Μιχάλης Καρχιμάκης*: Μερικές αλήθειες για Νοβάρτις, και την φαρμακευτική δαπάνη 2004 -2009

0

Το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ δημοσίευσε δελτίο τύπου σύμφωνα με το οποίο η Novartis Hellas παραδέχθηκε ότι λάδωσε δημόσιους υπαλλήλους στην Ελλάδα για να προωθήσουν δικά της φάρμακα.[1]
Το περίεργο νέο είναι ότι ο Αμερικάνος φορολογούμενος αποζημιώνεται για εγκλήματα που η Novartis διέπραξε στην χώρα μας.
Προφανώς στην δική μας χώρα η δικαιοσύνη ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ είναι σε ύπνωση.
Ιδίως όταν το κείμενο του υπουργείου δικαιοσύνης των ΗΠΑ λέει ότι τα εγκλήματα διαπράχθηκαν μεταξύ του 2012 και του 2015, όταν δηλαδή κατά κύριο λόγο κυβερνούσε η ΝΔ.
Βέβαια το μεγαλύτερο ακόμα σκάνδαλο ήταν η αύξηση της  φαρμακευτικής  δαπάνης 2004-2009 μια συνεχής αιμορραγία του δημοσίου προς όλες τις εταιρίες που ξεπέρασε τα 30 δις ευρώ, και που ήρθε η μεταρρύθμιση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, από την κυβέρνηση του Παπανδρέου, να αναχαιτίσει αύτη την αιμορραγία δίνοντας και μια ηχηρή απάντηση στους συκοφάντες του “λεφτά υπάρχουν ” ότι πραγματικά υπήρχαν αλλά πήγαιναν αλλού, σε λίγες τσέπες.
Για αυτό οι περισσότεροι σιωπούν.
Το άλλο περίεργο είναι, ότι κανείς στην χώρα μας δεν φωνάζει να κινηθεί η ελληνική δικαιοσύνη κατά των δημοσίων υπαλλήλων που συμμετείχαν στις επιτροπές υπερτιμολογήσεων των φαρμάκων, για να ερωτηθούν ποιος τους έδωσε τις εντολές να υπερτιμολογήσουν τα φάρμακα της novartis, και να ελεγχθούν και τα πόθεν έσχες τους? – όπως αποδεικνύεται από το ότι η Novartis Hellas συμβιβάστηκε να πληρώσει αυτό το τεράστιο ποσό στο αμερικανικό δημόσιο .
Σε αυτή την ανακοίνωση του υπουργείου δικαιοσύνης των ΗΠΑ ζήσαμε, ξανά, έναν διεθνή εξευτελισμό με επίκεντρο το ελληνικό δημόσιο και οχι μόνο.

* Ο Μιχάλης Καρχιμάκης είναι πρώην Υπουργός και Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ καθώς και σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου. Διετέλεσε υπεύθυνος του Γραφείου Αλληλεγγύης και του Τομέα Τεκμηρίωσης του ΠΑΣΟΚ. Τώρα είναι μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής

Πατήστε και δείτε τα 6 προηγούμενα άρθρα του Μιχάλη Καρχιμάκη ή εκείνα που τον αφορούν

Share.

Comments are closed.