Γιάννης Μαγκριώτης*: Τέσσερις Αυγούστου σήμερα, ποιος θυμάται την 4η Αυγούστου του 1936;

0

Η προσοχή μας σήμερα ήταν στραμμένη στην ενημέρωση του Τσιόδρα μετά από 70 ημέρες.
Ο δείκτης μετάδοσης του ιού, ο Ro, μέσα σε λίγες ημέρες εκτινάχθηκε από το 0,3 στο 1 και η δυναμική του είναι ανοδική.
Ανάλογες οι εξελίξεις και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, μόνο που τώρα οι αναλογίες της χώρας μας και των άλλων Βαλκανικών χωρών, σε σχέση με τις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες, είναι χειρότερες από την Άνοιξη και πρέπει οι αρμόδιοι να πουν που οφείλεται αυτό και πως θα αντιμετωπιστεί.
Τα 9 στα 10 κρούσματα είναι εσωτερικά και ο εντοπισμός τους οφείλεται, σύμφωνα και με τον κ. Τσιόδρα, στα περισσότερα τεστ που γίνονται τώρα
Ό τουρισμός χάνει την ελπίδα του Αυγούστου και η οικονομική και κοινωνική κρίση θα μεγαλώσει πέρα από τις προβλέψεις.
Ο Σεπτέμβρης της επανεκκίνησης για την χώρα μας φαντάζει χλωμός.
Οι εξελίξεις αυτές εξόρισαν ολοκληρωτικά από την επικαιρότητα μια μαύρη επέτειο της ημέρας.
Ο βασιλιάς Γεώργιος ο Β’, ένα περίπου χρόνο μετά την παλινόστηση της Μοναρχίας, κήρυξε την χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διέλυσε το κοινοβούλιο, απαγόρευσε την δράση των κομμάτων και κάθε συνδικαλιστικής οργάνωσης και ανέστειλε τα βασικά συνταγματικά δικαιώματα και ελευθερίες, με πρόσχημα το κοινωνικό χάος και τον κομμουνιστικό κίνδυνο.
Πολλά μπορεί να πεις για το φασιστικό καθεστώς της 4ης Αυγούστου, ακόμη και κάποια θετικά, όπως η καθιέρωση του οκτάωρου για τους εργαζόμενους και την οργάνωση του ΙΚΑ, σύμφωνα με νόμο που είχε ψηφίσει η τελευταία κυβέρνηση του Ελευθερίου Βενιζέλου.
Αυτό που θεωρώ ως το χειρότερο, είναι η όξυνση του εθνικού διχασμού και η δημιουργία των προϋποθέσεων για τον καταστροφικό εμφύλιο πόλεμο, που άρχισε πριν αποχωρήσουν οι Ναζί κατακτητές από την πατρίδα μας και κράτησε ουσιαστικά μέχρι το Φθινόπωρο του 1949.
Η χώρα με το ίδιο πρόσχημα γνώρισε και την εφτάχρονη δικτατορία 1967-1974, που εκτός των άλλων οδήγησε στην Κυπριακή τραγωδία, ενώ τις διαιρετικές του επιπτώσεις σέρνουμε μέχρι σήμερα.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 161 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.