Γιάννης Μαγκριώτης*: Η κυβέρνηση πελαγοδρομεί, εδώ και δυο μήνες, ανάμεσα στο πολιτικό όφελος και την οικονομική και κοινωνική κρίση.

0

Η κυβέρνηση άλλαξε τρεις φορές τα πρωτόκολλα και τις ημερομηνίες, προκαλώντας εκνευρισμό σε τουριστικές επιχειρήσεις, τουρίστες και χώρες, γιατί το μυαλό της ήταν στο απρόσμενο πολιτικό κεφάλαιο που είχε αποκτήσει, από τα σχετικά καλά υγειονομικά αποτελέσματα.
Το τελευταίο προβλέπει συμπλήρωση των στοιχείων του τουρίστα δυο ημέρες πριν την αναχώρησή του για την Ελλάδα. Πολλοί δεν τα συμπληρώνουν, είτε γιατί δεν το ήξεραν, αφού υιοθετήθηκε μόνο τρείς ημέρες πριν το άνοιγμα του τουρισμού, ενώ στην Κύπρο 15 ημέρες πριν, είτε γιατί δεν θέλουν και υποχρεώνονται να το συμπληρώνουν στο αεροδρόμιο όταν φθάσουν, προκαλώντας μεγάλη δυσφορία και καθυστέρηση.
Παρ’ ότι τα τεστ στον Προμαχώνα είναι δειγματοληπτικά, δημιουργούνται μεγάλες ουρές, τέσσερις ώρες καθυστέρηση με το 1/5 των περσινών ροών.
Η είσοδος στην Ελλάδα του πατέρα του Τζόνσον, χωρίς τεστ και καραντίνα 14 ημερών, δείχνει ότι τα μέτρα δεν τηρούνται.
Οι Ελληνικές αρχές περιμένουν το 30% των περσινών τουριστών και δηλώνουν ότι, μπορούν να κάνουν τεστ στο 15% αυτών. Πάνω από αυτά τα νούμερα το σύστημα δεν μπορεί να ανταποκριθεί.
Δηλαδή το σύστημα δεν θα ανταποκριθεί αν ο τουρισμός πάει καλύτερα από το 30%, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Όταν αυξηθεί η κίνηση θα μπλοκάρει το σύστημα, και τότε είναι βέβαιο ότι, η ελληνική κυβέρνηση θα υιοθετήσει ακόμη πιο χαλαρό πρωτόκολλο, ποιος θυμάται το πρώτο με τα υγειονομικά πιστοποιητικά, που απορρίφθηκε από όλους, μέσα και έξω από την χώρα, χωρίς συζήτηση.
Άνοιξε το 50% των ξενοδοχείων πανελλαδικά, οι φορείς των ξενοδόχων προβλέπουν ότι θα ανοίξει το 60%.
Άγνωστη όμως η πληρότητα, ο στόχος τους είναι το 20% της περσινής χρονιάς.
Οι ξενοδόχοι κρατούν τις τιμές στα περσινά υψηλά επίπεδα και διαμαρτύρονται για το κόστος των γιατρών COVIT-19 και ότι το Airbnb δεν τηρεί τις οδηγίες για την υγειονομική ασφάλεια των πελατών τους, με τους αρμόδιους να μην απαντούν.
Αν έχουμε εμπιστοσύνη στις αρχές, στις δομές που δημιουργήσανε και στους εμπλεκόμενους στον τουρισμό, πρέπει να χαλαρώσουν τα μέτρα από την πολιτεία και οι φορείς του τουρισμού να δουν την πραγματικότητα των εισοδημάτων των ελληνικών νοικοκυριών.
Πρέπει να σώσουμε ένα μέρος του τουρισμού, να περιορίσουμε την ζημιά και την ανεργία.
Δυστυχώς παίζει καταστροφικό παιχνίδι, σαν την ομάδα που έχει σκορ πρόκρισης από το πρώτο παιχνίδι, για να μην χαθεί το θαύμα του Μωυσή και η υψηλή δημοφιλία του Πρωθυπουργού.
Μόνο που η ζωή και η οικονομία δεν είναι ποδόσφαιρο, παρ’ ότι οι διαιτητές, δηλαδή τα ΜΜΕ, είναι μαζί της.

* Ο Γιάννης Μαγκριώτης είναι πρώην υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Κίνησης «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ»

Πατήστε και δείτε όλα τα 155 προηγούμενα άρθρα του Γιάννη Μαγκριώτη

Share.

Comments are closed.