Στo ιταλικό ποδόσφαιρο μια εποχή η τακτική που εφαρμοζόταν, ήταν το γνωστό στους ποδοσφαιροφιλούς, κατενάτσιο. Είναι μια ποδοσφαιρική τακτική που εφαρμόζεται όπου όταν η ομάδα δέχεται συνεχείς επιθέσεις κλείνεται στην άμυνα, με στόχο να μην δεχθεί γκολ και να αναδιαταχθεί προκειμένου στη συνέχεια να καταφέρει να επιτεθεί. Κάτι αντίστοιχο κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στη χθεσινή Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, το κατενάτσιο σηματοδοτήθηκε αρχικά από τις πολύ προσεκτικές τοποθετήσεις που έκαναν τα περισσότερα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματος για το «καυτό» θέμα των ημερών: την υπόθεση του ηχητικού της συνομιλίας του Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.
Σε μια διαδικασία που ήταν ανοικτή για τους δημοσιογράφους, το όνομα του Νίκου Παππά δεν αναφέρθηκε σε καμία τοποθέτηση, καθώς τα στελέχη του κόμματος επέλεξαν να μη δώσουν τροφή για νέα δημοσιεύματα αναφορικά με το θέμα. Άλλωστε, είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της Πέμπτης, όπου ο Αλέξης Τσίπρας «άδειασε» διακριτικά τον στενό του συνεργάτη, ο οποίος αναγκάστηκε σε δηλώσεις λόγω των έντονων εσωκομματικών αντιδράσεων που πυροδότησε η αποκάλυψη. Δεδομένου είναι ότι οι περισσότερες τοποθετήσεις προσπέρασαν την «υπόθεση Παππά», ενώ οι μόνοι που έκαναν «φωτογραφικές» αναφορές, θέτοντας ζητήματα ύφους και ήθους της Αριστεράς, ήταν οι Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης και Ανδρέας Ξανθός.
Πέρασε «αναίμακτα» η πρόταση για άμεση προσθήκη του “Προοδευτική Συμμαχία” στο όνομα του κόμματος
Οι τελευταίες πολιτικές εξελίξεις, η υπόθεση με τα ακίνητα του Δημήτρη Παπαδημούλη και η θυελλώδης συνεδρίαση της ευρωομάδας του κόμματος, και η δημοσιοποίηση του ηχητικού της συνομιλίας του Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, προκάλεσαν μεγάλη φθορά στον αρχικό σχεδιασμό της συγκεκριμένης συνεδρίασης. Ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε πανηγυρική συνεδρίαση του πολυπληθούς (άνω των 700 ατόμων) σώματος, για να επικυρωθεί η προσθήκη του «Προοδευτική Συμμαχία» στο όνομα και να δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα για τον προσυνεδριακό διάλογο του επερχόμενου συνεδρίου, το φθινόπωρο.
Τούτων δοθέντων, διαπιστώνουμε ότι πέρασε «αναίμακτα» η πρόταση για άμεση προσθήκη του “Προοδευτική Συμμαχία” στο όνομα του κόμματος. Αν και λίγους μήνες πριν, το θέμα αυτό αποτέλεσε αιτία σφοδρών εσωκομματικών αντιπαραθέσεων και τούτο γιατί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, υπό από το βάρος των τελευταίων εξελίξεων, επέλεξαν να μην πυροδοτήσουν νέες συγκρούσεις για ένα ζήτημα που τώρα χαρακτηρίστηκε ακόμα και «δευτερεύον».
Μόνη εξαίρεση ο Πάνος Λάμπρου από τους 53, ο οποίος θέτοντας ζήτημα εσωκομματικής δημοκρατίας, ζήτησε η προσθήκη στο όνομα να τεθεί ως πρόταση στο επερχόμενο Συνέδριο.
Ο Τσίπρας θέλει να το «παίξει» νέος Ανδρέας του ‘89
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε αναφορά σε απόπειρα επανάληψης του 1989, υπαινισσόμενος ενδεχόμενη παραπομπή του σε Ειδικό Δικαστήριο, ως ο ίδιος να ήταν ένας καινούριος Ανδρέας Παπανδρέου. «Αν έχουν τα κότσια και δεν είναι απλά θρασύδειλοι, εγώ είμαι εδώ. Μην κουράζονται, είμαι εδώ. Μην κουράζονται και μην φθείρονται, χρησιμοποιώντας το παρακράτος των μαφιόζικων υποκλοπών και τις μεθόδους των υπόδικων εκδοτών και επιχειρηματιών που τους στηρίζουν. Είμαι εδώ. Αν πιστεύουν ότι τους ευνοεί ένα ριμέικ του βρώμικου ‘΄89, είμαι και είμαστε εδώ. Ας διευρύνουν λοιπόν το κατηγορητήριο και ας με συμπεριλάβουν», αποφεύγοντας όμως να αναφέρει ότι στο «βρώμικο ’89» στην παραπομπή Παπανδρέου συνήργησε και ο τότε ΣΥΝ μετέπειτα ΣΥΡΙΖΑ.
Σε δύσκολη θέση ο Νίκος Παππάς
Ένα άλλο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης της ΚΕΑ ήταν η ενίσχυση της εκτίμησης ότι ο Νίκος Παππάς βρίσκεται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση. Η τοποθέτηση του κινήθηκε σε διαφορετικό κλίμα από τη δήλωση του μετά το Πολιτικό Συμβούλιο της Πέμπτης. Έκανε λόγο για συλλογική και ατομική αυτοκριτική «ακόμα και για το παραμικρό, ακόμα κι αν μας ξεφεύγει καμία κουβέντα», επιχειρώντας να υποβαθμίσει τη σημασία της υπόθεσης. Παράλληλα, υιοθετώντας τη λογική «η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση» τόνισε ότι «δεν θα επιτρέψουμε να μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που πετάνε τα εκατομμύρια δεξιά και αριστερά σαν να είναι αλογόμυγες και δεν συμβαίνει τίποτα». Όμως η χλιαρή υποδοχή της ομιλίας του από το σώμα, αλλά κυρίως το γεγονός ότι και πάλι ο Αλέξης Τσίπρας απέφυγε να αναφερθεί ανοικτά στην υπόθεση του επιβεβαίωσαν ότι η απόσταση ανάμεσα στους δύο μεγαλώνει. Ενδεικτικό και το γεγονός ότι, παρά το γεγονός ότι ο Νίκος Παππάς καθόταν στην πρώτη σειρά, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να κάτσει αρκετές θέσεις μακριά προκειμένου να αποφευχθεί μία κοινή φωτογραφία που μπορεί να μεταφραζόταν και ως συμβολική κίνηση στήριξης.
Τι λένε τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ
Πάντως στους διαδρόμους της ΚΕΑ το ζήτημα Παππά είχε την πρωτοκαθεδρία των συζητήσεων με τους περισσότερους να εκτιμούν ότι ο στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγηθεί σε σιωπηρή απόσυρση από το προσκήνιο το αμέσως επόμενο διάστημα.
Πάντως, η εκτίμηση που έκανε στην τοποθέτηση του ο Νάσος Ηλιόπουλος ότι ο «μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η γερμανική εκδοχή του ενάμιση κόμματος, μια συντηρητική παράταξη που είναι στο 40% και ένας αντίπαλος εγκλωβισμένος στο 25%» έβρισκε άπαντες σύμφωνους και είναι αυτό που τρομάζει τους πάντες.