«Χαλάνδρι Απόφαση Ευθύνης»: Σε αδιέξοδο η πράξη επιδότησης ενοικίου των Ρομά Χαλανδρίου;;

0

«Με έκπληξη ακούσαμε στο Δ.Σ τον Δήμαρχο Χαλανδρίου να μας λέει: Να πάρουν ένα εφάπαξ και να απομακρυνθούν, να ησυχάσουμε!”», αναφέρει στην ανακοίνωση της η δημοτική παράταξη «Χαλάνδρι Απόφαση Ευθύνης» με επικεφαλής τον Παναγιώτη Βάσιο, αναφερόμενη στο ζήτημα που έχει προκύψει με την διακοπή χρηματοδότησης του προγράμματος ενοικίαση κατοικιών και η επιδότησης του ενοικίου.
Μάλιστα μπροστά στο κύνδινο του να επεστρέψουν και πάλι στον καταυλισμό ο κ. Βάσσιος προτείνει: «μετεγκατάσταση σε νομίμως χωροθετημένη περιοχή με υποδομές μόνιμης και βιώσιμης κατοικίας. Εξασφάλιση και εγγύηση του “κατοικείν”»

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Βάσιου
«Με έκπληξη ακούσαμε στο Δ.Σ τον Δήμαρχο Χαλανδρίου να μας λέει: «Να πάρουν ένα εφάπαξ και να απομακρυνθούν, να ησυχάσουμε!»
«Συγκεκριμένα η εισήγηση της διοίκησης λέει: Για τις υποστηριζόμενες οικογένειες που ήδη έχουν αποχωρήσει από τον καταυλισμό και των οποίων έχουν ήδη κατεδαφιστεί τα παραπήγματα, ενέχει ο κίνδυνος να επιστρέψουν στον καταυλισμό , λόγω μη έναρξης του ευρωπαϊκού προγράμματος & λόγω πιθανής διακοπής της υποστήριξής τους από τον Δήμο, που δεν θα μπορεί να τους υποστηρίζει για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Είναι λοιπόν δημοσιονομικά επιβεβλημένη & για λόγους χρηστής διοίκησης, η επιλογή της εφάπαξ καταβολής των υποστηριζόμενων οικογενειών  & απομάκρυνσής τους από τα διοικητικά όρια του Δήμου μας.» Επίσης επικαλούνται και άλλες οικονομικές υποχρεώσεις του Δήμου!

Εμείς από την αρχή τονίσαμε ότι παρόμοια προγράμματα Ευρωπαϊκά η Περιφερειακά από το 1980 μέχρι σήμερα, όπου εφαρμόστηκαν δεν έφεραν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Όταν συζητήθηκε το θέμα στις 18.12.2019 στο Δ.Σ η θέση μας ήταν: «Θεωρούμε ότι η προσωρινή λύση που προωθεί η διοίκηση του Δήμου Χαλανδρίου δηλ. η ενοικίαση κατοικιών και η επιδότησης του ενοικίου κ.α καθώς και ο διασκορπισμός τους εντός της πόλης μας, αφενός δεν λύνει το πρόβλημα στέγασης και αφετέρου δημιουργεί καταστάσεις περίπλοκες»

Επίσης τονίσαμε ότι «Η κοινότητα των Ρομά που διαβιεί στο Χαλάνδρι βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο κοινωνικής ένταξης και η μόνιμη στέγαση τους θα διασφάλιζε την εδραιοποίηση και την οργανική ένταξη των στον αστικό και κοινωνικό ιστό κάθε Ελληνικής πόλης»
Δυστυχώς η δημοτική αρχή αυτό το θέμα το εκμεταλλεύτηκε και προεκλογικά!!!
Η θέση μας για τους Ρομά Χαλανδρίου απορρέει από τα συμπεράσματα των ευρωπαϊκών και ελληνικών επιτροπών: Η μετεγκατάσταση σε νομίμως χωροθετημένη περιοχή με υποδομές μόνιμης και βιώσιμης κατοικίας. Εξασφάλιση και εγγύηση του «κατοικείν».
Όφειλε η Δημοτική Αρχή σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και το αρμόδιο Υπουργείο να είχαν λύσει τα προηγούμενα χρόνια το θέμα της μόνιμης στέγασης των Ρομά.                               
Παναγιώτης Βάσιος , Δημοτικός Σύμβουλος Χαλανδρίου,
Επικεφαλής του Συνδυασμού , “Χαλάνδρι Απόφαση Ευθύνης”»

Share.

Comments are closed.