Γιάννης Μαγκριώτης: Πότε να τους πιστέψεις;

0

Τα ΜΜΕ και οι διεθνολόγοι των ΜΜΕ επαναλάμβαναν την θέση της κυβέρνησης, μέχρι την υπογραφή της Συμφωνίας Ελλάδας-Αιγύπτου, ό,τι, το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, για τον καθορισμό των θαλάσσιων μεταξύ τους είναι παράνομο και άκυρο.
Μετά την Συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, για τον καθορισμό μερικής ΑΟΖ δυτικά του 28ου μεσημβρινού, ΜΜΕ και οι διεθνολόγοι των ΜΜΕ επαναλάμβαναν την νέα κυβερνητική θέση ό,τι, με την συμφωνία αυτή ακυρώσαμε το Τουρκολιβυκό μνημόνιο, κατοχυρώσαμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, και είχανε μια μεγάλη εθνική επιτυχία.
Πότε να τους πιστέψεις;
Η Τουρκία ανακοίνωσε νέα Navtex και πάλι ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, την περιοχή που αφήσαμε ακάλυπτη με την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, όμως τώρα το Urus Reis απέπλευσε από το λιμάνι για να πραγματοποιήσει έρευνες, μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες των ΜΜΕ είναι ήδη στην περιοχή και σε λίγο θα αρχίσει τις έρευνες.
Σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας είπε ό,τι: «Η συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, όσον αφορά την ΑΟΖ της Αιγύπτου δεν θίγει τα Τουρκικά συμφέροντα».
Ο Πρωθυπουργός διέκοψε της διακοπές του και συγκαλεί σε λίγο, επιτέλους, το ΚΥΣΕΑ, ίσως κατάλαβε, ό,τι, η πραγματικότητα δεν είναι αυτή που η πολύμορφη προπαγάνδα μας λέει.
Ελπίζω η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να καταλάβουν ό,τι, άλλη πρέπει να είναι η Εθνική στρατηγική και πρέπει γρήγορα να την διαμορφώσουν.
Έχω γράψει αναλυτικά για αυτήν, την επαναλαμβάνω με δυο λόγια. Χωρίς φοβικότητα απέναντι στην Τουρκία να ανακηρύξουμε την δική μας ΑΟΖ με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας για να κατοχυρώσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό ισοδύναμο απέναντι στο Τουρκολιβυκό μνημόνιο και να καλέσουμε εμείς τις χώρες που έχουμε αλληλεπικαλυπτόμενη ΑΟΖ, δηλαδή την Τουρκία, την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Λιβύη, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών. Όποια χώρα δεν συμφωνήσει να ζητήσουμε την προσφυγή στην Χάγη.
Με αυτήν την στρατηγική στην χειρότερη περίπτωση θα έχουμε κατοχυρώσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, θα έχουμε δημιουργήσει το ισοδύναμο διπλωματικά και θεσμικά με το Τουρκολιβυκό μνημόνιο, θα έχουμε εμείς την πρωτοβουλία των κινήσεων και ισχυρή υποστήριξη των συμμάχων μας, που έχουν πρώτη επιλογή τον διάλογο και το ξέρουν όλοι.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 163 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.