Τι Αύγουστος κι αυτός… Δεν ταιριάζει, βρε παιδί μου, σ’ αυτό τον μήνα όλη αυτή η συγκέντρωση δυσάρεστων γεγονότων, που βαραίνουν το κοινωνικό κλίμα και απλώνουν δυσαρέσκεια στους πολίτες. Ο Αύγουστος· μήνας διακοπών, ξεκούρασης, δυο φεγγαριών, όμορφων ηλιοβασιλεμάτων, ανεμελιάς, θαλάσσιας απόλαυσης, εργασιακών διακοπών, ηρεμίας και ψυχολογικής ανανέωσης, μεταβλήθηκε και εξελίχθηκε σε βραχνά, μέσα από τα τόσα γεγονότα που συνέβησαν αυτόν τον μήνα!
Εθνικά θέματα, με τους Τουρκικούς εκβιασμούς και τα ναυτικά παιχνίδια τους, ενώ υπερίπταται ο κίνδυνος θερμού επεισοδίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Με τον δεύτερο γύρο-έξαρση του covid 19 και τη νέα απειλή εξάπλωσης της νόσου, αποκαλύπτεται πως οι ηλικίες (νέοι-μεσήλικες-γέροι) δεν παρέχουν a priori «ανοσία» σε κανέναν και πως όλες οι ηλικιακές κατηγορίες έχουν σχέση με τη μετάδοση του ιού και την ενίσχυση της επιδημίας· με την απερισκεψία μέρους των πολιτών, κάθε ηλικίας, να συνωμοσιολογούν σχετικά με τα… «διεθνή κέντρα», που θέλουν σώνει και καλά να… ανατρέψουν το παγκόσμιο status quo, επινοώντας την πανδημία· με απαγορευτικά διατάγματα, σε καθημερινή βάση, για να αντιμετωπιστεί η μετάδοση του κορονοϊού από τις νεαρές ηλικίες κυρίως ενώ τα κρούσματα πυκνώνουν. Με την εργασιακή ανασφάλεια να γιγαντώνεται και η ανεργία να απλώνεται ολοταχώς ενώ οι επιχειρήσεις συρρικνώνονται· με τις πλημμύρες της Εύβοιας, της Θάσου και ποιος ξέρει και πού αλλού θα χτυπήσει η ανθρώπινη εγκληματική αμέλεια κι αδιαφορία, για να θυμίζουν πως η παράνομη οικιστική ανάπτυξη θα μας κατατρέχει και θα την πληρώνουμε πάντα ακριβά …
Τι Αύγουστος κι αυτός!
Στον επαγγελματικό μου χώρο (της Μουσικής), η ακύρωση όλων των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, παρ’ όλη τη δικαιολογημένη απόφαση, ήταν το… κερασάκι στην τούρτα! Χάθηκαν όλες οι προγραμματισμένες συναυλίες, όπως και η νυχτερινή δουλειά, αφού δεν υπάρχει… εύκολος τρόπος να μαζευτεί ο κόσμος, σεβόμενος τις αποστάσεις όπως επιβάλλει το διάταγμα. Κάθε νέος μουσικός βλέπει ένα αβέβαιο μέλλον στο βάθος του τούνελ και οι παλαιότεροι βρίσκονται υπό παραίτηση. Την ίδια κατάσταση βιώνουν και οι ηθοποιοί, οι εικαστικοί κλπ. Ολόκληρος ο κόσμος των τεχνών και της διανόησης, χτυπημένος από τις καραντίνες και τις δυσκολίες συναθροίσεων, θα τεθεί στο οικονομικό περιθώριο.
Ο Αύγουστος, με την εμφάνιση της πανδημίας στον Β κύκλο της, είναι ο μήνας που έφερε ξανά σύννεφα και μας σκοτείνιασε το τοπίο τού καλοκαιριού και της ραστώνης, όπως απολαμβάναμε τις άλλες χρονιές.
Σε λίγο, το φθινόπωρο, θα κάνει την εμφάνισή του, δείχνοντας τα σουβλερά του δόντια, ώστε ο πολιτικός ανταγωνισμός να ξεσπάσει έντονα και να εκτονωθεί ποιος ξέρει σε ποιες ατραπούς…
Με όλες αυτές τις σκέψεις να μας οδηγούν σε θολά συμπεράσματα, ο φετινός Αύγουστος μάς προσφέρει προβληματισμούς και ανησυχία, παρά τέρψεις και ανεμελιά. Οι εκδρομείς του Αυγούστου θα επιστρέψουν με δύσκολες σκέψεις για το αύριο·
Τι Αύγουστος κι αυτός!
Στον διεθνή χάρτη οι πολιτικές ισορροπίες θα συνεχίσουν στους γνωστούς δρόμους, με τις γνωστές δυνάμεις που θα επιλέξουν βεβαίως τα κέρδη τους και όχι τον άνθρωπο· μια πάγια τακτική, η οποία μοιράζει πάντα τον κόσμο στους «από πάνω» και στους «από κάτω»… Όλοι πλέον κοιτάζουμε τις αμερικάνικες εκλογές, αναμένοντας την αποκαθήλωση του πλανητάρχη Τραμπ για να δώσει, αν δώσει, «λύσεις» κάποιος άλλος.
Όσο και υπεραπλουστευμένη να είναι αυτή η… εξίσωση, ουσιαστικά είναι η αλήθεια και συγχρόνως το βάσανό μας, όταν βλέπουμε πως η κοινωνικοοικονομική πραγματικότητα διατηρείται και διαιωνίζεται στην ίδια κατάσταση, χρόνια τώρα· το θέμα αυτό επηρεάζει σαφώς και την πολιτιστική πορεία όλων των χωρών, σπρώχνοντας τα πράγματα σε μια νάρκη, ακινησία, σε τέλμα, αφού η αρνητική επίδραση όλων των παραγόντων που ανέφερα πιο πάνω, συμβάλουν αποφασιστικά στην περιορισμένη κίνηση και μετάδοση του πνευματικού έργου.
Όλα πλέον γίνονται δίχως την παρουσία ακροατών και θεατών· δίχως δηλαδή το απαραίτητο στοιχείο το οποίο έχει ανάγκη το έργο, για να εξελιχθεί· την άμεση επαφή! Από την άλλη μεριά, ο ηθοποιός, ο μουσικός, οι ερμηνευτές, επίσης χάνουν την άμεση επαφή με τους ανθρώπους, μια που αυτή η επαφή είναι ο καθοριστικός παράγοντας της πνευματικής ζύμωσης, ώστε το έργο να διαμορφωθεί περαιτέρω από την ενέργεια τού κόσμου, διότι ακριβώς αυτό έχει ανάγκη το πόνημα του κάθε καλλιτέχνη. Κάθε προσπάθεια να φτάσει η φλόγα και η ψυχή της τέχνης στο κοινό με διαδικτυακά μέσα, έχουν αποδειχτεί ανεπαρκή, δίχως ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Η απουσία του κόσμου, από το ζωντανό θέαμα-ακρόαμα, είναι το μεγαλύτερο χτύπημα στο υπογάστριο των τεχνών. Αυτή η ακυρωτική διάταξη όλων των εκδηλώσεων θα μπορούσε ίσως να ήταν λιγότερο αυστηρή σε κάποιες περιπτώσεις παραστάσεων με συγκεκριμένο περιεχόμενο (Ορχήστρες ή σύνολα μουσικής δωματίου, ατομικά ρεσιτάλ, κλπ), όταν η προσέλευση κόσμου είναι εκ των προτέρων περιορισμένη.
Όμως· ας μην γίνω κι εγώ έτσι εύκολα επικριτής των απαγορευτικών διαταγμάτων εξαιτίας του κορονοϊού σε αυτή την συγκυρία.
Είναι γεγονός πως ο εφετινός Αύγουστος τα φορτώθηκε όλα! Τα μικρά και τα μεγάλα, τα απλά και τα σύνθετα.
Μας κάνει να αναπολούμε και πάλι προηγούμενες χρονιές, που όλοι τον περιμέναμε ως… λυτρωτή και όχι ως τιμωρό…
* Ο Νότης Μαυρουδής είναι κιθαριστής – συνθέτης