Νέα «έκρηξη» στα κρούσματα κορονοϊού σήμερα, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 121 νέα στη χώρα.
Μόλις τα 5 εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας. Στους 209 παραμένουν οι νεκροί, 13 οι διασωληνωμένοι ασθενείς.
Η γεωγραφική κατανομή έχει ως εξής:
Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ
«Σήμερα ανακοινώνουμε 121 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 4855, εκ των οποίων το 54.6% αφορά άνδρες.
1325 (27.3%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2403 (49.5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
13 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 70 ετών. 3 (23.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 69.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ενώ έχουμε 209 θανάτους συνολικά στη χώρα. 67 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.7% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».
Ηχηρό «καμπανάκι» Τσιόδρα – Κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα – Ανησυχία της επιτροπής των ειδικών
Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου στην έκτακτη ενημέρωση με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, για τον κορονοϊού στη χώρα.
Ο καθηγητής Τσιόδρας επανέλαβε ότι «χρειάζεται τήρηση των μέτρων» παραθέτοντας τους λόγους που σημειώθηκε αύξηση των κρουσμάτων την τελευταία περίοδο: «Αυτές είναι η αύξηση κινητικότητας του πληθυσμού μετά την άρση των περιορισμών και η αυξημένη μεταδοτικότητα σε συνθήκες συγχρωτισμού όπου δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας».
«Χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση για τυχόν εκθετική αύξηση για να μην ξεφύγουν τα πράγματα», συμπλήρωσε αναφέροντας: «Μοναδικό θετικό στοιχείο ο μικρός αριθμός των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ».
Σημείωσε πως οι νέοι δεν είναι άτρωτοι τονίζοντας πως υπήρξε ξεκάθαρη αύξηση σε νεότερες ηλικίες τους τελευταίους 2 μήνες. Επεσήμανε ότι σημαντικό μέρος κρουσμάτων είναι ασυμπτωματικά.
«Σύμφωνα με την επιδημική καμπύλη εισαγόμενα κρούσματα είναι μόνο το 10%». Συνέχισε τονίζοντας πως η επιδημία διατηρείται και κατά μέσο όρο ένα κρούσμα φέρνει και άλλο ένα.
Για τη χρήση μάσκας είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί ως μέσο αλληλεγγύης και όχι ως μέσο αποξένωσης. Σε 69 πόλεις της βόρειας Γαλλίας έγινε υποχρεωτική η χρήση της μάσκας ακόμη και σε εξωτερικούς χώρους».
Αναφορικά με τα φάρμακα για τον ιό είπε ότι «Δυστυχώς κάποια φάρμακα δεν κατάφεραν να πιάσουν τα αποτελέσματα που περιμέναμε. Η δεξαμεθαζόνη φαίνεται να μειώνει τους θανάτους, η ρεμδεσιβίρη το μόνο αξιόλογο φάρμακο για αντιμετώπιση της νόσου μέχρι στιγμής. Νέο φάρμακο μπλοκάρει τα κύτταρα του ιού στον πνεύμονα. Τα μονοκλωνικά αντισώματα που βρίσκονται σε κλινικές μελέτες, μπορεί να είναι το νέο όπλο».
Όσον αφορά το εμβόλιο, ο κ. Τσιόδρας είπε: «Υπάρχει ελπίδα για ασφαλές εμβόλιο, από τα τελευταία στάδια κλινικών δοκιμών. Αυτό δεν σημαίνει πως σίγουρα θα έχουμε εμβόλιο, αλλά φτάσαμε γρήγορα στα τελευταία στάδια».
Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία και τη Διαχείριση Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την έκτακτη ενημέρωση ανέφερε: «Δεν βρισκόμαστε στην περίοδο του lockdown ώστε να υπάρχει ανάγκη να είμαστε κάθε απόγευμα εδώ και ελπίζουμε ότι δεν θα προκύψει ξανά αυτή η ανάγκη».
«Αν μας δείτε να ξανακάνουμε καθημερινή ενημέρωση με τον κ. Τσιόδρα, αυτό θα σημάνει ότι τα πράγματα έχουν δυσκολέψει ξανά», τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς και ξεκαθάρισε πως δεν επανέρχεται η καθημερινή ενημέρωση.
Συνεχίζοντας, είπε πως «είμαστε εδώ επειδή υπάρχουν σημάδια που μας ανησυχούν και θέλουμε να επιστήσουμε την προσοχή σε όλους, να περιγράψουμε με σαφήνεια την κατάσταση και τα δεδομένα».
Με στόχο την άμεση δρομολόγηση παρεμβάσεων αποκατάστασης του χώρου στο πολιτιστικό και αθλητικό πάρκο «Σταύρος…
Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας, μίλησε την Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου στην εκπομπή «Πρόσωπο με Πρόσωπο»…
17 Νοεμβρίου 2024. 51 χρόνια μετά την ηρωική εξέγερση των φοιτητών στο Πολυτεχνείο. Ο αγώνας…
51 χρόνια μετά, τιμούμε και κυρίως κρατάμε ζωντανές στη μνήμη τις μέρες αυτές που συγκλόνισαν…
Μια ακόμη επέτειος του Πολυτεχνείου, μια ακόμη τροφή για σκέψη. Μια σκέψη ανάμεσα στις πολλές…
Στη σημερινή εποχή των Κοινωνιών της Γνώσης, της Τεχνολογικής Επανάστασης αλλά και των πολλαπλών ανισοτήτων…