Categories: Κοινωνία

Ηλίας Α. Μόσιαλος: Ο κορονοϊός δεν έχει εξαφανιστεί

Έχω τονίσει επανειλημμένα ότι ο κορονοϊός δεν έχει εξαφανιστεί. Στην Ελλάδα λόγω της λήψης έγκαιρων μέτρων που άρχισαν με την απαγόρευση των καρναβαλιών μπορέσαμε να περιορίσουμε με επιτυχία την διασπορά της νόσου. Στην επιτυχία συνέβαλαν και άλλοι παράγοντες όπως η πιθανή διασταυρούμενη ανοσοπροστασία σε άλλους κορονοϊούς που προκαλούν κοινά κρυολογήματα.
Όμως λόγω της επιτυχίας μας επικράτησαν φαινόμενα που έχουν σχέση με το παράδοξο της πρόληψης. Δεν είχαμε τα φαινόμενα της Ιταλίας και της Ισπανίας και επικράτησε εφησυχασμός.
Άρχισαν να εμφανίζονται ‘θεωρίες’ και να αναπτύσσονται επιχειρήματα ότι δεν υπήρξε ποτέ κορονοϊός. Ήταν μια ακόμη διεθνής συνομωσία για τον έλεγχο της χώρας. Κάποιοι πιο ‘σοβαροί’ μας είπαν ότι επωφεληθήκαμε λόγω της γεωγραφικής μας θέσης στα Βαλκάνια. Ότι υπάρχει ένα δυτικό πρότυπο επέκτασης του ιού και ένα ‘ανατολικό’. Τώρα που καλπάζει ο ιός στα Βαλκάνια και οι χώρες της δυτικής Ευρώπης έχουν καταφέρει να ελέγξουν το ιό δεν ακούμε πλέον αυτά τα παιδαριώδη επιχειρήματα.
Τις τελευταίες ημέρες ένα μέρος των ΜΜΕ επικεντρώθηκε στις πιθανές επιπτώσεις του εισαγόμενων κρουσμάτων. Δεν είχε μεγάλη σημασία το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος των συμπατριωτών μας δεν φοράει μάσκες όπου και όταν πρέπει. Ούτε ότι πολλοί δεν τηρούσαν τα μέτρα φυσικής απόστασης. Το πρόβλημα ήταν οι τουρίστες. Αν όμως οι τουρίστες έρχονται από χώρες που έχουν ελέγξει το πρόβλημα δεν θα δημιουργήσουν μεγάλο πρόβλημα στη δίκη μας χώρα. Αν έρθουν από χώρες με πρόβλημα τότε θα αυξήσουν το δικό μας πρόβλημα.
Καταγράψαμε ένα αριθμό εισαγόμενων κρουσμάτων καθημερινά γιατί κάναμε μαζικά τεστ στις πύλες εισόδου στη χώρα. Αλλά δεν κάναμε το ίδιο με τυχαία μέτρα για τους Έλληνες πολίτες. Ούτε θα είχε νόημα να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ εφόσον ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν μικρός. Τώρα βλέπουμε ότι αυξάνονται τα εγχώρια κρούσματα. Ήταν όμως θέμα χρόνου να συμβεί αυτό. Στο Ισραήλ που χαλάρωσαν υπερβολικά μετά την αρχική τους επιτυχία έχουν πλέον ένα δεύτερο κύμα της νόσου.
Πρέπει να ανησυχήσουμε πολύ; Όχι αν
α) αρχίσουμε να τηρούμε τα μέτρα: μάσκες, φυσική απόσταση, μέτρα υγιεινής.
β) προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες και τους ηλικιωμένους.
Έχει επίσης σημασία η ποιοτική ανάλυση των κρουσμάτων. Αν δεν έχουμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων στις ευπαθείς ομάδες τότε δεν θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα. Αν όμως αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των κρουσμάτων αυτό θα έχει ως συνέπεια την αύξηση της πιθανότητας διασποράς της νόσου στις ευπαθείς ομάδες.
Επανερχόμαστε επομένως στα βασικά γιατί έχουμε ακόμη χρόνο για να αποφύγουμε τη μεγάλη διασπορά της νόσου. Να εφαρμόσουμε όλοι μας τα μέτρα. Και κυρίως τα δημόσια πρόσωπα.

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Δήμος Αθηναίων: Αλήθειες και ψέματα για τα δημοτικά τέλη

Μετά τον κύκλο διαφωνιών που άνοιξε για τον Δήμο Αθηναίων και την αύξηση των τελών στις μικρομεσαίες…

4 ώρες ago

ΑΔΕΔΥ: 25η Νοέμβρη 2024 – Διεκδικούμε ένα κόσμο ασφαλή χωρίς βία – Καμία ανοχή στην έμφυλη βία

Η 25η Νοεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ ως Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας…

5 ώρες ago

Η «Οινιαδών Ανάπτυξις» μέσω του προγράμματος “Oiniades Trails” θέτει τις βάσεις για τον περιπατητικό τουρισμό στις Οινιάδες!

Η «Εταιρία Διάσωσης, Αξιοποίησης και Ανάπτυξης Ιστορικών Ακινήτων και Φυσικών Μνημείων Οινιαδών – ΑΜΚΕ» με…

5 ώρες ago

Νίκος Ανδρουλάκης:  Με δικές μου ενέργειες από το 2017 νομοθετήθηκε το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νήσων – Γιατί η κυβέρνηση δεν το χρησιμοποίησε μέχρι σήμερα

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,…

9 ώρες ago

BBC: Μετά από μέρες κλιμάκωσης, τι θα κάνει ο Πούτιν στη συνέχεια;

H διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με αγωνία την κλιμάκωση στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας μετά και τη…

11 ώρες ago

Ο Δήμαρχος  Αγίας Παρασκευής, Γιάννη Μυλωνάκη συναντήθηκε με τον Καθηγητή ΕΚΠΑ και Πρόεδρο του ΟΑΣΠ κ. Ευθύμιο Λέκκα

Η δρομολόγηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση των πολιτικών πρόληψης στον…

13 ώρες ago