Categories: Πολιτική

Χαμός στο ΠΣ του ΣΥΡΙΖΑ για τον Παππά – Σε τέτοια κυβέρνηση δεν θέλω να μετάσχω ξανά, είπε ο Τσακαλώτος

Σε πολύ βαριά ατμόσφαιρα συνεδρίασε χθες το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι αποκαλύψεις Μιωνή για Παππά έχουν προκαλέσει ταραχή στο κόμμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας αποδοκίμασε -προσεκτικά- τον πρώην υπουργό και στενό του συνεργάτη, δηλώνοντας:
«Δεν έχω καμία αμφιβολία για την εντιμότητα των στελεχών μας, τα οποία σε όλες τις περιστάσεις έχουν αποδείξει την ανιδιοτέλεια τους. Από εκεί και πέρα ο καθένας μας πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί για λάθη. παραλείψεις ή αστοχίες. Όχι απλά για να πάμε παρακάτω. Αλλά για να μην τα επαναλάβουμε».
Ο Νίκος Παππάς στη συνέχεια «απολογήθηκε» αναλαμβάνοντας όπως είπε την ευθύνη για λάθη «ύφους και ουσίας», αλλά θέμα παραίτησης δεν έπεσε στο τραπέζι. Όχι τουλάχιστον… στα σοβαρά.
Πάντως η κριτική που δέχτηκε ο κ. Παππάς, από πολλούς, ήταν σκληρή γενικώς, με επιθετικότερο όλων, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο:
«Εγώ υπό αυτές τις συνθήκες, σε κυβέρνηση δεύτερης φοράς αριστεράς, δεν πρόκειται να συμμετάσχω», φέρεται να είπε ο κ. Τσακαλώτος .
Οι γνωρίζοντες δεν εκπλήττονται και ούτε τους προκαλεί εντύπωση ότι εμφανίστηκε ο πιο οξύς από όλους στην κριτική του ο κ. Τσακαλώτος, γιατί τους δύο άνδρες τους χωρίζει «χάος» εδώ και χρόνια.
Αυστηρή κριτική αλλά χωρίς …εξάρσεις, άσκησε στον Ν. Παππά και ο Νίκος Φίλης, επισημαίνοντας ότι το θέμα που προκλήθηκε και η ζημία στο κόμμα δεν είναι επικοινωνιακό. Υπάρχει και ουσία. Ο κ. Φίλης φέρεται να αναγνώρισε μάλιστα ότι δεν φταίνε οι εχθροί μας αν δίνουμε λαβές για να τις αξιοποιήσουν εναντίον μας.
Οι «σύμμαχοι» του Παππά
Υποστήριξη στον Νίκο Παππά, προσέφερε η Ρένα Δούρου λέγοντας: «Δεν μπορούμε να τηρούμε αποστάσεις, η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο για τον Παππά ή τον Παπαδημούλη, έχουμε απέναντί μας ένα κτηνώδες καθεστώς, εάν δεν το συνειδητοποιήσουμε, τότε θα έρθει σιγά σιγά η σειρά όλων».

Στην ανάγκη «να είμαστε όλοι προσεκτικοί» αλλά χωρίς προσωπική αιχμή για τον Νίκο Παππά, αναφέρθηκε ο Φώτης Κουβέλης, ενώ ένθερμη ήταν η στήριξη στο πρόσωπο Παππά και πασοκογενών, όπως οι Ραγκούσης, Ξενογιαννακοπούλου και Μαμδελής.
Οι μόνοι από του πασοκογενείς που κράτησαν αποστάσεις ήταν η  ομάδα των “8” (Μπίστης, Δανέλλης, Θεοχαρόπουλος, Λιάκος, Μουζέλης, Παναγιώτου, Χαλαζωνίτης, Χατζησωκράτης), οι οποίοι ήταν επικριτικοί σφόδρα απέναντι στον Νίκο Παππά και σύμφωνα με πληροφορίες, δική τους απαίτηση ήταν να συμπληρωθεί στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη λήξη του πολιτικού συμβουλίου, η αιχμή (με φωτογραφική… διάταξη στον πρωην υπουργό) ότι: «Εκείνο που διακρίνει την Αριστερά είναι οι αρχές και οι αξίες της. Η εντιμότητα και το ήθος. Η ανιδιοτέλεια και η αλληλεγγύη. Το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς προφανώς και ισχύει. Μόνο που αυτό δεν συνοδεύει αναγκαστικά όποιον δηλώνει αριστερός, ως σφραγίδα δωρεάς. Υποστηρίζεται και αναδεικνύεται κάθε στιγμή και σε κάθε πράξη».

Βασίλης Φουρτούνης

Recent Posts

Θόδωρος Τσίκας*: Το καλό κλίμα είναι θετικό, αλλά χρειάζεται και επίλυση

Η συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη στην Άγκυρα πήγε θετικά, όπως αναμενόταν, χωρίς εκπλήξεις. Οι δύο ηγέτες διατύπωσαν με…

7 ώρες ago

Τομέας Παιδείας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ: Το Πολλαπλό Σχολικό Βιβλίο σε ένα συνεχές αδιέξοδο

Είχαμε επισημάνει σε προηγούμενες ανακοινώσεις του Τομέα μας ότι το σχέδιο του Υπουργείου Παιδείας είναι…

10 ώρες ago

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων είπε «όχι» στα μπόνους για τα ύψη των κτιρίων -Δούκας: Δεν αντέχουμε άλλα μεγαθήρια

«Η πόλη δεν αντέχει άλλο τσιμέντο και νέα μεγαθήρια» τόνισε ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας,…

20 ώρες ago

Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη-Ερντογάν από την Άγκυρα: Αιχμές για Θράκη και Μονή της Χώρας, κυπριακό, κόντρα για τη Γάζα [Βίντεο]

O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα συναντήθηκε, στην Άγκυρα, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ…

22 ώρες ago

Παύλος Γερουλάνος: Ποια είναι τα 72.000 ακίνητα της δημόσιας περιουσίας που η Κυβέρνηση δεν αξιοποιεί προς όφελος του ελληνικού λαού;

«72.000 ακίνητα που ανήκουν στον ελληνικό λαό, από ολόκληρα κτήρια και οικόπεδα φιλέτα, μέχρι διαμερίσματα…

1 ημέρα ago

Θεσσαλονίκη: Εκδήλωση αφιερωμένη στην Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Την Τρίτη 14 Μαΐου 2014 στις 20:00 στο θέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Πολυλειτουργικού Κέντρου του…

1 ημέρα ago