Categories: Κοινωνία

Αθήνα-Αίγιο σε 2 ώρες και 20 λεπτά: Εγκαινιάστηκε η σιδηροδρομική γραμμή Κιάτο – Αίγιο

Εγκαινιάστηκε χθες παρουσία του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Καραμανλή, το σιδηροδρομικό τμήμα Αίγιο-Κιάτο, που θα συνδέει το Αίγιο με την Αθήνα.
Για έργο «σταθμό» έκανε λόγο ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής Κιάτο-Αίγιο (Ροδοδάφνη).
Στην τελετή μεταξύ άλλων, έδωσαν το παρών ο υφυπουργός Μεταφορών, Γιάννης Κεφαλογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών,  Γιώργος Καραγιάννης και ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, Νίκος Σταθόπουλος.
Η εν λόγω γραμμή, που είναι υψηλής ταχύτητας και ασφάλειας, συνολικού μήκους 71 χιλιομέτρων, περιλαμβάνει τρεις νέους σταθμούς και έξι στάσεις, ενώ η απόσταση Αίγιο-Αθήνα θα καλύπτεται σε 2 ώρες και 20 λεπτά, με αντίτιμο 20 ευρώ.
Οι τρεις νέοι σταθμοί είναι ο σταθμός Ξυλοκάστρου, ο σταθμός Ακράτας και ο σταθμός Αιγίου, ενώ οι έξι στάσεις είναι οι στάσεις Διμηνιού, Λυκοποριάς, Λυγιάς, Πλατάνου, Διακοπτού και Ελίκης.
Η διαδρομή περιλαμβάνει έξι σήραγγες συνολικού μήκους 11 χιλιομέτρων περίπου, καθώς και 8 σήραγγες διαφυγής, συνολικού μήκους άνω των 2 χιλιομέτρων, 13 cut & cover, 18 σιδηροδρομικές γέφυρες και 60 ανισόπεδες διαβάσεις.
Επίσης διαθέτει τα πιο σύγχρονα συστήματα σηματοδότησης και τηλεπικοινωνιών, που εκτός των άλλων εξασφαλίζουν και τη λειτουργία της γραμμής με απόλυτη ασφάλεια για όλους.
Κώστας Καραμανλής: Τα μεγάλα έργα ανήκουν στον ελληνικό λαό
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, δήλωσε πως «Τα μεγάλα έργα δεν ανήκουν σε καμία κυβέρνηση, σε κανένα κόμμα. Ανήκουν στον ελληνικό λαό. Με τις δικές του θυσίες, με τους δικούς του κόπους και για το δικό του μέλλον γίνονται πραγματικότητα».

Όπως σημείωσε ο κ. Καραμανλής, το συγκεκριμένο έργο, αποτέλεσε ένα από τα πρώτα σοβαρά προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του στο υπουργείο, καθώς η σημερινή κυβέρνηση το παρέλαβε με προβλήματα και καθυστερήσεις, που δημιουργούσαν μεγάλο κίνδυνο για την επιστροφή ευρωπαϊκών κονδυλίων από τη χώρα μας.
Σύμφωνα με τον υπουργό, το εν λόγω έργο, είναι ένα σε μια μακρά σειρά έργων που μπόρεσαν να γίνουν πραγματικότητα χάρη στη χρηματοδοτική συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η διαδρομή Αθήνα-Αίγιο σε 2 ώρες και 20 λεπτά
Ο υφυπουργός, Γιάννης Κεφαλογιάννης, από την πλευρά του, επισήμανε πως πλέον οι επιβάτες θα μπορούν να βρίσκονται από το Αίγιο στην Αθήνα σε 2 ώρες και 20 λεπτά, πληρώνοντας ένα αντίτιμο της τάξεως των 20 ευρώ, ενώ θα μπορούν να συνεχίσουν το ταξίδι τους, κατευθυνόμενοι είτε στο λιμάνι του Πειραιά είτε στο αεροδρόμιο.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν από την ΕΡΓΟΣΕ και την εταιρεία Μυτιληναίος. Οι προσκεκλημένοι έφτασαν αρχικά στο σταθμό Ξυλοκάστρου, όπου και επιβιβάστηκαν σε συρμό για να μεταβούν στον σταθμό του Αιγίου.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Μετά το λάδι θα έχουμε πορτοκάλια από «χρυσάφι» λόγω της μειωμένης παραγωγής στη σοδειά της Βραζιλίας;

Η παραγωγή πορτοκαλιών της Βραζιλίας αναμένεται να φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών.…

4 ώρες ago

Χαλάνδρι: Μαθητικοί αγώνες στίβου «Ευριπίδεια 2024», το Σάββατο 25 Μάϊου 2024

Τα «Ευριπίδεια», οι μαθητικοί αγώνες που διοργανώνει κάθε χρόνο ο Δήμος Χαλανδρίου κάθε χρόνο για…

5 ώρες ago

Νίκος Ανδρουλάκης από Αρκαλοχώρι: Η 9η Ιουνίου είναι ευκαιρία να στείλει ο λαός ένα μήνυμα αποδοκιμασίας στην κυβέρνηση

«Δυστυχώς, η ΝΔ περιφρονεί τα πραγματικά προβλήματα και για όλα η απάντηση είναι 41%. Είθε ο…

17 ώρες ago

Εκδήλωση Re-Public & ιδρύματος Friedrich Ebert Stiftung με θέμα «Πως μια προοδευτική Ευρώπη θα επηρεάσει την εργασία στην Ελλάδα»

Την Τρίτη 14 Μαΐου στις 19:30 το απόγευμα στο Impact hub, Καραϊσκάκη 28 στο κέντρο…

19 ώρες ago

Παράταση αιτήσεων έως 31/5 για το πρόγραμμα Καλοκαιρινής απασχόλησης στο Δήμο Λυκόβρυσης – Πεύκης!

Ο Δήμος Λυκόβρυσης – Πεύκης στηρίζει τα παιδιά και τις οικογένειές τους, υλοποιώντας πρόγραμμα καλοκαιρινής…

20 ώρες ago

Στη γραμμή Πολάκη και ο Κασσελάκης: Μόλις τα βρήκε σκούρα με την Χρηστίδου πέταξε το ακουστικό και έφυγε από την εκπομπή [βίντεο]

Στον αέρα της εκπομπής του MEGA με τη Σίσσυ Χρηστίδου «Χαμογέλα και Πάλι» βγήκε σήμερα…

21 ώρες ago