Λίλα Πατρόκλου: Συντροφιά με τη Λιλιπούπολη

0

Όλοι εσείς που θα διαβάσετε αυτό το βιβλίο, λέει στο σημείωμα της η συγγραφέας Λίλα Πατρόκλου, θα καταλάβετε ότι αυτή είναι η υποκειμενική, στοχαστική ματιά μιας ακροάτριας, πάνω στη Λιλιπούπολη.
Έτσι όπως την άκουγα τότε σε νεαρή ηλικία και όπως την ξανάκουσα μεγαλύτερη, από το ραδιόφωνο και απ’ αυτές τις 34 κασέτες.
Ευτυχώς στην εποχή μας, η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα, να μπούμε στο youtube και να ακούσουμε επεισόδια της εκπομπής. Οι μεγαλύτεροι θα συγκινηθούν αλλά και θα λύσουν απορίες των μικρότερων. Μπορεί να ξεκινήσουν πολλές ενδιαφέρουσες συζητήσεις, ανάμεσα και στις τρείς γενιές της οικογένειας!
Ο μελλοντικός ερευνητής- μελετητής, που θα έχει στα χέρια του όλο το σωζόμενο υλικό των εκπομπών, θα μας δώσει την ολοκληρωμένη εικόνα αυτού του υπέροχου σύμπαντος.
Ελπίζω και εύχομαι να το κάνει με την ίδια αγάπη, την ίδια χαρά και την ευχαρίστηση που ένοιωσα εγώ, όσο δούλευα αυτή την μικρή εργασία.

Λίγα λόγια για την κ. Πατρόκλου
Η Λίλα Πατρόκλου είναι συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Έχει δημιουργήσει μαζί με την Νατάσα Ψαριανού τοπική, παιδική λέσχη ανάγνωσης, στα Άνω Ιλίσια, με την επωνυμία “Η Γειτονιά μας” και μια εφηβική λέσχη για παιδιά έως δεκατεσσάρων ετών. Συντονίζει τις δύο παιδικές λέσχες ανάγνωσης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Αγίας Παρασκευής και δύο Λέσχες Ανάγνωσης για Ενήλικες.

Από την ηλικία των 13 ετών η κυρία Πατρόκλου πάσχει από μια σπάνια εκφυλιστική ασθένεια που σταδιακά την έχει περιορίσει κινητικά. Αυτό όμως δεν έχει σε τίποτα περιορίσει την ενέργεια και τη ζωτικότητά της. Γεμάτη αισιοδοξία, δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς, κυρίως στον χώρο των παιδιών και των νέων ανθρώπων, προσφέροντας τον ενθουσιασμό της για τα γράμματα, την τέχνη και τη μάθηση στην πιο ευρεία και πολυποίκιλη μορφή τους.
Ως άνθρωπος πνευματικός και βαθύτατα καλλιεργημένος επιδίδεται στη συγγραφή βιβλίων για παιδιά, όμως η δημιουργική της δράση δεν περιορίζεται μόνο στη συγγραφή βιβλίων. Πέραν από τη διαρκή προσωπική της απασχόληση στις λέσχες ανάγνωσης, συμμετέχει ως μέλος της επιτροπής Πρόσβασης του Πανελλήνιου Συλλόγου Παραπληγικών, στο πρόγραμμα “Χώροι Πολιτισμού και Πρόσβαση”, στο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας ΒΙΒΛΙΑ ΣΕ ΡΟΔΕΣ με τον σάκο «Εγώ και οι φίλοι μου» και συνεργάζεται με μουσεία για την καλύτερη πρόσβαση επισκεπτών με αναπηρία, καθώς η πρόσβαση είναι ένας τομέας για τον οποίον αγωνίζεται διαρκώς, ως άνθρωπος που αντιμετωπίζει δυσκολίες στη μετακίνηση.
Κάνει σεμινάρια σε Nηπιαγωγούς και Δασκάλους, Γενικής Παιδείας με θέμα “Η εξοικείωση των παιδιών με την εικόνα και την ιδέα της αναπηρίας” και επισκέπτεται δημοτικά σχολεία με σκοπό την προετοιμασία των μαθητών για την ένταξη παιδιών με αναπηρία στην τάξη. Συνεργάζεται με Μουσεία και άλλους φορείς πολιτισμού μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα.

Τα βιβλία της Λίλας Πατρόκλου

  • Η Χρυσούλα Κάστωρ (2003) & Καλειδοσκόπιο (2016)
  • Τα άταχτα πλοκάμια Κάστωρ (2008)
  • Ο Λάμπης, ένα λυκάκι μεγαλώνει στην Πίνδο Καλειδοσκόπιο (2015)
  • Ο στρατηγός και ο γάτος του Καλειδοσκόπιο (2016)
Share.

Comments are closed.