Τζουμχουριέτ – Τουρκία: Προσβολή στον Κεμάλ όσα ακούστηκαν στην Αγιά Σοφιά

0

Η 24η Ιουλίου χαρακτηρίζεται ως ιστορική ημέρα από την πλειοψηφία του τουρκικού Τύπου, αφού η μουσουλμανική προσευχή ακούστηκε για πρώτη φορά μετά από 86 χρόνια στην Αγιά Σοφιά, με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δίνει άλλο ένα προκλητικό «σόου».
Εξαίρεση αποτελεί η εφημερίδα Τζουμχουριγιέτ που στο πρωτοσέλιδο έχει τίτλο «προσβολή στον Κεμάλ», αναφερόμενη στην ομιλία του Προέδρου θρησκευτικών υποθέσεων Αλί Ερμπάς που είπε ότι όποιος άλλαξε την χρήση της Αγίας Σοφίας είναι καταραμένος.
Επίσης στην ίδια εφημερίδα στο πρωτοσέλιδο καταγράφεται και η αντίδραση του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που βρήκε κλειστή την πόρτα του μαυσωλείου του Κεμάλ, την ώρα που γινόταν η προσευχή στην Αγία Σοφία. Τους ανακοινώθηκε ότι έχει γίνει απολύμανση. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα και διάφορες ΜΚΟ είχαν πάει να επισκεφθούν το μαυσωλείο για την επέτειο της Συνθήκης της Λωζάνης και κατάφεραν να μπουν μέσα μετά από δίωρη διαμαρτυρία. Παράλληλα οι νομαρχίες της Αττάλειας και της Σμύρνης ακύρωσαν την κατάθεση στεφάνου για την επέτειο της Συνθήκης με αφορμή τα μέτρα για τον κορονοϊό.
Σύμφωνα με την Τζουμχουριγιέτ, η αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρά λέγοντας πως δεν τρέχει τίποτε με τον κορονοϊό όταν πρόκειται για την μουσουλμανική προσευχή στην Αγία Σοφία. Υπενθυμίζεται ότι χθες έξω από την Αγία Σοφία βρέθηκαν περίπου 350.000 άτομα προκειμένου να προσευχηθούν, με «μπροστάρη» τον ίδιο τον Ερντογάν ο οποίος διάβασε απόσπασμα του κορανίου.

Share.

Comments are closed.