Η ημερομηνία αυτή το 1923 σφραγίζει τα εθνικά μας όρια, κλείνοντας την Μεγάλη Ιδέα πού διατύπωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας το 1844, Ιωάννης Κωλέττης, με τα οποία πορεύτηκε το έθνος μας για έναν αιώνα. Με την προσάρτηση των Δωδεκανήσων το 1948, οριστικοποιούνται και τα εθνικά μας σύνορα.
Την ίδια ημέρα γεννιέται το σύγχρονο Τουρκικό κράτος, ως μέρος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, και καθορίζεται ο κοσμικός του χαρακτήρας.
Σήμερα μετά από 100 περίπου χρόνια κοσμικού κράτους και 86 χρόνια μετά την μετατροπή της Αγίας Σοφίας από τζαμί σε μουσείο, ως ισχυρό δείγμα της κοσμικότητας, η σημερινή ηγεσία της Τουρκίας επιχειρεί να γυρίζει τον χρόνο πίσω.
Οι λόγοι πολλοί, έχω γράψει αναλυτικά σε πρόσφατο άρθρο μου, όμως το πιο σημαντικό είναι, αν ο τουρκικός λαός θα ενστερνιστεί το ανιστόρητο νεο-οθωμανικό δόγμα του Ερντογάν.
Αυτό το γεγονός θα καθορίσει τις επιλογές του Ερντογάν, που όλες υπηρετούν την φαντασίωσή του, την υπέρβαση του Κεμάλ Ατατούρκ, ως πατέρα του τουρκικού έθνους-κράτους και την τοποθέτηση του εαυτού του στην ιστορική βαθμίδα του Μωάμεθ του Β’ του Πορθητή.
Αυτό μπορεί να φαίνεται γελοίο ως ιστορικό γεγονός και μέγεθος για εμάς, όμως περιέχει πολλούς κινδύνους.
Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε Τζαμί, θα καταγραφεί ως μια στιγμιαία επιλογή χωρίς ιστορικό αντίκρισμα, μόνο αν δεν πραγματοποιηθεί το νεο-οθωμανικό δόγμα του Ερντογάν.
Πιστεύω ότι, δεν υπάρχουν οι διεθνείς, περιφερειακές και εσωτερικές προϋποθέσεις για να πραγματοποιηθεί, μπορεί όμως να κάνει μεγάλη ζημιά στην ασταθή περιοχή μας.
Μια ματιά στις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων θα μας πείσει εύκολα πως είναι γεμάτη συγκρούσεις, εμφύλιους και παρεμβάσεις τρίτων, με μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές, σε οικονομικές και κοινωνικές καταστροφές, σε μεγάλες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές και φυσικά σε αναθεωρήσεις διεθνών συνθηκών, που εξασφάλιζαν για πολλές δεκαετίες την ειρήνη και την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή.
Η χώρα μας, μπορεί να είναι από εκείνες που θα πληρώσουν μεγάλο τίμημα, αν δεν επανασχεδιάσουμε την στρατηγική μας σε πολλούς τομείς.
Η κυβέρνηση πάντα έχει την πρώτη ευθύνη, όμως όλα τα κόμματα και φυσικά οι ελίτ της οικονομίας του πνεύματος, των ΜΜΕ, αλλά και στο σύνολό της η ελληνική κοινωνία, πρέπει να το συνειδητοποιήσουν και γρήγορα.
Στις 24 Ιουλίου του 1974 κατέρρευσε η Χούντα των στρατιωτικών, που εκτός από την κατάργηση της ελευθερίας, της δημοκρατίας, τις εξορίες και τους βασανισμούς των πολιτών, απομάκρυνε την χώρα μας από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και λαούς, μας στέρησε πολλά βήματα προόδου σε όλους τους τομείς και το χειρότερο, διέπραξε την προδοσία της Κύπρου με την ανατροπή του Μακαρίου και την εγκαθίδρυση της Κυπριακής χούντας.
Δεν ξεχνούμε ότι αυτές, οι εθνικά εγκληματικές τους ενέργειες, έδωσαν το άλλοθι στην Άγκυρα να εισβάλει και να κατέχει το το 40% του νησιού μέχρι σήμερα.
Μια μόνιμη πληγή για την Κύπρο και την Ελλάδα, αλλά και το προγεφύρωμα της Τουρκίας στις επεκτατικές και αναθεωρητικές πρακτικές της απέναντι στην Ελλάδα και σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Από σήμερα ο χρόνος τρέχει πιο γρήγορα, δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες ολιγωρίες.
* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»
Πατήστε και δείτε όλα τα 160 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη