Η Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος και Διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ζέφη Δημαδάμα μιλά στην «ananeotikiaristera.gr» και τον Κώστα Πανδή και αναφέρει ότι την κρίση μπορούμε να την μετατρέψουμε σε ευκαιρία για το μέλλον εστιάζοντας στους τομείς της υγείας, που με θεμέλιο το ΕΣΥ, να ξεκινήσει από την αρχή η δημιουργία νέου σχεδιασμού για ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας που να ανταποκρίνεται πλήρως στις ανάγκες της χώρας, της δημόσιας παιδείας, που με την στήριξη της στη νέα ψηφιακή εποχή να δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους και όλες, και των πολιτικών για την Πράσινη Συμφωνία με επενδύσεις σε πράσινες θέσεις εργασίας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αλλαγή παραγωγικού και καταναλωτικού προτύπου.
Διαπιστώνει την μείωση εκλογικής επιρροής της Σοσιαλδημοκρατίας σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, και προτείνει, υπό την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, τη δημιουργία ενός δίκαιου και ριζοσπαστικού προγράμματος διακυβέρνησης για την μετά-COVID19 εποχή με ξεκάθαρες «κόκκινες γραμμές» από το νεοφιλελευθερισμό και τη συντήρηση, προστατεύοντας τους εργαζόμενους και δίνοντας νέα ώθηση στις κοινωνικές και παραγωγικές υποδομές που εγκαταλείφθηκαν λόγω έλλειψης πόρων.
Αναλυτικά η συνέντευξη της κ. Δημαδάμα
Ποιες οι ιδεολογικές και πολιτικές προεκτάσεις από την υγειονομική κρίση στη νέα εποχή;
H υγειονομική κρίση δοκίμασε τις αντοχές μας, τις αντοχές της κοινωνίας και της οικονομίας. Όμως θα πρέπει τώρα να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία και να επενδύσουμε στο μέλλον, απομονώνοντάς τις παθογένειας του παρελθόντος. Ειδικότερα, θα ήθελα να επικεντρωθώ σε τρεις βασικούς τομείς:
Επιβεβαιώθηκε εν μέσω κρίσης η αναγκαιότητα του δημοσίου συστήματος υγείας, καθώς το ΕΣΥ στη χώρα μας σήκωσε όλο το βάρος της κρίσης και κατάφερε να αντεπεξέλθει σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης. Το κοινωνικό κράτος των σοσιαλιστών “έβαλε πλάτη” στα δύσκολα ενώ η ιδιωτική υγεία ήταν εντελώς απούσα. Όμως δεν αρκεί η αναγνώριση της προσπάθειας αλλά ο σχεδιασμός ενός δημοσίου συστήματος υγείας από την αρχή -με θεμέλιο το ΕΣΥ- το οποίο θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας, με νέο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και με υποδομές στην υπηρεσία του πολίτη.
Εξίσου σημαντική η στήριξη της δημοσίας παιδείας στις νέες συνθήκες, στην ψηφιακή εποχή, η οποία δημιουργεί νέα καλέσματα χωρίς να αφήνει πίσω την ανάγκη το σχολείο να είναι ο χώρος κοινωνικοποίησης, συνεργασίας και συλλογικής προσπάθειας. Στη γνώση πρέπει να έχουν όλοι και όλες ίσες ευκαιρίες.
Περιβάλλον, κλιματική αλλαγή και πολιτικές για την Πράσινη Συμφωνία δεν μπορούν να απουσιάζουν από την επόμενη μέρα της πανδημίας. Η πανδημία, με βάση επιστημονικές μελέτες, συνδέεται με την περιβαλλοντική επιβάρυνση και τις κλιματολογικές συνθήκες. Σε αυτή τη κατεύθυνση θα πρέπει να πορευτούμε με επένδυση σε πράσινες θέσεις εργασίας, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και αλλαγή παραγωγικού και καταναλωτικού προτύπου.
Όλα τα παραπάνω εξυπηρετούν την ανάγκη της ισότητας και της δίκαιης βιώσιμης ανάπτυξης. Μήπως μας θυμίζει κάτι αυτό το πλαίσιο αρχών; Ναι, σοσιαλισμό και σοσιαλδημοκρατία.
Ο ρόλος της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη και στην Ελλάδα στις νέες συνθήκες;
Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έχασαν τη δύναμη και την επιρροή τους σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το αποδεικνύουν τα αποτελέσματα των βρετανικών εκλογών καθώς το Εργατικό κόμμα υπέστη πανωλεθρία, οι εκλογές του 2017 στη Γαλλία με το Σοσιαλιστικό κόμμα να εκλέγει μόλις 44 βουλευτές όπως και στη Γερμανία, με το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να λαμβάνει μόλις 15,6% στις ευρωεκλογές.
Συλλογική, κοινή και ευρωπαϊκή είναι η λύση και η πορεία που θα πρέπει να οργανώσουμε υπό την ομπρέλα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος δημιουργώντας το δικό μας ολοκληρωμένο πρόγραμμα διακυβέρνησης για την περίοδο μετά τον COVID19 με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων και την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους. Το Πρόγραμμα αυτό όμως πρέπει να είναι ένα δίκαιο και ριζοσπαστικό πρόγραμμα για όλες και όλους με ξεκάθαρες “κόκκινες γραμμές” από το νεοφιλελευθερισμό και τη συντήρηση. Απαντήσεις σχετικά:
Όλα τα παραπάνω προστατεύοντας τους εργαζόμενους και ενδυναμώνοντας τις κοινωνικές και παραγωγικές υποδομές που εγκαταλείφθηκαν λόγω έλλειψης πόρων. Το κοινωνικό κράτος, επίτευγμα δικό μας δημιούργησε δικλείδες ασφαλείας για όλους και όλες χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια ακόμη και σε περιόδους κρίσης.
Αυτή είναι η δική μας σοσιαλιστική πρόταση με κανόνες, αρχές και δίκαια αιτήματα για την επόμενη μέρα της Ευρώπης άρα και της Ελλάδας.
* Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PesWomen) και Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου ΚΙΝΑΛ
Δείτε τα 14 προηγούμενα άρθρα και συνεντεύξεις της Ζέφης Δημαδάμα
Το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων επισκέφθηκε το πρωί του Σαββάτου 21 Δεκεμβρίου αντιπροσωπεία της περιφερειακής παράταξης…
Στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2025, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε το μεγάλο αφήγημα της ΝΔ…
Χθες, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, την πιο μικρή μέρα του χρόνου με το μεγαλύτερο…
Ο Δήμος Αθηναίων, θέλοντας να δώσει την ευκαιρία στις μαθήτριες και τους μαθητές να απολαύσουν…
Μια καταιγίδα οργής της ακροδεξιάς άναψε σε όλη την Ευρώπη το βράδυ της Παρασκευής, αφού…
Η Χαμάς και δύο ακόμη παλαιστινιακές οργανώσεις (ο Ισλαμικός Τζιχάντ και το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση…