Ποινική δίωξη σε βάρος της Ελένης Τουλουπάκη για ένα κακούργημα και πέντε πλημμελήματα

0

Την ποινική δίωξη της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη για αδικήματα που αφορούν τους χειρισμούς της στην υπόθεση της Novartis αποφάσισε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, με βάση τη σχετική παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευάγγελου Ζαχαρή.
Πλέον, η κ. Τουλουπάκη είναι κατηγορούμενη για ένα κακούργημα και πέντε πλημμελήματα. Συγκεκριμένα της απαγγέλθηκα κατηγορίες

 • σε βαθμό κακουργήματος για:
  • κατάχρηση εξουσία και
 • σε βαθμό πλημμελήματος για:
  • κατάχρηση εξουσίας,
  • παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση,
  • ψευδή βεβαίωση κατ’ εξακολούθηση,
  • παραβίαση δικαστικού απορρήτου και παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων

Παράλληλα, με απόφαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Βαγγέλη Ιωαννίδη, ξεκινά προκαταρκτική εξέταση για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες όλων των προσώπων τα οποία με βάση το πόρισμα του έτερου ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού, Λάμπρου Σοφουλάκη, πρέπει να ελεγχθούν ποινικά.
Ο κ. Ιωαννίδης διέταξε την έναρξη προκαταρκτικών ερευνών με στόχο τη διακρίβωση τέλεσης αδικημάτων, όπως ορίζει στο πόρισμά του ο κ. Σοφουλάκης, ο οποίος κρίνει πως ο Γιάννης Αγγελής πρέπει να ελεγχθεί για ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση για όσα έχει καταθέσει σε εισαγγελείς και προανακριτική επιτροπή, καθώς και για παράβαση καθήκοντος για τα στοιχεία τα οποία αρνήθηκε να παραλάβει από Αμερικανούς ομοσπονδιακούς, αλλά και για την ανάσυρση από το αρχείο των μηνύσεων πολιτικών προσώπων τις οποίες ο ίδιος είχε αρχειοθετήσει. Η πρώην εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Ράικου να ελεγχθεί για ψευδορκία και ψευδή καταμήνυση για τις καταθέσεις της και για αποσιώπηση λόγου εξαίρεσης από την υπόθεση της Novartis. Η έρευνα της Εισαγγελίας αφορά, επίσης, βάσει της κρίσης του Σοφουλάκη, τους Νίκο Μανιαδάκη, Κωνσταντίνο Φρουζή και Νίκο Μανία για τα αδικήματα της ψευδορκίας.
Η έρευνα των δύο ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, με πρώτο υλικό για την υπόθεση τις καταγγελίες του συναδέλφου τους Ιωάννη Αγγελή αλλά και τις μηνύσεις πολιτικών προσώπων κατά της κυρίας Τουλουπάκη για χειρισμούς της στη μεγάλη υπόθεση Novartis που, όπως της καταλογίζεται, είχαν στόχευση πολιτικούς αντιπάλους της προηγούμενης κυβέρνησης και όχι την πραγματική ποινική αξιολόγηση ενεργειών της φαρμακοβιομηχανίας, που προσφάτως αποδέχθηκε στις Αρχές των ΗΠΑ ότι δωροδοκούσε γιατρούς κρατικών νοσοκομείων.

Share.

Comments are closed.