Νίκος Σύψας: Βράζει ο κορονοϊός στα βόρεια σύνορα – Παίζουμε με τη φωτιά με τον συνωστισμό στα πανηγύρια

0

Τον προβληματισμό της επιστημονικής κοινότητας για τα λεγόμενα «ορφανά κρούσματα» εξέφρασε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή Σήμερα, με τους Δημήτρη Οικονόμου και Μαρία Αναστασοπούλου, ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας.
Μιλάμε για περίπου 120 κρούσματα που αφορούν σε Έλληνες πολίτες και οι λοιμωξιολόγοι δεν γνωρίζουν από πού προήλθαν. Δεν έχουν σχέση με ταξίδια, ούτε με τουρίστες άρα πρόκειται για κρούσματα που δείχνουν ότι υπάρχει διασπορά και στην κοινότητα. «Ο ιός είναι εδώ περιμένει τα λάθη μας» δήλωσε χαρακτηριστικά. Σημείωσε, δε, ότι από την ημέρα που άνοιξαν τα σύνορα μας μέχρι σήμερα είχαμε περίπου 450 νέα κρούσματα.
«Το πρόβλημα είναι ο Προμαχώνας, είναι τα βόρεια σύνορα μας όπου βράζει η επιδημία. Αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την Ελλάδα» τόνισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όταν διαπιστώθηκε ότι οι Σέρβοι έχουν πρόβλημα αναγκάστηκε η κυβέρνηση να εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία ενώ σημείωσε πως είναι σαφές ότι οι αποφάσεις για τις χώρες αλλάζουν κάθε μέρα ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση κάθε χώρας.

Τι λέει για τα πανηγύρια και τον συγχρωτισμό
Σχετικά με τα πανηγύρια και την έλλειψη μέτρων ασφαλείας που σημειώθηκαν τις τελευταίες μέρες αναρωτήθηκε: «Πώς θα νιώσουν οι διοργανωτές αν αρρωστήσουν 10 άτομα από αυτή την εκδήλωση ή πεθάνει κάποιος; Για μένα αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση είναι θέμα χρόνου να έχουμε το μεγάλο ατύχημα δηλαδή ξαφνικά μια συρροή δεκάδων ή εκατοντάδων κρουσμάτων μετά από ένα τέτοιο γεγονός υπερμετάδοσης. Παίζουμε με την φωτιά. Δεν είναι θέμα αν θα γίνει. Θα γίνει αν συνεχίσουμε έτσι».

Η πιθανότητα να υπάρξουν νέα μέτρα
«Ενδεχομένως να δούμε απαγορεύσεις συναθροίσεων του τύπου μπαρ, πανηγύρια, μεγάλες κοινωνικές συγκεντρώσεις», ανέφερε, σημειώνοντας ότι η κατάσταση είναι δυναμική και πως οι επιλογές είναι δύο:

  • Η μια είναι να έχουμε και επιδημία και καταστροφή της οικονομίας γιατί αν ανέβει η επιδημία και αναγκαστεί η κυβέρνηση να πάρει μέτρα θα καταστραφεί η οικονομία οπωσδήποτε και
  • η άλλη είναι επιτηρούμε σωστά την επιδημία κάνοντας αυτό που πρέπει σαν πολίτες έτσι ώστε να διασώσουμε την οικονομία μας. «Αν παίζουμε με την επιδημία παίζουμε και με την οικονομία».

Τι γίνεται με το εμβόλιο
Αναφορικά με  το εμβόλιο είπε ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο που δοκιμάζονται σε κλινικές μελέτες φάσεως 3, δηλαδή βρίσκονται σε φάση τελικής μελέτης. «Ενδεχομένως όντως να έχουμε αδειοδότηση ενός ή δύο εμβολίων μέχρι το τέλος του έτους. Από εκεί και πέρα ακολουθεί το μεγάλο στοίχημα της μαζικής παραγωγής και της διανομής τους με σωστό τρόπο σε όλη την υφήλιο».

Share.

Comments are closed.