Novartis: Eξωδικαστικός συμβιβασμός χωρίς αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα

0

Έκλεισε στις ΗΠΑ το θέμα Novartis με εξωδικαστικό συμβιβασμό, που ανακοίνωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης στις ΗΠΑ, μεταξύ του φαρμακευτικού κολοσσού, της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του αμερικανικού υπ. Δικαιοσύνης για την υπόθεση στην Ελλάδα.
Στο σχετικό κείμενο δεν γίνεται αναφορά για εμπλοκή πολιτικών προσώπων.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα ότι η Novartis AG, συμφώνησε να πληρώσει πάνω από 112 εκατομμύρια δολάρια, πρόστιμο προκειμένου να διευθετήσει τις κατηγορίες για παραβίαση λογιστικών βιβλίων και αρχείων καθώς και των εσωτερικών λογιστικών ελέγχων. Το ποσό μαζί με τα επιβληθέντα πρόστιμα των θυγατρικών εγγίζει τα 233 εκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με το κείμενο της Επιτροπής η Novartis συμμετείχε σε προγράμματα καταχρηστικών πληρωμών ή προνομίων σε «δημόσιους και ιδιωτικούς παρόχους υγείας (σ.σ. προφανώς εννοεί νοσοκομεία) στη Νότια Κορέα, το Βιετνάμ και την Ελλάδα σε αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση ή τη χρήση προϊόντων Novartis ή Alcon».
«Οι συγκεκριμένες πρακτικές έλαβαν χώρα μεταξύ 2012 και 2016 και ήσαν γνωστές μεταξύ υψηλόβαθμων managers των θυγατρικών ή ελεγχόμενων εταιριών», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση της Επιτροπής.

Η Novartis Hellas
Αθέμιτες πρακτικές σε επίπεδο επαγγελματιών υγείας παραδέχθηκε από την πλευρά της η Novartis Ελλάς, για τη χώρα μας, όπως προκύπτει από τη σημαντική συμφωνία που υπογράφτηκε ανάμεσα στον φαρμακευτικό κολοσσό και το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.
Η Novartis Ελλάς παραδέχθηκε ότι είχε εφαρμόσει αθέμιτες πρακτικές στη χώρα μας με την πληρωμή ταξιδίων σε γιατρούς για παρακολούθηση συνεδρίων με σκοπό τη καλύτερη διείσδυση των προϊόντων της στην ελληνική αγορά, αλλά και την πληρωμή επιδημιολογικών μελετών σε γιατρούς για τον ίδιο λόγο.
Από τις παραδοχές της εταιρείας Novartis Hellas προκύπτει ότι δεν υπήρξαν εξ αρχής στοιχεία για δωροδοκίες ελλήνων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Δείτε εδώ την ανακοίνωση της Novartis Hellas

Share.

Comments are closed.