Χαλάνδρι – Ορίζοντας 2023: Απαιτείται Ενιαία Στάση Δημοτικού Συμβουλίου για θέμα μείζονος συμβολισμού, όπως η Αγία Σοφία

0

«Η Αγία Σοφία δεν είναι μόνο ένα παγκόσμιο αρχιτεκτονικό αριστούργημα και ένα μνημείο ισχυρού χριστιανικού συμβολισμού, αλλά και σύμβολο διαθρησκειακού, διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ Ευρώπης και Ασίας για πάνω από 15 αιώνες. Η αυταρχική μετατροπή της σε τζαμί είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ενώνει όλους τους Έλληνες. Απαιτείται ουσία, ενιαία στάση και όχι πολιτική τακτική», αναφέρει η δημοτική παράταξη «Χαλάνδρι – Ορίζοντας 2023», και ο επικεφαλής της Μάνος Κρανίδης, με αφορμή το πρόσφατο ψήφισμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί και εξηγεί γιατί δεν ψήφισε κανένα από τα δύο ψηφίσματα «η πάγια θέση μας ως δημοτική παράταξη σε ανάλογα ζητήματα μείζονος συμβολισμού είναι ότι στο επίπεδο του Δημοτικού Συμβουλίου απαιτούν απλή συλλογιστική και ενιαία διαπαραταξιακή στάση χωρίς ανούσιες αντιπαραθέσεις δήθεν ιδεολογικού χαρακτήρα ή πολιτικών τακτικισμών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της δημοτικής παράταξης «Χαλάνδρι – Ορίζοντας 2023»
«Η Αγία Σοφία  δεν είναι μόνο ένα παγκόσμιο αρχιτεκτονικό αριστούργημα και ένα μνημείο ισχυρού χριστιανικού συμβολισμού αλλά και σύμβολο διαθρησκειακού, διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ Ευρώπης και Ασίας για πάνω από 15 αιώνες. Η αυταρχική μετατροπή της σε τζαμί είναι ένα ζήτημα που πρέπει να ενώνει όλους τους Έλληνες. Απαιτείται ουσία, ενιαία στάση και όχι πολιτική τακτική.

Με αυτή την κυρίαρχη σκέψη προσήλθαμε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο. Δυστυχώς, κατατέθηκαν πέραν του ενός ψηφίσματα και δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει ομοφωνία, αποτέλεσμα που σε τέτοιες περιπτώσεις θα έπρεπε να είναι συνθήκη a priori και de facto. Άλλωστε σε προηγούμενη ανάλογη περίπτωση (ψήφισμα για την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού), παρά το ότι είμαστε οι εισηγητές του θέματος και του αρχικού ψηφίσματος και μετά την ύπαρξη δεύτερου, υπερψηφίσαμε την ενιαία πρόταση ώστε να υπάρξει ομοφωνία του Δημοτικού Συμβουλίου παρακάμπτοντας το γεγονός  ότι το τελικό κείμενο δεν υιοθέτησε πλήρως το απλό ύφος και τον ουσιαστικό χαρακτήρα του δικού μας αρχικού σχεδίου, με ευθύνη των λοιπών παρατάξεων.
Σε αυτό το πλαίσιο δεν υπερψηφίσαμε κανένα από τα δύο ψηφίσματα. Γιατί η πάγια θέση μας ως δημοτική παράταξη σε ανάλογα ζητήματα μείζονος συμβολισμού είναι ότι στο επίπεδο του Δημοτικού Συμβουλίου απαιτούν απλή συλλογιστική και ενιαία διαπαραταξιακή στάση χωρίς ανούσιες αντιπαραθέσεις δήθεν ιδεολογικού χαρακτήρα ή πολιτικών τακτικισμών.
Εκ μέρους της Δημοτικής Ομάδας
Μάνος Κρανίδης, επικεφαλής & δημοτικός σύμβουλος»

Share.

Comments are closed.