Άγγελος Τζίτζιρας*: Όταν το παρελθόν γίνεται παρόν

0

Εδώ και χρόνια είχαμε συνηθίσει να ακούμε για περιστατικά αστυνομικής βίας περισσότερο στις ΗΠΑ, την Τουρκία αλλά και σε άλλες χώρες, θεωρώντας ότι είναι απλά κάτι το σπάνιο το οποίο συμβαίνει στην χώρα μας μόνο σε περιόδους αναταραχών.
Παρατηρώντας όμως τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με το θέμα αυτό στις ΗΠΑ με τον θάνατο του George Floyd  αλλά και τις μεγάλες διαδηλώσεις όπου προκάλεσε η δολοφονία αυτή , θα περίμενε κανείς πως η ελληνική αστυνομία θα έδειχνε το καλό παράδειγμα. Αλλά συνέβη το ακριβώς αντίθετο, εφόσον τον τελευταίο χρόνο (με την ανοχή του Υπουργείου “Προστασίας του Πολίτη”) υπήρξε μια μεγάλη έξαρση φαινομένων αστυνομικής βίας. Πιο πρόσφατο παράδειγμα στην χώρα μας  είναι η δολοφονία του Βασίλη Μάγγου, για τον θάνατο του οποίου – σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει στο διαδίκτυο – ευθύνεται η αστυνομική βία που είχε υποστεί πριν ένα μήνα περίπου στον Βόλο. Ένας  θάνατος ο οποίος έχει δημιουργήσει διάφορα ερωτήματα.
Η  αστυνομία με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ, όπως έχει φανεί μέσω των εικόνων (που είχαν έρθει στην δημοσιότητα τον Νοέμβριο του 2019) από την ΑΣΟΕΕ, όπου εντός του πανεπιστημιακού χώρου υπήρξαν επεισόδια μεταξύ φοιτητών με την αστυνομία, έριξε χημικά στους πρώτους αλλά και είχε προχωρήσει σε  προσαγωγές. Βέβαια και στα νησιά υπήρξε μια παρόμοια εικόνα όπου (τον Φεβρουάριο του 2020) είχαν παρατηρηθεί περιστατικά αστυνομικής βίας. Πιο συγκεκριμένα  οι νησιώτες στη Λέσβο και την Χίο ζητούσαν να μην χτιστεί άλλος προσφυγικός καταυλισμός, γιατί τα νησιά έχουν γεμίσει και οι κάτοικοι επιθυμούσαν να μεταφερθούν οι πρόσφυγες στην ενδοχώρα. Βέβαια η απάντηση του κράτους ήταν η αστυνομική βία, τα χημικά αλλά μέχρι και η καταστροφή ιδιωτικής περιουσίας από πλευράς της αστυνομίας.
Στο ζήτημα της αστυνομικής βίας μεγάλο ρόλο μπορεί να παίξει ο τομέας της εκπαίδευσης αλλά και οι γενναίες αποφάσεις. Είναι αναγκαίο να προχωρήσει το κράτος στις απαιτούμενες κινήσεις,  ώστε να βρει τους υπαίτιους της έξαρσης της αστυνομικής βίας  και να τους τιμωρήσει όπως χρειάζεται. Βέβαια το ζήτημα δεν θα πρέπει μόνο να είναι το να αποδοθεί δικαιοσύνη και να τιμωρηθούν όσοι φταίνε, αλλά επίσης  να μην επαναληφθούν τα ίδια ή παρόμοια περιστατικά. Για αυτό χρειάζεται να υπάρξει μια γενναία αλλαγή του προγράμματος σπουδών των αστυνομικών σχολών
Η αστυνομία παίζει ένα μεγάλο και σοβαρό ρόλο ως προς την διατήρηση της κοινωνικής ασφάλειας. Αυτό βέβαια πρέπει να γίνεται μέσω κανόνων και περιορισμών. Χρειαζόμαστε μια αστυνομία η οποία μπορεί να δίνει το καλό παράδειγμα στην κοινωνία και όχι να μετατρέπεται σε ένα όργανο καταστολής, το οποίο θα προκαλεί τον φόβο αλλά και την έλλειψη εμπιστοσύνης από πλευράς των πολιτών ως προς την αστυνομία.

* Ο Άγγελος Τζίτζιρας είναι πρώην μαθητής Γ΄ Τάξης του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου – νυν υποψήφιος φοιτητής και μέλος της Γραμματείας του Τομέα Παιδείας του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Δείτε τα 9 προηγούμενα άρθρα του Άγγελου Τζίτζιρα

Share.

Comments are closed.