Η εβδομάδα που ξεκίνησε φέτος, έχει διακοπές για πολύ κόσμο και αγωνία για περισσότερους.
1. Η συνεχής επιδείνωση της επιδημιολογικής κρίσης στην χώρα μας τις ημέρες του Αυγούστου, είναι ανησυχητική για την συνέχεια και ειδικά για το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα.
Η πιστοποίηση 2635 φορέων του ιού στην χώρα μας στις 16 πρώτες ημέρες του Αυγούστου, σε σύνολο 7075 από την εμφάνιση της πανδημίας, δημιουργεί φόβους ότι η εβδομάδα αυτή, λόγω της επιστροφής στα αστικά κέντρα μεγάλου μέρους των παραθεριστών, κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις.
2. Στο τέλος της εβδομάδας τελειώνει η Navtex της Τουρκίας και οι σεισμογραφικές έρευνες που επιχειρεί το Τουρκικό ερευνητικό σκάφος Urus Reis σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας και Κυπριακής ΑΟΖ. Έρευνες ανατολικά του 28ου Μεσημεριανού, θαλάσσιες ζώνες που δεν έχουν συμπεριληφθεί στην συμφωνία με την Αίγυπτο και η Τουρκία θεωρεί ότι της ανήκουν.
Φαίνεται ότι, μέχρι το τέλος της εβδομάδας το ερευνητικό σκάφος θα μετακινείται σε αυτήν την περιοχή, συντηρώντας την ένταση με την Ελλάδα και την Κύπρο.
Τις ίδιες ημέρες θα κορυφωθεί και ο διαμεσολαβητικός ρόλος της Γερμανίας και ως προεδρεύουσας χώρας της ΕΕ μέχρι το τέλος του χρόνου. Φαίνεται ότι σημαντικό ρόλο θα παίξει και η συνάντηση Μέρκελ-Μακρόν την Πέμπτη 20 Αυγούστου.
Ενώ για τον κορονοϊό οι εξελίξεις είναι στα χέρια της Πολιτείας και τα δικά μας σε μεγάλο βαθμό, στα εθνικά μας συμφέροντα εμπλέκονται αποφασιστικά και τρίτοι.
Εάν μέχρι την Κυριακή 23 του μήνα δεν υπάρξει συμφωνία για την έναρξη διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, τότε η ένταση θα κλιμακωθεί απο την πλευρά της Άγκυρας, η οποία έχει ανακοινώσει ότι θα συνεχίσει για 6 μήνες τουλάχιστον τις έρευνες, μάλιστα και σε περιοχές που καθόρισε η χώρα μας την ΑΟΖ με την Αίγυπτο, ανατολικά της Κρήτης.
Τότε η σύγκρουση θα είναι αναπόφευκτη.
Στον διάλογο και την διαπραγμάτευση πρέπει να πάμε, αυτό ορίζει το διεθνές δίκαιο, αυτό λέει η λογική και γι’ αυτό πιέζουν όλοι οι σύμμαχοί μας.
Το σημαντικό όμως είναι με τι όρους θα πάμε στον διάλογο.
Δυστυχώς η κυβέρνηση είχε λάθος στρατηγική στην αντιμετώπιση της επιθετικής αναθεωρητικής πολιτικής της Τουρκίας.
Η Τουρκία με την ανακήρυξη της ΑΟΖ νοτιοανατολικά της Ρόδου και της Κρήτης, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, όπως και με το Τουρκολιβυκό μνημόνιο για τον καθαρισμό των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ τους, δημιούργησε τετελεσμένα που θα τα βρούμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και της Χάγης.
Με την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου δημιουργήσαμε ένα ισχυρό ισοδύναμο στο Τουρκολιβυκό μνημόνιο, όμως ανοίξαμε και πληγές που επίσης θα τις βρούμε μπροστά μας.
Το πρώτο είναι η αποδοχή μας για μη πλήρη επήρεια στην ΑΟΖ και των μεγάλων νησιών μας, και το δεύτερο ότι, δεν μπορούμε να κάνουμε καμιά συμφωνία με άλλο κράτος στην περιοχή για τον καθορισμό της ΑΟΖ, δηλαδή και με την Κύπρο, χωρίς την συμφωνία με την Αίγυπτο, φυσικά ισχύει και το αντίστροφο.
Η κυβέρνηση έχει λίγο χρόνο να κάνει το σωστό, χωρίς φοβικότητα, να κοιτάξει κατάματα την Τουρκία και να ανακηρύξει την δική μας ΑΟΖ στην ίδια περιοχή τουλάχιστον, για να πάμε στον διάλογο και την διαπραγμάτευση με ισχυρά χαρτιά.
Ίσως, την άλλη εβδομάδα να είναι αργά.
* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»
Πατήστε και δείτε όλα τα 167 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη
Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…
Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…
Η Χαμάς και δύο ακόμη παλαιστινιακές οργανώσεις (ο Ισλαμικός Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση…
«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας φέτος ξέχασε τους χαμηλοσυνταξιούχους. Μάταια περίμεναν στα ΑΤΜ έστω και…
Μία από τις πιο μεγάλες απορίες μου, που δεν μπορώ να απαντήσω, είναι ότι ενώ…
Η δημοτική παράταξη «Αλλάζουμε την Αγία Παρασκευή», του δημάρχου Γιάννη Μυλωνάκη, με σχετική ανακοίνωση ξεκαθαρίζει…