Δημοκρατική Συνεργασία Εκπαιδευτικών Π.Ε.:  (Ν)τροπολογία για την «επιλογή» στελεχών εκπαίδευσης – Επιστροφή στα «γαλάζια» παιδιά του 2004!!

0

H συνδικαλιστική παράταξη Δημοκρατική Συνεργασία Π.Ε. (ΔΗ.ΣΥ.) της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΔΟΕ) με μια πολύ σκληρή ανακοίνωσή της καταγγέλλει «τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ και της κ. Κεραμέως που γυρίζουν την εκπαίδευση χρόνια πίσω» και ζητά από «Κόμματα της αντιπολίτευσης να “σφυροκοπήσουν” την τροπολογία που παραβιάζει κάθε αρχή διαφάνειας και διαιωνίζει την “ημετεροκρατία”». Επιπλέον καλεί «τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας να τοποθετηθεί άμεσα για το θέμα και να καταγγείλει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας  για τον απαράδεκτο, για μια ακόμη φορά, εμπαιγμό»

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΗ.ΣΥ.
«Με μια (ν)τροπολογία βγαλμένη από το χρονοντούλαπο της ιστορίας της δεξιάς παράταξης, που θυμίζει και το πρόσφατο παρελθόν της επανίδρυσης του κράτους επί Καραμανλή, η Κυβέρνηση της Ν.Δ. και η υπουργός Παιδείας η κ. Κεραμέως, μας επαναφέρουν στις αλήστου μνήμης εποχές του 2004. Τότε που, σε μια νύχτα, «καρατόμησαν» όλα τα στελέχη της  Διοίκησης της Εκπαίδευσης και τοποθέτησαν στις θέσεις τους τα «δικά» τους παιδιά.
Η κυρία Κεραμέως, εζήλωσε τις “δάφνες” της κυρίας Γιαννάκου και προχωρά 16 χρόνια μετά, με τις ίδιες αναξιοκρατικές και κομματικές διαδικασίες διορισμού των «ημετέρων». Οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης της Ν.Δ. για διαφάνεια και αξιοκρατία στη στελέχωση της Διοίκησης δεν ήταν τίποτε άλλο, παρά μόνο λόγια του αέρα.
Η υπουργός Παιδείας -που διατυμπάνιζε από πέρυσι πως τάχα ήταν έτοιμη- ένα χρόνο τώρα δεν κατάφερε να εισάγει στη Βουλή για ψήφιση ένα νομοσχέδιο για την επιλογή στελεχών που να εγγυάται την αξιοκρατία! Είναι η ίδια η κ. Κεραμέως που, εν μέσω πανδημίας, χωρίς κανένα διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα, ψήφισε μόλις τον Ιούνιο, το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία το οποίο προέβλεπε και την παράταση της θητείας των ήδη υπηρετούντων Διευθυντών Εκπαίδευσης!!
Αποδεικνύεται έτσι, πως κανένα σχέδιο, κανένα όραμα για την Παιδεία και την εκπαίδευση δεν έχει. Νομοθετεί “ως έτυχε” κάθε φορά, ανάλογα με τις πιέσεις που δέχεται. Πιέζουν οι σχολάρχες, ψηφίζει νόμο για απολύσεις ιδιωτικών εκπαιδευτικών, πιέζουν κομματικά στελέχη της ΝΔ, διορίζει τα στελέχη της Διευθυντές Εκπαίδευσης. Πόσες πιέσεις να αντέξει κι αυτή;

Η όλη διαδικασία δεν απέχει από τη γελοιότητα. Είναι γελοιότητα!
Ένα διορισμένο από την υπουργό πενταμελές συμβούλιο (στο οποίο ούτε καν οι αιρετοί θα συμμετέχουν) θα αποφασίσει μέσα σε πέντε μέρες, από τους φακέλους των υποψηφίων -χωρίς καν την παρουσία τους στο συμβούλιο- ποιοι είναι οι καταλληλότεροι για Διευθυντές Εκπαίδευσης. Πρόκειται για ευτελισμό και γελοιοποίηση της διαδικασίας επιλογής. Με “αγωνία” αναμένουμε κι αυτή τη φορά να δούμε ποιοι «πρόθυμοι» Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι θα δεχτούν να παίξουν αυτόν τον ρόλο..

Έτσι αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση της ΝΔ και η κ. Κεραμέως τη στελέχωση της Διοίκησης της Εκπαίδευσης. Με κατάργηση των μοριοδοτούμενων κριτηρίων επιλογής, με αποπομπή των αιρετών από τα συμβούλια και με διορισμό στις θέσεις των “δικών της παιδιών”. Είναι αυτή η νοοτροπία που διαχρονικά διατρέχει τις κυβερνήσεις της ΝΔ να αντιμετωπίζουν το κράτος ως λάφυρο και τις θέσεις ως “ιμάτια” για τους «ημέτερους».
Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ εκπαιδευτικών ΠΕ, καταγγέλλει σε όλο τον εκπαιδευτικό κόσμο τις απαράδεκτες μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης της ΝΔ και της κ. Κεραμέως που γυρίζουν την εκπαίδευση χρόνια πίσω, στην εποχή των «Μαυρογιαλούρων».

Καλούμε τα Κόμματα της αντιπολίτευσης να «σφυροκοπήσουν» την τροπολογία που παραβιάζει κάθε αρχή διαφάνειας και διαιωνίζει την «ημετεροκρατία». Καλούμε επίσης τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας να τοποθετηθεί άμεσα για το θέμα και να καταγγείλει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας  για τον απαράδεκτο, για μια ακόμη φορά, εμπαιγμό. Να απαιτήσει εδώ και τώρα την απόσυρση της (ν)τροπολογίας και την καθιέρωση ενός αδιάβλητου συστήματος επιλογής στελεχών με αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια που θα εγγυάται τη διαφάνεια και την αξιοκρατία

Share.

Comments are closed.