ποιες είναι οι συνθήκες και πότε θα ωριμάσουν, γιατί τότε δεν θα έβρισκε που να κρυφτεί.
Θυμίζω, ότι η Κύπρος ανακήρυξε την δική της ΑΟΖ το 2003, και έχει υπογράψει συμφωνίες με την Αίγυπτο, τον Λίβανο και το Ισραήλ, με βάση την αρχή της “Μέσης γραμμής“, παρ’ ο,τι είναι νησί.
Η Αίγυπτος δεν δέχτηκε την αρχή αυτή στην συμφωνία με την Ελλάδα, γιατί δεν δέχεται ότι Κρήτη, ένα νησί πολύ κοντά στην Κύπρο σε έκταση και πληθυσμό, δεν έχει πλήρη ΑΟΖ, και η κυβέρνηση το δέχτηκε για να “διεμβολίσει”, το παράνομο και άκυρο Τουρκολυβικό μνημόνιο, όπως έλεγε.
Ρωτάω τώρα, για να δείτε την αστεία δήλωση του υπουργού για εσωτερική κατανάλωση.

  1. Θα δεχθεί η Αίγυπτος ότι η Στρογγύλη, ένα μικρό νησί με 4 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του ελληνικού κράτους του 2011, με έκταση 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, 16 μίλια ανατολικά του Καστελόριζου, έχει πλήρη ΑΟΖ σε έκταση 200 μίλια;
  2. Ποιό διεθνές δικαστήριο, ποιοι σύμμαχοι και εταίροι θα το δεχτούν;

Σημειώνω ο,τι, αν η Στρογγύλη δεν έχει πλήρη ΑΟΖ, τότε η ελληνική ΑΟΖ δεν εφάπτεται με την κυπριακή, συνεπώς τι συμφωνία θα υπογράψει με την Κύπρο;
Θυμίζω ό,τι, στην συμφωνία που υπογράψαμε με την Ιταλία, αποδεχτήκαμε ο,τι οι Οθωνοί, ένα νησί δυτικά της Κέρκυρας, ιδιας έκτασης με την Στρογγύλη αλλά με 393 κατοίκους και πλήρη οικονομική δραστηριότητα, έχει 33% μόνο ΑΟΖ.
Εντάξει δεν είπα να τηρεί η κυβέρνηση αυτό που είπε ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολομός: «Το έθνος πρέπει να μάθει να θεωρεί εθνικόν ο,τι είναι αληθές», αλλά όχι και τόσο δούλεμα.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 173 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.