Παύλος Γερουλάνος – «Μεγάλος Περίπατος»: Το όραμα είναι σωστό, η υλοποίηση είναι προβληματική

0

Για τον Μεγάλο Περίπατο μίλησε στο News 24/7, ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Αθήνα είσαι Εσύ», Παύλος Γερουλάνος.
Αν και ο ίδιος, στήριξε την πρόταση υλοποίησης που κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο της 11ης Μαΐου η δημοτική αρχή, σήμερα εκφράζει ενστάσεις για τον τρόπο υλοποίησής της. Σε ερώτηση για τους λόγους που στήριξε εξαρχής το πλάνο του Μεγάλου Περιπάτου, ο Π. Γερουλάνος αναφέρει:
«Προεκλογικά, ως παράταξη, λέγαμε ότι το βάρος έπρεπε να δοθεί στη Δυτική Αθήνα όπου μπορεί να αναδειχθεί ένα εξαιρετικά σημαντικό ιστορικό τμήμα της πόλης, η Ακαδημία Πλάτωνος, το Δημόσιο Σήμα, ο Κεραμεικός, η Ιερά Οδός. Οι Αθηναίοι όμως ψήφισαν τον Κώστα Μπακογιάννη που στο προεκλογικό του πρόγραμμα υποσχέθηκε να ρίξει το βάρος στο κέντρο της πόλης, για μία ακόμη φορά. Από εκεί και πέρα, επί της αρχής, ένα σχέδιο που κάνει το κέντρο της Αθήνα πιο προσβάσιμο στους πεζούς παρά στο αυτοκίνητο δεν γίνεται να μην ψηφιστεί. Ούτως ή άλλως, στην ουσία, το σχέδιο αποτελεί συνέχεια της Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων που είχε σχεδιαστεί και είχε γίνει επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ. Άρα, το όραμα είναι στη σωστή κατεύθυνση, η υλοποίησή του όμως είναι προβληματική».
Οι ενστάσεις που έχει εκφράσει η παράταξη «Αθήνα είσαι εσύ», σύμφωνα με τον επικεφαλής της, προκύπτουν από την απουσία διαβούλευσης, τον χρόνο εφαρμογής του σχεδίου αλλά και τις προβλέψεις για τα άτομα με αναπηρία.
«Στην εφαρμογή του σχεδίου, έχουμε όντως σημαντικές ενστάσεις και τις έχουμε επισημάνει επανειλημμένως. Κατ’ αρχάς η επιλογή του χρόνου εφαρμογής είναι προβληματική καθώς υπάρχει η πανδημία του covid19 και η ίδια η Κυβέρνηση παροτρύνει τους πολίτες να χρησιμοποιούν τα αυτοκίνητά τους και όχι τα ΜΜΜ. Επιπλέον, δεν υπάρχουν οι σωστές προβλέψεις για την κίνηση των ΑΜΕΑ στην ευρύτερη περιοχή. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της βιασύνης της δημοτικής Αρχής και της απουσίας σοβαρής διαβούλευσης με τους κατοίκους, τους καταστηματάρχες και τους εργαζόμενους στην περιοχή. Είχαμε πει από την αρχή πως ο δήμος έπρεπε πρώτα να διαβουλευτεί με όλους τους φορείς για να περιορίσει τις δυσλειτουργίες στην εφαρμογή του σχεδίου αλλά, δυστυχώς, ο δήμαρχος επέλεξε να εφαρμόσει πρώτα το σχέδιο και μετά να αρχίσει την όποια διαβούλευση. Εάν την αρχίσει».
Από τα βασικά σημεία τριβής, αναφορικά με την παρέμβαση στο κέντρο της Αθήνας, είναι το οικονομικό κόστος των 2 εκατομμυρίων ευρώ, την ώρα που αρχικά είχε γίνει λόγος για «χαμηλού κόστους» παρεμβάσεις. Ο Παύλος Γερουλάνος, τονίζει πως ο τρόπος διεξαγωγής των διαγωνισμών για τις προμήθειες, προκαλεί υπόνοιες: «Εδώ υπάρχει πρόβλημα και γι’ αυτό καταψηφίσαμε τη σχετική πρόταση του δημάρχου στην Οικονομική Επιτροπή. Κατ’ αρχάς το κόστος των προσωρινών παρεμβάσεων υπερβαίνει τα 2.000.000 ευρώ, τη στιγμή που στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν έγινε αναφορά για τέτοιο ποσό. Κατά δεύτερον, είμαστε αντίθετοι στους διαγωνισμούς που λήγουν εντός δύο ημερών και προκαλούν υπόνοιες και καταγγελίες ότι υπήρχαν προαποφασισμένοι ανάδοχοι. Αυτού του είδους η βιασύνη δεν υποδηλώνει αποτελεσματικότητα αλλά προχειρότητα και δυστυχώς δίνει τροφή σε όσους επιθυμούν την απαξίωση των θεσμών».
Κλείνοντας, αναφερόμενος στις προτάσεις της παράταξής του για αλλαγές στο σχέδιο του Μεγάλου Περιπάτου, αλλά και στην στάση που θα τηρήσει στο μέλλον, ο κ. Γερουλάνος σημειώνει πως: «Η απόφαση που χουμε πάρει στο Δημοτικό Συμβούλιο κάνει λόγο για προσωρινές ρυθμίσεις οι οποίες θα αξιολογηθούν και με βάση τα αποτελέσματα που θα έχουμε έως τότε, θα κάνουμε διορθώσεις. Ως παράταξη, και μέσω της διαπαραταξιακής επιτροπής για τον Μεγάλο Περίπατο, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την εφαρμογή του έργου και να κάνουμε παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα. Εμείς ζητήσαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο από τον Δήμαρχο να εκκινήσει, έστω και τώρα, ανοιχτή διαβούλευση για τον Μεγάλο Περίπατο και τις επιπτώσεις του στην πόλη. Από τη στιγμή που δεν το κάνει, σκοπεύουμε να αρχίσουμε εμείς, ως παράταξη, μια ανοιχτή διαβούλευση, τα αποτελέσματα της οποίας θα πάμε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η άποψη του κόσμου που έρχεται αντιμέτωπος καθημερινά με αυτές τις αλλαγές είναι πολύτιμη και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης του έργου».

Share.

Comments are closed.