Ανησυχία για τα κρούσματα της Αττικής – Οι γάμοι και ο συνωστισμός εστίες διασποράς κορονοϊού

0

Τα κρούσματα του κορονοϊού για δεύτερη εβδομάδα συνεχίζουν να είναι υψηλά και οι λοιμωξιολόγοι εκφράζουν πλέον ανοιχτά την ανησυχία τους για το μέλλον της πανδημίας.
Η διασπορά του ιού έχει μεγαλώσει με κρούσματα να εμφανίζονται σε πολλούς Νομούς, με το μεγαλύτερο πρόβλημα να εστιάζεται στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα κυρίως και Θεσσαλονίκη), αλλά και σε περιπτώσεις με μεγάλες συγκεντρώσεις κόσμου, όπως γάμοι, που τα τελευταία 48ωρα έχουν εμφανίσει πολλά κρούσματα, σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές.
Η χθεσινή κατάσταση με τα 77 νέα κρούσματα και του 2 νεκρούς
Τα νέα κρούσματα κορονοϊού χθες στη χώρα ήταν 77, φτάνοντας συνολικά τα 4737 από την αρχή της πανδημίας, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.

Από αυτά τα 28 ήταν στην Αττική.

Αναλυτικά τα 77 νέα κρούσματα κατανέμονται ως εξής:

  • Οκτώ (8) κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,
  • Δύο (2) εισαγόμενα κρούσματα, που προσήλθαν αυτοβούλως,
  • Εικοσιοκτώ (28) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Αττικής,
  • Εννιά (9) κρούσματα* στην περιφερειακή ενότητα Έβρου, *όλα μέρος της συρροής που αφορά στο γάμο της Αλεξανδρούπολης.
  • Δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ευβοίας.
  • Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ευρυτανίας.
  • Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου Κρήτης.
  • Επτά (7) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Θεσσαλονίκης, από τα οποία *δύο (2)συνδεόμενα με τον γάμο της Θεσσαλονίκης*.
  • Τέσσερα (4) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Καβάλας.
  • Πέντε (5) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κέρκυρας.
  • Τρία (3) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κορινθίας.
  • Δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Κυκλάδων.
  • Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Λέσβου.
  • Ένα (1) κρούσμα στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας.
  • Ένα (1) κρούσμα* στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας, το οποίο συνδέεται με τον γάμο στη Θεσσαλονίκη.
  • Δύο (2) κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Χανίων.

Οι νεκροί έφτασαν στους 210, αφού είχαμε άλλους δύο νέους θανάτους και οι διασωληνωμένοι ασθενείς σε ΜΕΘ έφτασαν τους 13

Σύψας: Αν το επιβάλει η κατάσταση, θα επαναφέρουμε τα SMS
Η εβδομάδα αυτή έχει χαρακτηριστεί ιδιαίτερα κρίσιμη για την εξέλιξη της πανδημίας, με τον καθηγητή Νίκο Σύψα να αναφέρει πως αρκετά μέτρα είναι πλέον στο τραπέζι, μεταξύ αυτών ακόμη και η επαναφορά των SMS.

«Δεν σας κρύβω ότι έχουμε μία σημαντική ανησυχία. Δεν θέλω να σπείρω πανικό, όμως η ανησυχία είναι έντονη για την εξέλιξη της πανδημίας μετά την τελευταία εβδομάδα. Στο τραπέζι είναι η προστασία των ευπαθών ομάδων και κυρίως των ηλικιωμένων. Αν το επιβάλει η κατάσταση τότε θα επιβληθεί ένας περιορισμός μετακίνησης μέσω SMS. Υπάρχουν κι άλλα μέτρα πάνω στο τραπέζι που θα εξεταστούν ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σύψας.
Για τον καθηγητή, το μείζων πρόβλημα είναι τα ενδογενή κρούσματα και εξήγησε πως η αύξηση οφείλεται τόσο στην χαλαρότητα που επιδεικνύουν κυρίως οι νέοι, αλλά και στα φαινόμενα συνωστισμού σε νυχτερινά μαγαζιά και άλλες εκδηλώσεις.
«Αυτή τη στιγμή είναι σαν να πατάμε σε ένα λεπτό κομμάτι που μπορεί να σπάσει από στιγμή σε στιγμή. Και φοβάμαι πως μπορεί στο τέλος της εβδομάδας τα κρούσματα να πολλαπλασιαστούν. Αυτή τη στιγμή βλέπουμε τις συνέπειες της συμπεριφοράς πολιτών προ δύο εβδομάδων, με τα πανηγύρια, την χαλαρότητα και τους συνωστισμούς. Τα αστικά κέντρα είναι εκεί που εστιάζουμε, κυρίως σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, λόγω της πυκνότητας του πληθυσμού», είπε.

Οι γάμοι στο επίκεντρο της πανδημίας
Η ενδογενής διασπορά του κορονοϊού, όπως τόνισε ο κ. Σύψας, είναι αυτή τη στιγμή το πιο ανησυχητικό ζήτημα για τους ειδικούς. Χθες από τα 77 κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ, αρκετά αφορούν γάμους που έγιναν σε διάφορα σημεία της Ελλάδας.

Από τον γάμο στην Θεσσαλονίκη που βρέθηκαν 23 κρούσματα, καταγράφηκαν άλλα τρία, τα δύο στην συμπρωτεύουσα και το ένα από τον Νομό Πέλλας, κάτι που φοβόντουσαν οι ειδικοί αφού η παρουσία ατόμων από άλλες περιοχές, μπορεί να φέρει ακόμη περισσότερα κρούσματα.
Κρούσματα όμως εντοπίστηκαν και σε άλλους γάμους. Θετικά κρούσματα βρέθηκαν σε γάμο στις Σέρρες, ενώ χθες ανακοινώθηκαν και 9 κρούσματα από έναν άλλο γάμο στην Αλεξανδρούπολη. Το βράδυ ωστόσο σήμανε συναγερμός και στην Λάρισα, καθώς μετά από γάμο που τελέστηκε στην πόλη της Θεσσαλίας, εντοπίστηκαν τρία κρούσματα και σήμερα αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων που έγιναν μετά την διαδικασία ιχνηλάτησης.

66 κρούσματα σε τρεις μέρες στην Αττική!
Πέρα από τους γάμους σε συναγερμό έχει φέρει τις υγειονομικές αρχές και η Αττική. Τα κρούσματα αρχίζουν και ξεπερνούν κάθε προηγούμενο όσον αφορά την ημερήσια καταμέτρηση. Παρατηρείται μία σταθερά αυξητική πορεία στα κρούσματα εντός της Αττικής, καθώς μετά τα 19 που ανακοινώθηκαν Σάββατο και Κυριακή, την Δευτέρα ήρθε νέα άνοδος με 28 κρούσματα, φτάνοντας ήδη τα 66 στο πρώτο τριήμερο του Αυγούστου. Το γεγονός πως η αύξηση των κρουσμάτων συμπίπτει με την έξοδο των Αθηναίων στα νησιά και την περιφέρεια για τις καλοκαιρινές διακοπές, η ανησυχία είναι έκδηλη στις υγειονομικές αρχές που εξετάζουν νέα μέτρα.

Αναλυτικά τα κρούσματα της Αττική από 27/7/2020 μέχρι χθες είχαν ως εξής:
27/7/2020        17
28/7/2020        14
29/7/2020        18
30/7/2020        11
31/7/2020        24
1/8/2020          19
2/8/2020          19
3/8/2020          28

Share.

Comments are closed.