Μιχάλης Καρχιμάκης*: Με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις αποστερείται ένα όπλο απέναντι στην αυθαιρεσία της εκάστοτε εξουσίας.

0

Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις που φέρνει η κυβέρνηση είναι όνειδος για την δημοκρατία., είναι ταφόπλακα για τα δημοκρατικά δικαιώματα και για το ίδιο το δικαίωμα στην διαμαρτυρία.
Το νομοσχέδιο αυτό στην πραγματικότητα είναι θεσμική τρομοκρατία καθώς δίνει την δυνατότητα στην αστυνομία ανά πάσα στιγμή να θεωρήσει μια διαδήλωση παράνομη και όλους τους παρευρισκόμενους εν δυνάμει εγκληματίες.
Στερεί στο λαϊκό κίνημα το μόνο όπλο το οποίο του είχε μείνει απέναντι στην αυθαιρεσία της εκάστοτε εξουσίας, και των οικονομικών συμφερόντων καθώς θα πρέπει να παίρνει άδεια, και πάλι με ποινή φυλάκισης, για να εκφράσει σε διαδήλωση την αντίθεση του με τα εκάστοτε κυβερνητικά ή άλλα μέτρα.
Στην πραγματικότητα με αυτό το νομοσχέδιο η διαμαρτυρία από Συνταγματικό δικαίωμα, του λαού μετατρέπεται σε απλή ελευθερία υπό την αίρεση της σύμφωνης γνώμης της κυβέρνησης.
Προφανώς αυτό δεν γίνεται με ευθύ τρόπο, δηλαδή με αναθεώρηση του Συντάγματος, κάτι τέτοιο θα ήταν θεσμικά δύσκολο έως ακατόρθωτο, αντίθετα η ΝΔ φορτώνει το δικαίωμα με τόσους περιορισμούς που του στερεί το περιεχόμενο.
Αν τόσο η πρακτική όσο και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου σας θυμίζουν απολυταρχικά καθεστώτα, δεν είναι τυχαίο. Ολόκληρα τμήματα του νομοσχεδίου έρχονται αυτούσια από διάταγμα της Χούντας των Συνταγματαρχών.
Το Κίνημα Αλλαγής , αποτελεί την ζωντανή μεταπολιτευτική ιστορία του Προοδευτικού Κινήματος στην Ελλάδα, και θεωρώ αδιανόητο έστω και να συζητά στην βάση αυτού του νόμου.
Σε αντίθετη περίπτωση θα έχουμε αναμετρηθεί με την ιστορία μας, θα έχουμε ζυγιστεί και θα έχουμε βρεθεί λειψοί

* Ο Μιχάλης Καρχιμάκης είναι πρώην Υπουργός και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καθώς και σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου. Διετέλεσε υπεύθυνος του Γραφείου Αλληλεγγύης και του Τομέα Τεκμηρίωσης του ΠΑΣΟΚ. Τώρα είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής

Πατήστε και δείτε τα 7 προηγούμενα άρθρα του Μιχάλη Καρχιμάκη ή εκείνα που τον αφορούν

Share.

Comments are closed.