Ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου: Ενοχος για παράβαση του αντιρατσιστικού νόμου ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος

0

Ένοχος και από τον Άρειο Πάγο, για παράβαση των διατάξεων του αντιρατσιστικού νόμου, κρίθηκε ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιος.
H υπόθεση αφορά στο ομοφοβικό παραλήρημα του Αμβρόσιου το 2019, όταν σε κείμενό του έγραφε: «Ε, λοιπόν αυτούς τους ξεφτιλισμένους, φτύστε τους! Αποδοκιμάστε τους! Είναι εκτρώματα της φύσεως! Ψυχικά και πνευματικά πάσχουν! Είναι άτομα με διανοητική διαταραχή! Δυστυχώς αυτοί είναι τρισχειρότεροι και πολύ πιο επικίνδυνοι από κάποιους που ζουν στα τρελοκομεία!».
Ο πρώην Καλαβρύτων, σε πρώτο βαθμό είχε αθωωθεί αλλά η υπόθεση οδηγήθηκε σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο έπειτα από έφεση που ασκήθηκε από τον αρμόδιο εισαγγελικό λειτουργό. Τον Ιανουάριο του 2019,  το Τριμελές Εφετείο Αιγίου τον έκρινε ένοχο καταδικάζοντάς τον σε συνολική ποινή φυλάκισης 7 μηνών με τριετή αναστολή, για τα δύο αδικήματα τα οποία τον βάρυναν.
Πρόκειται για τα αδικήματα της κατάχρησης εκκλησιαστικού αξιώματος και τη ρητορικής μίσους -που εμπίπτει στις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου.
Μετά την απόφαση αυτή άσκησε αίτηση αναίρεσης της καταδικαστικής απόφασης, για την οποία απεφάνθη σήμερα ο Άρειος Πάγος.
Ο Άρειος Πάγος τελικά δέχθηκε την πρόταση του αντεισαγγελέα, ο οποίος κατά τη διαδικασία ακρόασης τον περασμένο Ιανουάριο είχε προτείνει να παραμείνει ένοχος ο Αμβρόσιος σε όσα αδικήματα αφορούν στον αντιρατσιστικό νόμο. Σχετικά με την κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος, πρότεινε την αθώωσή του λόγω αλλαγής του Ποινικού Κώδικα.
Οι δικηγόροι πολιτικής αγωγής (Κώστας Κοσμάτος, Κλειώ Παπαπαντολέων, Χρήστος Λαμπάκης οι άλλοι δύο), υποστήριξαν ότι πρόκειται για μια «ιστορική απόφαση του Αρείου Πάγου, καθώς για πρώτη φορά μπαίνουν όρια στον ρατσιστικό, εμπρηστικό, ομοφοβικό λόγο, σε όσους υποκινούν τη ρατσιστική βία και το μίσος».
«Δεν έχει σημασία η ποινή, είναι καθαρά συμβολικής σημασίας η απόφαση. Είναι μια απόφαση εναρμονισμένη με τα ευρωπαϊκά δεδομένα, με την οποία μπαίνουν οι βάσεις για την προστασία της ισότητας και της ελευθερίας», τόνισαν.

Share.

Comments are closed.