Τέσσερα σχόλια για τις αλήθειες και τα ψέματα στην σημερινή επικαιρότητα για τα εθνικά μας συμφέροντα.
1. Ο Τράμπ, με δική του πρωτοβουλία μίλησε τηλεφωνικά με τον Μητσοτάκη και τον Ερντογάν, δεν έκανε όμως δημόσια δήλωση, αν και κάνει συνεχώς δηλώσεις, ακόμη και για τον καιρό της ημέρας.
Η ελληνική κυβέρνηση διέρρευσε στα ΜΜΕ, ότι ο Τράμπ τόνισε την ανάγκη να πέσει η ένταση. Τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ παρουσίασαν την διαρροή της κυβέρνησης ότι, ο Τράμπ βάζει πάγο στον Ερντογάν.
Η Τουρκική κυβέρνηση διέρρευσε ότι οι Τράμπ τόνισε ότι, δεν είναι η Τουρκία που δημιουργεί προβλήματα.
Τα τουρκικά ΜΜΕ παρουσιάζουν την διαρροή της τουρκικής κυβέρνησης ως κάλυψη του Τράμπ στην πολιτική του Ερντογάν.
Τα τηλεφωνήματα έγιναν κατά την διάρκεια του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων, εν όψη των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου στις ΗΠΑ, και η μέχρι τώρα στάση του έχει απομακρύνει πολλούς ομογενείς ψηφοφόρους του.
Υπενθυμίζω ότι, ο Τράμπ μιλάει συχνά με τον Ερντογάν, και ουσιαστικά καλύπτει την πολιτική Ερντογάν, και αυτό είναι ορατό σε όλους. Με τον Έλληνα πρωθυπουργό δεν θυμάμαι πότε μίλησε για τελευταία φορά.
2. Ο προσωπικός διάλογος, με ανοικτά μικρόφωνα, του υπεύθυνου για την εξωτερική πολιτική Επιτρόπου της Κομισιόν Μπορέλ με την υπουργό Άμυνας της Γερμανίας, χθες στην συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στο Βερολίνο, αποκάλυψε ότι η ΕΕ και η Γερμανική προεδρία της, αντιμετωπίζουν με ίσες αποστάσεις την Ελλάδα και την Τουρκία.
Η κυβέρνηση το ξέρει καλά αυτό ανεξάρτητα τι λέει δημόσια και πολύ περισσότερο τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ που μιλάνε για ισχυρό διπλωματικό μέτωπο υπέρ της Ελλάδας και κατά της Τουρκίας.
3. Η κυβέρνηση και τα περισσότερα ελληνικά ΜΜΕ προπαγανδίζουν ό,τι, το “παρών” του Σύριζα στην ψηφοφορία για την κύρωση υπονομεύει την εθνική ενότητα και την διπλωματική προσπάθεια της χώρας.
Δεν θα πω ότι, το ίδιο έκανε η ΝΔ στην ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και καλά έκανε, τότε ο Σύριζα την κατηγορούσε ότι υπονομεύει την εθνική ενότητα. Θα πω όμως, πως, όταν η αντιπολίτευση διαφωνεί με μια συμφωνία που περιέχει επώδυνες και επικίνδυνες δεσμευτικές για τα εθνικά μας συμφέροντα υποχωρήσεις, βοηθάει τις διπλωματικές προσπάθειες της κυβέρνησης, γιατί η κυβέρνηση δείχνει στους εταίρους και συμμάχους μας, ότι είναι συμβιβαστική, ενώ ο Ερντογάν είναι αδιάλλακτος.
Μάλιστα η καταψήφιση της συμφωνίας, θα ήταν η ορθή θέση, και θα βοηθούσε πιο πολύ την κυβέρνηση.
4. Η ανακοίνωση για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο, είναι θετική, χωρίς όμως να έχει ιδιαίτερη ουσιαστική πρακτική αξία, ειδικά μετά την συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών με την Ιταλία, που υπερκαλύπτουν τα 12 μίλια.
Φυσικά και η κατηγορία του Σύριζα, ότι στέλνουμε λάθος μήνυμα στην Τουρκία, γιατί θα πιστέψει ότι, δεν υπερασπιζόμαστε ανατολικά στο Αιγαίο τα 12 μίλια, είναι άνευ αξίας, γιατί η Τουρκία επέκτεινε εδώ και χρόνια τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στην Μαύρη Θάλασσα και δεν το έχει κάνει στο Αιγαίο.
Βέβαια, όταν το 2018 η κυβέρνηση Σύριζα δημοσιοποίησε την πρόθεσή της να κάνει το ίδιο, τότε η ΝΔ διατύπωνε τις ίδιες κατηγορίες για τον Σύριζα.
Θυμίζω ότι χρησιμοποίησαν την ίδια πανηγυρική έκφραση: “Μεγαλώνουμε την Ελλάδα”.
Στην εξωτερική πολιτική, ειδικά όταν θίγουμε εθνικά συμφέροντα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί όταν μιλάμε δημόσια, αυτό δεν σημαίνει ότι μας συμφέρει να παραποιούμε την πραγματικότητα, γιατί μας αντιμετωπίζουν ως αναξιόπιστους οι άλλοι, και τα πρόσκαιρα εσωτερικά πολιτικά οφέλη για την εκάστοτε κυβέρνηση, θα γυρίσουν μπούμερανγκ, πρωτίστως, για τα εθνικά μας συμφέροντα.
* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»
Πατήστε και δείτε όλα τα 171 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη