Αναδρομικά: Τα σενάρια για το πως θα πληρωθούν σε 2,4 εκατομμύρια συνταξιούχους

0

Οριζόντια σε όλους τους συνταξιούχους, είτε έχουν υποβάλλει αγωγές είτε όχι, ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση τα αναδρομικά 11 µηνών (Ιούλιος 2015 – Μάιος 2016) που επιδίκασε με πρόσφατη απόφασή του το ΣτΕ.
Το οικονομικό επιτελείο προσανατολίζεται να τα επιστρέψει στους 2,4 εκατομμύρια συνταξιούχους σε ετήσιες δόσεις, ενώ εναλλακτικά αν κάποιος επιθυμεί εφάπαξ αποπληρωµή τους, τότε θα υπάρξει “κούρεμα”. Αυτό σημαίνει ότι όσοι αποφασίσουν να λάβουν άμεσα τα χρήματα και σε μία δόση θα πάρουν λιγότερα ποσά από αυτά που δικαιούνται, ενώ όσοι συμφωνήσουν να τα λάβουν σε ετήσιες δόσεις (σε βάθος πεναετίας) θα εισπράξουν όλο το ποσό.
Κρίσιµη θεωρείται η επικείµενη απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αναµένεται να λύσει τον γρίφο για τα αναδροµικά των συνταξιούχων του ∆ηµοσίου.
Για αναδρομικά που:

  • υπερβαίνουν τα 3.000 ευρώ εξετάζεται να δοθούν σε 5 ετήσιες δόσεις
  • για ποσά από 1.000 έως 3.000 ευρώ εξετάζεται να δοθούν σε έως 3 ετήσιες δόσεις, ενώ
  • για μικρότερα ποσά η καταβολή θα γίνει  μία ή δύο δόσεις.

Τα σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο προβλέπουν:

  • Ολόκληρο το δημοσιονομικό κόστος που θα προκύψει από την καταβολή των αναδρομικών θα βαρύνει τον φετινό προϋπολογισμό. Έτσι κι αλλιώς το 2020 θα “κλείσει” με πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 4,5% ή 7% λόγω κορονοϊού. Οπότε θεωρείται προτιμότερη η καταγραφή μιας θεαματικής δημοσιονομικής ανάκαμψης το 2021, με επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα, παρά να επιδιωχθεί η συγκράτηση της ζημιάς στον φετινό προϋπολογισμό.
  • Αποπληρωµή των οφειλόµενων ποσών σε ετήσιες δόσεις, για να µην προκύψει δημοσιονομικός εκτροχιασµός. Εξετάζεται το πλήθος των ετήσιων δόσεων να φτάνει σε βάθος 5ετίας και να εξαρτάται από το ύψος των δικαιούµενων αναδροµικών. Δηλαδή όσο πιο πολλά αναδρομικά, τόσο πιο πολλές οι δόσεις. Όσοι διεκδικούν µικρά ποσά, για παράδειγµα χαµηλοσυνταξιούχοι που έχασαν µόνο τα ∆ώρα των 800 ευρώ, θα ειπράξουν τα αναδρομικά τους σε μία εφάπαξ πληρωμή.
    Ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι να μην υπάρξει νέο κύμα προσφυγών στα δικαστήρια, το οποίο θα επιβάρυνε τους συνταξιούχους με έξτρα έξοδα και θα καθυστερούσε ακόμη περισσότερο την απόφαση επιστροφής των ποσών σε αυτούς που τα δικαιούνται.
  • Δυνατότητα αποπληρωµής των αναδροµικών εφάπαξ µε “κούμερα” στο ποσό.Το “κούρεμα” μπορεί να φτάσει ακόμη και το 20% (ανάλογα με το ποσό) για όσους προτιμήσουν να εισπράξουν τα αναδροµικά τους εφάπαξ (ή ενδεχοµένως σε λιγότερες δόσεις) εφόσον το επιθυµούν, αποδεχόµενοι ένα “πέναλτι” στο συνολικό ποσό.
Share.

Comments are closed.