Οι 17 τούρκικα πολεμικά πλοία έχουν «αποκλείσει» Ρόδο και Μεγίστη! Κυρώσεις ζητά από την ΕΕ ο Μητσοτάκης!

0

Δεκαεπτά (17) τούρκικα πολεμικά πλοία έχουν “αποκλείσει” τη Ρόδο και το σύμπλεγμα της Μεγίστης, έχοντας παραβιάσει χωρικά ύδατα και κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου. Στον «αποκλεισμό» φρεγάτες, κορβέτες, πυραυλάκατοι και πετρελαιοφόρα.
Επιπλέον άλλα 10 τούρκικα πολεμικά πλοία πλέουν ανοιχτά της Μυτιλήνης και της Σάμου.
Επιπλέον έχουμε μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων στην περιοχή. Έτσι οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας βρίσκονται πλέον όχι απλά σε επιφυλακή αλλά σε πολεμική ετοιμότητα.
Ήδη έχουν γίνει από το μεσημέρι ανακλήσεις προσωπικού. Ο Στόλος είναι σχεδόν όλος εκτός Ναυστάθμου και οι πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας είναι σε κατάσταση άμεσης απογείωσης.

Τι είπε ο Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Χάικο Μάας
Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση του με τον Γερμανό ΥΠΕΞ Χάικο Μάας  είπε ότι η επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας είναι πλέον μονόδρομος.
Τι είπε ο Μητσοτάκης στον Μάας
«Η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυτοπεποίθηση, σιγουριά και απόλυτη ετοιμότητα. Η αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου συνιστά αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ευρώπης τελικά. Εφόσον συνεχίσει η Τουρκία σε αυτή την κατεύθυνση η επιβολή κυρώσεων από ΕΕ εναντίον της θα είναι μονόδρομος» ανέφερε. Επιπλέον υποδεχόμενος τον Μάας ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Υπό κανονικές συνθήκες θα συζητούσαμε για τη μεγάλη επιτυχία της Ευρώπης και της Ελλάδας για τη Σύνοδο αλλά η επικαιρότητα με αναγκάζει να ξεκινήσω με μία παρατήρηση. Η Τουρκία προσθέτει για ακόμη μία φορά έναν ακόμα κρίκο στις επιθετικές της ενέργειες κατά τη Κύπρου και της Ελλάδας και της ΕΕ συνολικά».

Η απάντηση του Χάικο Μάας
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, δήλωσε: «Σε συζητήσεις που είχα και αναφερθήκαμε στην Τουρκία και διαπιστώσαμε αυτό που είπατε κι εσείς ότι αυτό αντικατοπτρίζεται και στις αποφάσεις του συμβούλιου των ΥΠΕΞ της  ΕΕ και τη στάση όλων των κρατών μελών της ΕΕ. Έχουμε απολύτως ξεκάθαρη στάση εδώ αλληλεγγύης προς την Ελλάδα και προς την Κύπρο. Αυτός θα είναι και ο ρόλος μας στη Γερμανική Προεδρία της Ε.Ε. Και είπαμε προς την Τουρκία ότι είναι στο χέρι της εφόσον δώσει τέλος σε αυτή την προκλητική στάση απέναντι στην Ελλάδα να μπορέσει να ενσωματωθεί σε έναν διάλογο. Στην αντίθετη περίπτωση θα είναι αδύνατο κάτι τέτοιο. Να σας διαβεβαιώσω ότι με σθένος θα ακολουθήσουμε αυτή τη γραμμή απέναντι στην Τουρκία τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και μέσα στην ΕΕ. Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αναλαμβάνει ενεργό ρόλο εδώ και είναι στρατευμένη εδώ σε αυτή την προσπάθεια».

Δένδιας: Διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μετά τη συνάντησή του με τον Χάικο Μάας, δήλωσε ότι «η Ελλάδα είναι ανοιχτή στον διάλογο, αλλά υπό όρους, και οι όροι δεν είναι ελληνικοί, αλλά αυτονόητοι, είναι η προϋπόθεση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, του Δικαίου της Θάλασσας και των κανόνων της καλής γειτονίας», για να προσθέσει με νόημα: «Και, βεβαίως, διάλογος υπό καθεστώς απειλών δεν νοείται».

Τσίπρας: Αναμένω από την κυβέρνηση να αποτρέψει απόπειρα έρευνας σε ελληνική υφαλοκρηπίδα
«Το ελάχιστο που αναμένω από την κυβέρνηση είναι σε περίπτωση απόπειρας έρευνας σε ελληνική υφαλοκρηπίδα, να μην κάνει τίποτα λιγότερο από όσα κάναμε εμείς τον Οκτώβρη του 2018», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στους συνεργάτες του κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που έγινε το απόγευμα στην Κουμουνδούρου.

Έκτακτη σύσκεψη Μητσοτάκη-Δένδια, επικοινωνία με Παναγιωτόπουλο και αρχηγό ΓΕΕΘΑ
«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση παρακολουθούν τις εξελίξεις με ψυχραιμία και ετοιμότητα» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές με αφορμή τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις με την NAVTEX και την έξοδο στο Αιγαίο 17 τουρκικών πολεμικών πλοίων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνάντηση στο γραφείο του με τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, ο οποίος επέστρεψε εσπευσμένα από την Κύπρο.

Προκλητικός Ερντογάν: Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κανενός για τις έρευνες
Την ώρα που έχει σημάνει συναγερμός για την τουρκική Navtex, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε νέες προκλητικές δηλώσεις.
Σε ομιλία του για τον απολογισμό δύο χρόνων διακυβέρνησης, ο Ερντογάν εμφανίστηκε ιδιαίτερα προκλητικός. Όπως υπογράμμισε, η Άγκυρα δεν εξαρτάται από την άδεια κάποιου σχετικά με τις έρευνες.
«Δεν χρειαζόμαστε την άδεια κάποιου ούτε για τα σεισμογραφικά σκάφη μας ούτε για τα γεωτρύπανα. Ό,τι προβλέπει το διεθνές ναυτικό δίκαιο, όποια δικαιώματα έχουμε στην Ανατολική Μεσόγειο, στο πλαίσιο αυτό έχουμε λάβει τα μέτρα μας και θα συνεχίσουμε να κάνουμε αυτά τα βήματα με τον ίδιο τρόπο».

Πάντως το να ζητάμε κυρώσεις την ώρα που η Τουρκία έχει πλέον κάνει την επιλογή να χρησιμοποιήσει τη στρατιωτική της ισχύ, δεν μπορεί να ΄χει κανένα αποτέλεσμα. Αντιθέτως μπορεί να εκληφθεί ως μήνυμα αναποφασιστικότητας.

Share.

Comments are closed.