Γιατί η ορθόδοξη Μόσχα «πούλησε» την Αγιά Σοφιά

0

Αρνητική εντύπωση έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του εκπροσώπου του Κρεμλίνου σχετικά με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία δεν θα βλάψει τις σχέσεις Μόσχας –Άγκυρας και συμπλήρωσε ότι η Ρωσία θεωρεί ότι το γεγονός αυτό είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να δηλώσει πως οι Ρώσοι τουρίστες θα βγουν κερδισμένοι από την αλλαγή του στάτους του Ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, γιατί δεν θα πληρώνουν εισιτήριο.
«Στην Αγία Σοφία υπήρχαν αρκετά ακριβά εισιτήρια, ενώ τώρα εισιτήρια δεν θα υπάρχουν, η είσοδος θα είναι δωρεάν. Υπό αυτή την έννοια οι δικοί μας τουρίστες θα είναι κερδισμένοι», δήλωσε ο Πεσκόφ.
«Εξάλλου, ελπίζουμε, ότι με την οποιαδήποτε απόφαση οι Τούρκοι εταίροι μας θα λάβουν υπ όψιν και το στάτους της Αγίας Σοφίας ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO και ότι ο ναός θα έχει ιερό χαρακτήρα για πολλούς Χριστιανούς» , δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.
Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου αναφέρθηκε στις διευκρινίσεις που δόθηκαν από μέρους της τουρκικής πλευράς, σύμφωνα με τις οποίες «όλα θα διατηρηθούν με τον καλύτερο τρόπο και όλοι όσοι επιθυμούν θα μπορούν να επισκέπτονται τον ναό». Ο Πεσκόφ προσέθεσε ότι η ρωσική κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σεβασμό την θέση της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο ζήτημα αυτό, «η οποία διαφέρει από την κρατική θέση».
Πάντως για τον Βλαντιμίρ Πούτιν η απόφαση του Ερντογάν δεν ήταν εύκολη και τούτο γιατί έχει επενδύσει πολύ σε μια προσωπική εικόνα, του πολιτικού που υπερασπίζεται τις αξίες της οικογένειας, προστατεύει τους Χριστιανούς στη Μέση Ανατολή και καθιστά την Ορθόδοξη Εκκλησία μέρος του «μεγαλείου δύναμης» της Ρωσίας. Αυτό είναι η μια πλευρά της εικόνας του. Η άλλη πλευρά είναι εκείνη του . επαγγελματία πολιτικού, κυρίως στα εξωτερικά ζητήματα και ως επαγγελματίας συνειδητοποίησε ότι μπορούσε να κάνει πολύ λίγα πράγματα για να αντιστρέψει την απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία και ενήργησε εφαρμόζοντας μια ρώσικη παροιμία που λέει «Εάν δεν μπορείτε να αντισταθείτε σε μια διαμαρτυρία, βεβαιωθείτε ότι θα ηγηθείτε».
Έτσι στις 6 Ιουλίου, ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντμίτρι Πεσκόφ εξέφρασε τη θέση της Ρωσίας σχετικά με το θέμα: «Η απόφαση να αλλάξει το καθεστώς του καθεδρικού ναού της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκίας». «Ελπίζουμε ότι το καθεστώς της [Αγίας] Σοφίας ως Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα ληφθεί υπόψη από τους συναδέλφους μας», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.
Παράλληλα δε ο Βλαντίμιρ Πούτιν μίλησε τηλεφωνικά με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τη Δευτέρα και του επέστησε την προσοχή του στη σημαντική δημόσια κατακραυγή των Ρώσων στην απόφαση.
Σύμφωνα δε με δήλωση του Κρεμλίνου, ο Ερντογάν εγγυήθηκε στον Πούτιν ότι όποιος επιθυμεί να επισκεφθεί την Αγία Σοφία, συμπεριλαμβανομένων των ξένων υπηκόων, θα μπορεί να το κάνει, ενώ τον διαβεβαίωσε για την ασφάλεια των αντικειμένων είναι ιερά για τους Χριστιανούς.

Share.

Comments are closed.