H Ευρώπη, κατάφερε να περισώσει -έστω και την τελευταία στιγμή- την ευρωπαϊκή κοινή προοπτική, καταλήγοντας σε Συμφωνία για το Ταμείο Ανασυγκρότησης, κάνοντας ωστόσο παραχωρήσεις και περικοπές από την αρχική πρόταση.
Σε συνδυασμό με αυστηρότερους όρους στις εκταμιεύσεις, οι ηγέτες προχώρησαν σε περικοπές στον προϋπολογισμό 2021/27 της Ένωσης που αφορούν στο πρόγραμμα για την υγεία και την καταπολέμηση του κορονοϊού React-EU (Coronovirus Response–EU) το οποίο μειώνεται στα 47,5 δις, μείωση πόρων στο Ταμείο Δίκαιης Μετάβαση από 32,5 σε 10 δις, μείωση στο InvestEU (Νέα ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης 2021-2027) και μειώσεις στους πόρους για την πολιτική γειτονία και αρωγη. Παρόλα αυτά το Ταμείο Ανασυγκρότησης είναι ένα βήμα μπροστά, ένα βήμα εμπιστοσύνης.
Η εμμονή και η επίμονη των Βόριων χωρών σε σφικτή δημοσιονομική πολιτική ακόμη και μετά τις τεράστιες επιπτώσεις του COVID19 δημιουργεί ερωτήματα για το μέλλον της Ευρώπης. Η ανεργία αυξάνεται, οι μισθοί των εργαζομένων συμπιέζονται, οι εργασιακές συνθήκες γίνονται δυσμενέστερες , ενώ γυναίκες και νέοι βρίσκονται και πάλι στη μέγγενη της απομόνωσης και του αποκλεισμού.
Ήδη ο κορονοϊός στοιχίζει στις γυναίκες δυσανάλογα με σημαντικές μακροπρόθεσμες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες:
Η απόφαση να διοχετευτεί ένα μεγάλο οικονομικό πακέτο στήριξης συνολικού ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ -εκ των οποίων 72 δις θα έρθουν στην Ελλάδα- απαιτεί εξειδίκευση και στοχοθεσία.
Το Κίνημα Αλλαγής υπογραμμίζει την ανάγκη διακομματικής επεξεργασίας και οργάνωσης ενός Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Νέες επενδύσεις σε καίριους τομείς του μέλλοντος όπως στην ψηφιακή μεταμόρφωση της χώρας, στη μετάβαση σε πράσινες πηγές ενέργειας αλλά και στην παιδεία με ουσιαστικό διάλογο των πολιτικών δυνάμεων, των κοινωνικών εταίρων, πάντα σε ανοιχτή γραμμή με τους παραγωγικούς φορείς.
Συγχρόνως όμως δεν δύναται να αγνοούνται οι εδραιωμένες ανισότητες μεταξύ των φύλων που αφήνουν γυναίκες και άνδρες με διαφορετικούς πόρους στη διάθεσή τους για να προετοιμαστούν και να αντιμετωπίσουν το μέλλον.
Σε αυτή την προσπάθεια χρειάζονται καθοριστικές παρεμβάσεις και μέτρα με πρωταγωνίστρια την Ευρώπη σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία. Η εκταμίευση των ευρωπαϊκών πόρων προς τα κράτη μέλη θα πρέπει να γίνει με κριτήρια την ισόρροπης συμμετοχής ανδρών-γυναικών (gender budgeting) στους ωφελούμενους και τις ωφελούμενες κάθε χώρας.
Είναι η ώρα να διασφαλίσουμε τη δίκαιη ανάπτυξη με ίσες ευκαιρίες για όλους και όλες.
* Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PesWomen) και Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου ΚΙΝΑΛ
Δείτε τα 17 προηγούμενα άρθρα και συνεντεύξεις της Ζέφης Δημαδάμα
Την επίθεση σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Μαγδεμβούργο της Γερμανίας καταδίκασε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, τονίζοντας…
Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης…
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ…
Χθες, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, την πιο μικρή μέρα του χρόνου με το μεγαλύτερο…
Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…
Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…