Categories: Εκπαίδευση

Κορονοϊός: Έκτακτη ανακοίνωση μέτρων προστασίας στη μουσουλμανική εορτή του Κουρμπάν Μπαϊράμ

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ενόψει της σημερινής και αυριανής μουσουλμανικής εορτής «Κουρμπάν Μπαϊράμ», σε επείγουσα ανακοίνωσή του τονίζει τα εξής, σχετικά με τα μέτρα προστασίας για τον περιορισμό του κορονοϊού:

«Στις 31 Ιουλίου 2020 είναι μία από τις μεγαλύτερες εορτές των μουσουλμάνων, η εορτή για τη Θυσία του Αβραάμ, το Ιντ αλ Αντχα ή κουρμπάν μπαϊράμ.
Τα θρησκευτικά καθήκοντα των μουσουλμάνων για την εορτή της Θυσίας του Αβραάμ υπενθυμίζουμε ότι θα πραγματοποιηθούν μόνο μέσα στα Τζαμιά σύμφωνα με όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.34060, της οποίας η ισχύς έχει παραταθεί μέχρι την 21/8/2020, δηλαδή επιτρέπεται ένα άτομο ανά 5 τ.μ. και με απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Σε Τζαμιά που είναι μεγαλύτερα από 500 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός είναι 100 άτομα. Κάθε πιστός πρέπει να έχει μαζί του το δικό του χαλάκι προσευχής.
Απαγορεύεται η πραγματοποίηση προσευχών σε δημόσιους χώρους και οι Δήμοι που έχουν παραχωρήσει χώρους για την πραγματοποίησή τους πρέπει άμεσα να ανακαλέσουν αμέσως τις σχετικές άδειες. Στα προαύλια των Τζαμιών επιτρέπεται να συγκεντρωθούν μέχρι 10 άτομα και με απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους, ενώ θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά μάσκα.
Φυσικά, οι χειραψίες, τα χειροφιλήματα, η ανταλλαγή ασπασμών και εναγκαλισμών αυξάνουν την πιθανότητα μετάδοσης της ασθένειας και γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγονται.
Οι ευπαθείς ομάδες πρέπει να παραμείνουν σπίτι τους. Η προσευχή στο σπίτι είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για να εκπληρώσουν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, προστατεύοντας ταυτόχρονα την υγεία τους.
Απαγορεύεται επίσης η συγκέντρωση άνω των 10 ατόμων σε εορταστικά γεύματα ή δείπνα.
Ευχόμαστε στους μουσουλμάνους συμπολίτες μας χρόνια πολλά για την αυριανή εορτή και επαναλαμβάνουμε ότι πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα, ώστε κάθε μέρα χαράς και προσευχής αφιερωμένη στον Θεό να μην μετατραπεί σε αιτία και εστία μετάδοσης του κορονοϊού».

Τι είναι το Κουρμπάν Μπαϊράμ
Το Ιντ αλ-αντχά ή γνωστό και ως η γιορτή των θυσιών, και στην Ελλάδα γνωστό ως Κουρμπάν μπαϊράμ, είναι ένα θρησκευτικό φεστιβάλ που γιορτάζεται από τους Μουσουλμάνους παγκοσμίως ως εορτασμός της προθυμίας του Αβραάμ να θυσιάσει το γιο του Ισμαήλ για τον Αλλάχ. Είναι ένα από δύο κύρια θρησκευτικά φεστιβάλ Μπαϊράμ τα οποία οι Μουσουλμάνοι γιορτάζουν. Όπως και το Ιντ αλ-φιτρ, το Κουρμπάν Μπαϊράμ αρχίζει επίσης μια σύντομη προσευχή που ακολουθείται από ένα κήρυγμα (khuṭba). Το Κουρμπάν Μπαϊράμ διαρκεί 3 ημέρες και αρχίζει τη 10η ημέρα του μήνα Dhul Hijja του σεληνιακού ισλαμικού ημερολογίου. Συμβαίνει να είναι περίπου 70 ημέρες μετά από το τέλος του μήνα με το Ραμαζάνι.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για τις Βάσεις 2024 που ανακοινώνονται πιθανότατα στις 29 Ιουλίου

Τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου με την πιθανότερη ημερομηνία να είναι τη Δευτέρα 29 Ιουλίου,…

2 ώρες ago

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποχωρεί από την προεδρική κούρσα και υποστηρίζει την Κάμαλα Χάρις

Κάτω από το βάρος αυξανόμενων πιέσεων και όντας αντιμέτωπος με ολοένα ευρύτερη αμφισβήτηση εξαιτίας των…

9 ώρες ago

Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Ξεπέρασαν τα 100 τα άρθρα του νόμου Κεραμέως που τροποποίησε ο κ. Πιερρακάκης

Δεύτερη φορά ο ίδιος υπουργός παιδείας φέρνει προς τροποποίηση άρθρα του νόμου Κεραμέως του 2022,…

9 ώρες ago

Μεσολόγγι – Όλγα Δασκαλή: Χτίστε με πέτρα, αφήστε τα άχυρα. Οχυρωθείτε κ. Δήμαρχε και διοικήστε με διαφάνεια, σοβαρότητα και ουσία

«Ενώ θα έπρεπε να συζητάμε θέματα ουσίας όπως το νομοσχέδιο για τον τουρισμό, την ενίσχυση…

11 ώρες ago

Formula 1 – Hungarian GP: Πρώτη νίκη του Όσκαρ Πιάστρι – Η McLaren τα έκανε θάλασσα με τους οδηγούς της

Με μια απίστευτη εμφάνισή της η McLaren κατάφερε να πετύχει το απόλυτο στο Grand Prix…

22 ώρες ago

Νέα ηλεκτρονική απάτη με email που στέλνει ο «Αρχηγός της Αστυνομίας» για υπόθεση πορνογραφίας

Τον κώδωνα του κινδύνου προς τους πολίτες κρούει η ΕΛΑΣ, καθώς έχει κάνει την εμφάνισή…

24 ώρες ago