Η κυβέρνηση και όχι μόνο, η πλειονότητα των ελληνικών ΜΜΕ, όπως και οι περισσότεροι των διεθνολόγων που προσκαλούν αναφέρουν ότι ο Ερντογάν είναι επιθετικός απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο επειδή υποχωρεί η δημοτικότητά του από την οικονομική κρίση.
Σίγουρα αυτό ισχύει, όπως ισχύει σε μεγάλο βαθμό για κάθε χώρα.
Όμως είναι λάθος να πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο μόνος και ουσιαστικός λόγος.
Η Τουρκία, λίγα χρόνια μετά τη Συμφωνία της Λοζάνης, ξεκίνησε την αναθεωρητική πολιτική της με την απόσπαση της Αλεξανδρέττας από τη Συρία.
Η εισβολή στην Κύπρο το 1974 και η κατοχή του 40% του κυπριακού εδάφους είναι εφαρμογή της αναθεωρητικής πολιτικής της.
Οι επεμβάσεις, τα τελευταία χρόνια, στη Συρία, στο Ιράκ, στη Λιβύη είναι αναθεωρητική πολιτική.
Η κατάθεση στον ΟΗΕ των ναυτικών συντεταγμένων δυτικά του 28ου μεσημβρινού και η υπογραφή του Τουρκολιβυκού μνημονίου είναι αναθεωρητική πολιτική.
Οι Navtex και οι έρευνες στις θαλάσσιες ζώνες, όπου η Κύπρος έχει κατοχυρώσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και η χώρα μας έχει κυριαρχικά δικαιώματα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, είναι αναθεωρητική πολιτική.
Αυτή η πολιτική είναι σταθερή, έχει την υποστήριξη όλου του πολιτικού φάσματος της Τουρκίας και της τουρκικής κοινής γνώμης, εκτός από το Κουρδικό Κόμμα.
Αυτά πρέπει να παίρνει υπόψη της κάθε ελληνική κυβέρνηση.
* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»
Πατήστε και δείτε όλα τα 165 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη